Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής φημίζεται για τα ζωηρά χρώματα και τις γεύσεις της. Είναι επίσης γνωστό για τα ασυνήθιστα μαγειρικά κόλπα που δεν απαιτούν εξωτικά συστατικά ή μπαχαρικά και μπορούν να υιοθετηθούν γρήγορα, ακόμη και από αρχάριους. Μπορείτε να κάνετε τα φαγητά σας πιο νόστιμα και πικάντικα με τη βοήθεια ορισμένων μυστικών κουζίνας της Μέσης Ανατολής. 15 Κόλπα Μαγειρικής που ελάχιστοι γνωρίζουν και θα άφηναν άφωνο και τον Άκη Πετρετζίκη
Αλατίζουν τα λεμόνια.
Οι γαστρονομικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής προτείνουν τη χρήση του λεμονιού με πολλούς άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, φρέσκος χυμός λεμονιού προστίθεται σε κρέας, σούπες και ορεκτικά. Χρησιμοποιούν επίσης λεμόνια τουρσί, ειδικά στη μαροκινή και περσική κουζίνα. Για να διατηρηθεί το λεμόνι, συσκευάζεται σε αλάτι και χυμό λεμονιού και αποθηκεύεται για τουλάχιστον ένα μήνα.
Ξεφλουδίζουν τις μελιτζάνες με ιδιαίτερο τρόπο.
Συνήθως, οι νεαρές μελιτζάνες δεν ξεφλουδίζονται πριν το μαγείρεμα, αλλά οι μεγαλύτερες μελιτζάνες πρέπει να ξεφλουδίζονται γιατί η φλούδα τους γίνεται πικρή. Αλλά αν δεν αφήσετε καθόλου φλούδα στο λαχανικό, θα γίνει χυλός. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες συνταγές της Μέσης Ανατολής συνιστούν το ξεφλούδισμα μιας μελιτζάνας σε «ρίγες ζέβρας». Μετά από αυτό, μπορεί να κοπεί σε κύκλους, κύβους ή να γεμίσει.
Στις σούπες προσθέτουν σαλάτα.
Τείνουμε να προσθέτουμε κρουτόν ή μυρωδικά στις σούπες, αλλά οι μάγειρες της Μέσης Ανατολής συνιστούν να μην περιορίζεστε μόνο σε αυτά τα συστατικά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ελιές, μαρούλι ή τηγανητά noodles. Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτό το κόλπο είναι καλό μόνο για πολτοποιημένες σούπες.
Ζεσταίνουν δύο φορές τον καφέ και προσθέτουν μπαχαρικά.
Ο καφές, που θα ευχαριστούσε και τον πιο απαιτητικό σουλτάνο, παρασκευάζεται μοναδικά στη Μέση Ανατολή. Αρχικά, ο λεπτοαλεσμένος καφές και τα μπαχαρικά αναμειγνύονται με νερό και θερμαίνονται, μετά ψύχονται και ξαναθερμαίνονται. Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία θέρμανσης είναι αρκετά χαμηλή. Αυτός είναι ο λόγος που ο καφές παρασκευάζεται σε άμμο ή κάρβουνα.
Χρησιμοποιούν γιαούρτι για να φτιάχνουν σούπες.
Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιούν γιαούρτι όχι μόνο σε κρύα πιάτα, αλλά και σε ζεστά. Είναι ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται σε σούπες, όπως το Yayla çorbası, το οποίο παρασκευάζεται από γιαούρτι, αυγά και ρύζι μέντας. Παραλλαγές αυτής της σούπας μπορούν να βρεθούν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το κύριο πράγμα κατά την προετοιμασία αυτού του πιάτου είναι να μην το βράσετε. Διαφορετικά, το γιαούρτι θα πήξει.
Για να κάνουν το γιαούρτι πιο ανθεκτικό στην τήξη, το στραγγίζουν και αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος του ορού γάλακτος. Επιπλέον, το στραγγιστό γιαούρτι έχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι. Γίνεται επίσης πιο παχύρρευστο χωρίς τεχνητά πυκνωτικά. Για να φτιάξετε αυτό το γιαούρτι στο σπίτι, μπορείτε να στραγγίξετε το κανονικό γιαούρτι που αγοράσατε από ένα σούπερ μάρκετ με ένα πανί.
Μουλιάζουν το ρύζι πριν το μαγειρέψουν.
Σύμφωνα με τα βιβλία μαγειρικής της Μέσης Ανατολής, το ρύζι πρέπει να ξεπλένεται και να μουλιάζεται σε νερό πριν το μαγείρεμα για να γίνει πιο αφράτο. Αυτό το κόλπο είναι περιττό για τις περισσότερες ποικιλίες ρυζιού με μακριούς κόκκους, αλλά λειτουργεί καλά για τύπους ρυζιού όπως το Basmati. Το μούλιασμα του ρυζιού για 2 ώρες σε κρύο νερό κάνει τους κόκκους λιγότερο κολλώδεις και βελτιώνει τη γεύση.
Ξέρουν πώς να φτιάχνουν τέλεια τηγανητά αυγά.
