Αν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό αλλά δεν έχετε το χρόνο να το ετοιμάσετε τότε θα σα δείξω πώς μπορείτε να καταψύχετε γλυκά και επιδόρπια, ποια γλυκά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και πώς δεν θα χάσουν τη γεύση τους και την υφή τους, έτσι ώστε να έχετε κάτι να μασουλήσετε ανά πάσα στιγμή.
Δεν μπορούν να καταψυχθούν όλα τα γλυκά σύμφωνα με την επαγγελματία pastry chef Faye Palmqvist. Κάποια γλυκά είναι τέλεια μόλις τα βγάλεις από την κατάψυξη και άλλα δυστυχώς χάνουν τη γεύση τους. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς σωστά τα γλυκά.
Γιατι να βάλεις τα γλυκά στη κατάψυξη;
Μπορεί να ακούγεται περίεργο να βάλεις το αγαπημένο σου γλυκό στην κατάψυξη αλλά οι λόγοι που θα σου αναφέρω παρακάτω και … πιστεύω να σε πείσω, θα σε κάνουν να το σκεφτείς.
- Ευκολία: Κάνεις μια φορά την προετοιμασία ή ακόμα και το ψήσιμο και απολαμβάνεις πολλές φορές εύκολα.
- Έχει πάντα γλυκό: Σου ήρθε μια τρελή επιθυμία για γλυκό ή απλά ήρθαν ξαφνικά επισκέπτες στο σπίτι.
- Μείωση αποβλήτων: Μπορείς να καταψύξεις τα περισσεύματα και φυσικά να παρατείνετε τη διάρκεια που μπορούν να φαγωθούν.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ | Σπιτικοί Ζωμοί λαχανικών για να τους έχεις στην κατάψυξη σου το χειμώνα – Συνταγή
Τα καλύτερα γλυκά και επιδόρπια για να βάλεις στην κατάψυξη
- Κέικ (Ψημένα): Τα κέικ ή ακόμα και το παντεσπάνι μπορείτε να τα καταψύξετε.
- Πώς να το καταψύξετε: Ψήστε κανονικά το κέικ και αφήστε το να κρυώσει καλά. Αν θέλετε να το καταψύξετε ολόκληρο τυλίξτε το σε μεμβράνη τροφίμων χωρίς να έχει πουθενά άνοιγμα και τοποθετήστε στην κατάψυξη. Μπορείτε να καταψύξετε και μεμονωμένα κομμάτια κέικ.
- Πώς να το αποψύξετε: Βγάλτε το κέικ απο την κατάψυξη και αφήστε το όλη τη νύχτα στο ψυγείο όπως είναι τυλιγμένο στη μεμβράνη. Μόλις ξεπαγώσει μπορείτε να το γλασάρετε.
- Τούρτες και πάστες: Μπορείτε να παγώσετε ολόκληρη τούρτα.
- Πώς να καταψύξετε: Φτάξτε κανονικά την τούρτα που αγαπάτε. Εδώ να σημειώσουμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και το παγωμένο παντεσπάνι για να φτιάξετε την αγαπημένη σας τούρτα αφού το έχετε ξεπαγώσει. Τυλίξτε την τούρτα καλά με μεμβράνη και βάλτε την στην κατάψυξη.
- Απόψυξη: Η τούρτα πρέπει να παραμείνει όλη νύχτα μέσα στο ψυγείο αφού την βγάλετε από την κατάψυξη για να ξεπαγώσει αργά και να μην χάσει καθόλου τη γεύση της.
- Ζύμες για τάρτες (ψημένες ή άψητες): Τι καλύτερο να έχεις έτοιμη ζύμη για τάρτα για να τη γεμίσεις με την αγαπημένη σου κρέμα και υλικά. Η ζύμη για τάρτα παγώνει πολύ καλά στην κατάψυξη, κρατά απόλυτα το σχήμα της και φυσικά της γεύση της.
- Πώς να καταψύξετε: Τις ψημένες ζύμες για τάρτες τις κλείνετε σε αεροστεγές σακουλάκια ή δοχεία και τις τοποθετείτε στην κατάψυξη. Τις άψητες ζύμες τις τοποθετείτε με τις φόρμες μέσα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν και στη συνέχεια τις βγάζετε απο τις φόρμες και τις βάζετε σε σακουλάκια ή αεροστεγές δοχείο.
- Απόψυξη: Οι ψημένες ζύμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν απο την κατάψυξη. Οι άψητες ζύμες μπορούν να μπουν κατευθείαν στο φούρννο για ψήσιμο.
- Ζύμη για Σου: Ψητή και άψητη: Η ζύμη για σου δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ στην κατάψυξη.
