in ,

Η Επιστήμη Εξηγεί Γιατί Παίρνετε Βάρος το Χειμώνα και Πως να το Αποφύγετε

Η Επιστήμη Εξηγεί Γιατί Παίρνετε Βάρος το Χειμώνα και Πως να το Αποφύγετε
Η Επιστήμη Εξηγεί Γιατί Παίρνετε Βάρος το Χειμώνα και Πως να το Αποφύγετε

Οι άνθρωποι κατηγορούν συχνά την περίοδο των Χριστουγέννων για το ότι παίρνουν κιλά το Χειμώνα και έχουν έναν βάσιμο λόγο καθώς τα εορταστικά τραπέζια είναι ο ένοχος. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι σε αυτό το ζήτημα από το υπερβολικό φαγητό σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με την έλλειψη ηλιακού φωτός και τους μηχανισμούς αυτοσυντήρησης, η αύξηση του βάρους είναι δύσκολο να αποφευχθεί. 7 Λόγοι που Παίρνετε Βάρος Ξανά

Ο μεταβολισμός ενισχύεται.

© unsplash.com, © unsplash.com

Το χειμώνα, ο μεταβολισμός ενισχύεται αισθητά: το σώμα προσπαθεί να κάψει περισσότερη ενέργεια για να σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του και να παραμείνει ζεστό. Και είναι φυσικό να νιώθουμε την ανάγκη να τρώμε περισσότερο για να καλύψουμε το νέο μεταβολικό μας ρυθμό.

Διατηρήστε τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας ζεστό και άνετο για να ελαχιστοποιήσετε την ενέργεια που ξοδεύει το σώμα για να ζεσταθεί, ώστε να μην χρειάζεστε επιπλέον φαγητό.

Τα κύτταρα αποθηκεύουν περισσότερο λίπος.

brightside

Μία μελέτη αποκάλυψε ότι τα λιποκύτταρα αντιδρούν θετικά στο φως του ήλιου. Τα κύτταρα που είναι πιο κοντά στο δέρμα, όταν εκτίθενται στον ήλιο, γίνονται μικρότερα και έτσι αποθηκεύουν λιγότερο λίπος. Έτσι, από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των κυττάρων να αποθηκεύουν λίπος, γεγονός που μας καθιστά πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους.

Παραμείνετε όσο το δυνατόν στον ήλιο. Ξυπνήστε νωρίτερα, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πιάσετε την ανατολή του ηλίου και να περάσετε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Πιέστε όσο το δυνατόν περισσότερο φως του ήλιου έξω από την ημέρα!

Ετοιμαζόμαστε για «αδρανοποίηση».

© pexels.com, © pexels.com

Οι άνθρωποι μοιάζουν περισσότερο με τις αρκούδες. Και οι δύο προσπαθούν να κοιμηθούν κατά τους πιο κρύους μήνες. Η επιστήμη δείχνει ότι με το κρύο τα πρωτόγονα ένστικτά μας ενεργοποιούνται και προσπαθούμε ασυνείδητα να αποθηκεύσουμε θερμίδες, όπως οι αρκούδες που προετοιμάζονται για χειμέρια νάρκη. Κάπου βαθιά μέσα μας ζει ακόμα ο αρχέγονος φόβος να μην μπορέσουμε να βρούμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς οι τροφές σπανίζουν το Χειμώνα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για αυτό. Οπότε χαλαρώστε μέσα σε κουβέρτες με την αγαπημένη σας σειρά και ζεστή σοκολάτα και φανταστείτε ότι είστε αρκούδα. Η μόνη διαφορά είναι ότι μένετε ξύπνιοι τον Χειμώνα.

Προσπαθούμε να ζεσταθούμε μέσω του φαγητού.

© depositphotos.com, © shutterstock.com

Η ψύχρα μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλαγές συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους. Συγκεκριμένα, το φαγητό είναι ένας τρόπος για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας και έτσι όταν έχει κρύο, είναι πιθανό να πεινάμε. Όταν το σώμα μεταβολίζει κάτι, παράγει θερμότητα φυσικά, έτσι θέλουμε περισσότερο φαγητό για να παραμείνουμε ζεστοί. Έχουμε επίσης την τάση να τρώμε περισσότερα γλυκά.

Καταναλώστε τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσετε όπως πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες καθώς θα σας κρατήσουν ζεστούς περισσότερο. Μια ειδική αναφορά αφορά τις μπανάνες, οι οποίες είναι γεμάτες με βιταμίνη Β και μαγνήσιο, βοηθώντας τον θυρεοειδή και τα επινεφρίδια να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Δείτε επίσης Πώς το στρες αυξάνει το βάρος-Πώς να το χειριστείς

Νιώθουμε υπνηλία.

© pexels.com, © pexels.com

Η έλλειψη ηλιακού φωτός που βιώνουμε όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες το Χειμώνα επηρεάζει τις ορμόνες μας. Οι επίφυτοι αδένες μας ανταποκρίνονται στην ανεπάρκεια του ηλιακού φωτός παράγοντας περισσότερη μελατονίνη, υπεύθυνη για τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Έτσι τείνουμε να νιώθουμε υπνηλία, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης μπορούν να αυξήσουν την όρεξή μας. Βασικά, τρώμε περισσότερο και κινούμαστε λιγότερο τους κρύους μήνες.

Προσπαθήστε να ελέγξετε την παραγωγή μελατονίνης τρώγοντας τρόφες που την περιέχουν και μένοντας αρκετά στον ήλιο. Οι ντομάτες, οι ελιές, τα δημητριακά και το μη μεταποιημένο γάλα έχουν σημαντικές ποσότητες μελατονίνης. Οι κόκκοι καφέ έχουν επίσης σημαντική συγκέντρωση. Και όλα αυτά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, οπότε όχι μόνο εξισορροπούν τα επίπεδα μελατονίνης, αλλά ενισχύουν επίσης την υγεία σας.

Είναι λιγότερο πιθανό να ασκηθούμε.

brightside

Με όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι έχουμε πολύ λιγότερα κίνητρα να ασκηθούμε το Χειμώνα. Ο κρύος καιρός και οι μικρότερες μέρες μας αποθαρρύνουν από το να βγούμε έξω. Έτσι, ο χειμερινός τρόπος ζωής και το να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους μπορεί πραγματικά να αυξήσει το βάρος.

Επιλέξτε ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον καθιστικό τρόπο ζωής τους χειμερινούς μήνες. Προσθέστε 20-30 λεπτά περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Τα χειμερινά σπορ όπως το σκι και το πατινάζ στον πάγο δεν είναι μόνο χρήσιμα αλλά και εξαιρετικά διασκεδαστικά.

Δείτε ακόμη 7 Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα σας το Χειμώνα

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Τι Μπορεί να Συμβεί στο Δέρμα σας εάν Νηστεύετε

Τι Μπορεί να Συμβεί στο Δέρμα σας εάν Νηστεύετε

Οι Διατροφολόγοι Μοιράζονται 12 Τροφές που Δεν Τρώνε Ποτέ

Οι Διατροφολόγοι Μοιράζονται 12 Τροφές που Δεν Τρώνε Ποτέ