Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα είναι ποτέ τόσο θρεπτικά όσο είναι τη στιγμή που θα τα κόψετε από το αμπέλι, το δέντρο ή από το έδαφος. Κάθε ώρα που περνά μετά από αυτό, η θρεπτική τους αξία κυριολεκτικά μαραίνεται. Αυτά Είναι τα Φρούτα και Λαχανικά με τα Περισσότερα Φυτοφάρμακα για το 2023
Τα λαχανικά χάνουν μεταξύ 15 και 77% της βιταμίνης C τους μέσα σε μια εβδομάδα από τη συγκομιδή, σύμφωνα με μια εργασία του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια το 2007 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture. Και αυτό είναι αν διατηρούνται στο ψυγείο όλη την ώρα!
Το σπανάκι μπορεί να χάσει το 90% περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Penn State του 2005. Η βιταμίνη C αποικοδομείται γρήγορα μετά τη συγκομιδή και αυτή η αποικοδόμηση συνεχίζεται κατά την αποθήκευση.
Οι απώλειες βιταμίνης C στα λαχανικά που διατηρούνται στο ψυγείο για 7 ημέρες μετά τη συγκομιδή κυμαίνονται από 15% για τον αρακά έως 77% για τα πράσινα φασόλια.
Δείτε ακόμη Τόσο Διαρκούν τα Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα – Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για την Ημερομηνία Λήξης τους
Αν και λιγότερη βιβλιογραφία είναι διαθέσιμη, συμπεραίνεται ότι οι βιταμίνες Β που είναι ευαίσθητες στο φως και στη θερμότητα χάνονται με παρόμοιους ρυθμούς.
Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορη είναι η αποικοδόμηση των βιταμινών, σύμφωνα με τη μελέτη του Penn State.
Το σπανάκι που διατηρήθηκε στους 4 βαθμούς (κανονική θερμοκρασία ψύξης) έχασε περίπου το μισό από το φολικό του σε οκτώ ημέρες. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, το σπανάκι έχασε τα θρεπτικά συστατικά του με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Στους 10 βαθμούς, χρειάστηκαν μόνο έξι ημέρες για να χάσει το σπανάκι το μισό του φολικού οξέος και στους 20 βαθμούς χρειάστηκαν μόνο τέσσερις ημέρες.
Τα καροτενοειδή χάθηκαν με τον ίδιο ρυθμό.
«Το σπανάκι είναι πολύτιμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα φυλλικό οξύ και καροτενοειδή», λέει ο καθηγητής επιστήμης τροφίμων του Penn State, Luke LaBorde.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται στη Βόρεια Αμερική μπορεί να χρειαστούν έως 5 ημέρες κατά τη μεταφορά πριν από την άφιξη σε ένα κέντρο διανομής και άλλες 3 ημέρες σε ένα ράφι καταστήματος, προτού τα αγοράσει ο καταναλωτής, ο οποίος μπορεί να τα αποθηκεύσει για έως και 7 ημέρες στο σπίτι.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο νότιο ημισφαίριο για χειμερινή και ανοιξιάτικη κατανάλωση στις ΗΠΑ μπορούν να μείνουν σε πλοία ψυγεία για αρκετές εβδομάδες.
Αν το σπανάκι έρχεται από την άλλη άκρη της χώρας, το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί σε ζεστή θερμοκρασία σε ένα φορτηγό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι τη στιγμή που το σπανάκι φτάσει στο τραπέζι, μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει ήδη χαθεί.
πηγή φωτογραφίας / φώτο
Δείτε επίσης Πώς να Φυτέψω στο Σπίτι:11 Λαχανικά που Μπορείτε να Καλλιεργήσετε από τις Φέτες τους