- Πώς να την καταψύξετε: Τα ψημένα Σου τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και μετά τα βάζετε σε σακουλάκια και στην κατάψυξη. Για την άψητη ζύμη για σου, την κάνετε μπαλάκια, βάζετε τα μπαλάκια σε ταψί και μετά στην κατάψυξη να παγώσουν. Μόλις παγώσουν τα μεταφέρετε σε σακουλάκια τροφίμων.
- Απόψυξη: Τα ψημένα Σου μπορείτε να τα βάλετε απευθείας απο την κατάψυξη στο φούρνο στους 175°C για 5 λεπτά για να γίνουν και πάλι τραγανά. Τα άψητα τα ψήνετε κατευθείαν.
- Μους και κρέμες: Οι μους και οι αέρινες κρέμες δεν χάνουν τη γευση τους αν καταψυχθούν.
- Πώς να τις καταψύξετε: Μοιράστε την κρέμα σε φόρμες, καλύψτε με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετήστε στην κατάψυξη.
- Απόψυξη: Βγάλτε τις φόρμες απο την κατάψυξη και τοποθτήστε στο ψυγείο 3-4 ώρες πριν τις σερβίρετε.
- Ζύμη για μπισκότα: Σε όλους μας αρέσουν τα φρεσκοψημένα μπισκότα αλλά ποιος κάθεται να φτιάχνει συνέχεια καθι συνέχεια. Σας έχω τη λύση, καταψύξτε τη ζύμη.
- Πώς να τα καταψύξετε: Μοιράστε σε μπαλάκια τη ζύμη, βάλτε τα σε ταψί και μετά στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν τοποθετήστε σε σακουλάκια τροφίμων. Λειτουργεί για όλες τις ζύμες για μπισκότα ακόμα και αν έχουν μέσα κομμάτια σοκολάτας, βρώμη κτλ.
- Απόψυξη και ψήσιμο: Ψήστε κατευθείαν τα μπισκότα από την κατάψυξη. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε στο χρόνο ψησίματος 1-2 λεπτά παραπάνω.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ | 10 Σημαντικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται όταν βάζουμε τρόφιμα στην κατάψυξη
Χρήσιμες συμβουλες για να καταψύξετε γλυκά
- Βάζετε πάντα ετικέτες: Πάντα να σημειώνετε τι έχουν μέσα τα σακουλάκια και τα δοχεία που καταψύχετε. Σημαντικό επίσης να σημειώνετε την ημερομηνία.
- Χρησιμοποιείτε πάντα καλά δοχεία αποθήκευσης: Πρέπει να χρησιμοποιείτε κατάλληλα δοχεία και μεμβράνες για να έχετε πάντα ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
- Πάντα να αφήνετε να κρυώνουν καλά οι ζύμες: Αν οι ζύμες δεν κρυώνουν καλά θα καταλήξετε με κρυσταλλάκια επάνω τους.
- Αποφύγετε να βάζετε τα γλυκά κοντά σε έντονες μυρωδιές: Μη τοποθετείτε γλυκά που καταψύχετε ή που αποψύχετε δίπλα σε τρόφιμα που μυρίζουν όπως πχ κρεμμύδια. Κανείς δεν θέλει η μους σοκολάτας να μυρίζει σα στιφάδο.
- Ζύμες που είναι σε κομμάτια όπως μπισκότα να καταψύχονται πρώτα σε ένα ταψί και μετά σε σακουλάκια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ | Αυτά Είναι Τα 18 Τρόφιμα Που Μπορείς Να Βάλεις Στην Κατάψυξη Για να Γλυτώσεις Χρήματα Από Την Αποφυγή Αλλοίωση Τους Αλλά και Χρόνο
Γιατί να καταψύχεις γλυκά και τρόφιμα
Όταν βάζουμε γλυκά αλλά και φαγητά ακόμα, στην κατάψυξη, κερδίζουμε χρόνο, καθώς μπορούμε να τα φτιάξουμε μαζικά και μετά να τα απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε. Αν ακολουθήσετε σωστές οδηγίες κατάψυξης τότε τα γλυκά σας θα είναι τόσο νόστιμα σαν να ψήθηκαν εκείνη τη στιγμή.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ | Πώς να παγώσεις αλλά και να ξεπαγώσεις ψημένα ή ωμά κάστανα στην κατάψυξη για να έχεις όλο τον χρόνο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ | Αλλαντίαση από φαγητό της κατάψυξης: Πότε είναι επικίνδυνο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ | Γιατί Πρέπει να Βάζετε το Αλεύρι στην Κατάψυξη