Ένα παραδοσιακό ανατολίτικο πρωινό αποτελείται συνήθως από πολλά κρύα ορεκτικά και μια μερίδα τηγανητά αυγά. Τα τηγανητά αυγά σερβίρονται σε ειδικό χάλκινο τηγάνι. Και αυτό γίνεται για κάποιο λόγο, καθώς ο χαλκός έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Ενώ τα τηγάνια με χοντρά τοιχώματα είναι τα καλύτερα για το ψήσιμο του κρέατος, τα τηγάνια με λεπτά τοιχώματα είναι ιδανικά για το μαγείρεμα των αυγών.
Δείτε ακόμη 12 Συμβουλές Μαγειρικής που Μπορούν να σας Σώσουν
Ως καρύκευμα χρησιμοποιούν ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα.
Τα αρωματικά βότανα χρησιμοποιούνται στα κύρια πιάτα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, από σεφ της Μέσης Ανατολής. Η ρίγανη, το θυμάρι και η μαντζουράνα σχετίζονται με το βότανο, za’atar, το κύριο συστατικό του διάσημου ομώνυμου καρυκεύματος, που υπήρχε πριν από τη γραπτή ιστορία.
Είναι φτιαγμένο από αποξηραμένα βότανα αναμεμειγμένα με σουσάμι, σουμάκ (το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με λεμόνι), αλάτι και άλλα μπαχαρικά. Για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής, το za’atar είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με το αλάτι ή το πιπέρι. Το Za’atar τρώγεται συνήθως με ψωμί.
Προσθέτουν κανέλα όχι μόνο σε γλυκά.
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στον κόσμο. Χάρη στο γλυκό του άρωμα ταιριάζει πολύ με πολλά επιδόρπια. Φυσικά, αυτό το μπαχαρικό είναι επίσης απαραίτητο μέρος της κουζίνας της Μέσης Ανατολής. Αλλά οι ντόπιοι σεφ το προσθέτουν σε πιάτα με κρέας, δημητριακά και σνακ. Η συνταγή για συριακά μακαρόνια περιλαμβάνει κανέλα και σάλτσα ντομάτας.
Μαγειρεύουν κρέας σε πήλινο σκεύος.
Το κεμπάπ σε πήλινο σκεύος είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με κρέας της Καππαδοκίας, που φημιζόταν πάντα για τα κεραμικά της. Φτιάχνεται από αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο με λαχανικά και ψήνεται σε φούρνο tandoor ή πηλό.
Το σκεύος σφραγίζεται, και το κρέας αφήνεται να σιγοβράσει στο ζουμί του για αρκετές ώρες. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δημιουργείται μια μικρή τρύπα στο καπάκι, δημιουργώντας ένα εφέ χύτρας ταχύτητας. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το ζεστο σκευος μεταφέρεται στο τραπέζι και σπάει με ένα ειδικό σφυρί.
Φτιάχνουν καφέ από φιστίκια Αιγίνης.
Το ροφημα που παρασκευάζεται από τους καβουρδισμένους καρπούς του δέντρου τερεβινθίνης ονομάζεται καφές φιστίκι. Η τερεβινθίνη είναι συγγενικό με το φιστίκι Αιγίνης και φύεται σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας. Ο καφές Menengiç σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια και δεν περιέχει καφεΐνη, επομένως μπορεί να καταναλωθεί πριν τον ύπνο.
Μουλιάζουν τα φασόλια σε μαγειρική σόδα και δεν προσθέτουν αλάτι πριν μαγειρευτούν.
Τα όσπρια είναι ένα δημοφιλές συστατικό της κουζίνας της Μέσης Ανατολής και το στιφάδο με φάβα είναι ένα τυπικό πρωινό στην Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν διάφορα κόλπα για να μαγειρέψουν φασόλια. Για παράδειγμα, συνιστούν να τα μουλιάσετε σε νερό αναμεμειγμένο με μαγειρική σόδα αλλά να ξεπλύνετε τα φασόλια μετά. Εάν προσθέσετε μαγειρική σόδα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα φασόλια θα μαγειρευτούν επίσης πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να καταλήξετε με αφρό και γεύση σαπουνιού.
Το άλλο κόλπο προτείνει να αλατίζετε τα φασόλια μόνο όταν είναι έτοιμα, όχι νωρίτερα.
Τρώνε «ωμούς κεφτέδες».
Οι «ωμοί κεφτέδες», είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην Τουρκία, με παραλλαγές που υπάρχουν επίσης στον Λίβανο και την Αρμενία. Μαγειρεύεται από ωμό κιμά μοσχαρίσιο ή αρνί με μείγμα μπαχαρικών. Όμως λόγω των υγειονομικών κανονισμών, αυτό το πιάτο απαγορεύεται από το νόμο.
Ωστόσο, οι σεφ έχουν βρει μια λύση: φτιάχνουν vegan «κεφτέδες» από πικάντικο πλιγούρι και ξηρούς καρπούς που σερβίρονται με σάλτσα ροδιού και μυρωδικά.
Φτιάχνουν ρόφημα από τουρσί γογγύλια.
Δεν αρέσει σε όλους τους τουρίστες αυτό το πικάντικο, αλμυρό ποτό που παρασκευάζεται από γογγύλια, μαύρα καρότα και σιτάρι μέσω ζύμωσης γαλακτικού οξέος. Μερικοί άνθρωποι το θεωρούν αρκετά αηδιαστικό. Αλλά οι ντόπιοι το λατρεύουν και λένε ότι έχει γεύση πικάντικου χυμού τουρσί.
Δείτε επίσης 12 Μυστικά Μαγειρικής από τις Γιαγιάδες μας