Για σκέψου να κλείσεις έναν φάκελο και ξαφνικά να αντιληφθείς ότι ξέχασες να βάλεις κάτι σημαντικό μέσα; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Και εντάξει να έχεις και άλλον φάκελο. Αν δεν έχεις όμως τότε δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί δεν μπορείτε τώρα να ανοίξετε τον φάκελο χωρίς να τον καταστρέψετε. Ή τελικά μπορείτε;
Ίσως σας είναι γνώριμη η εικόνα – από ταινίες ειδικά – ο φάκελος πάνω από κάποια πηγή ζέστης όπως ένα κερί για να τον ανοίξεις. Το ήξερες όμως ότι καλύτερη ακόμα δουλειά κάνει η κατάψυξη; Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο να βάλετε τον φάκελο μέσα στην κατάψυξη αλλά σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί. Είναι ένα κόλπο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Η ψύξη δημιουργεί θερμική διαστολή και συστολή στην κόλλα του φακέλου σπάζοντας απαλά τον δεσμό της κόλλας και έτσι μπορεί να ανοιχτεί ο φάκελος χωρίς να καταστραφεί ούτε ο ίδιος ούτε το περιεχόμενό του.
Και μπορεί να μην λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλους τους φακέλους, ωστόσο αξίζει να το δοκιμάσετε σε ώρα ανάγκης.
Η επιστήμη πίσω από το κόλπο με το φάκελο στην κατάψυξη
Η κόλλα που βρίσκεται στους φακέλους είναι πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές θερμοκρασίας, Όταν κλείνετε ένα φάκελο η κόλλα στεγνώνει και σκληραίνει δημιουργώντας ένα σκληρό δεσμό. Η αυξομοιώσεις όμως της θερμοκρασίας προκαλεί ρωγμές στην κόλλα και έτσι μπορεί να ανοιχτεί ο φάκελος με ευκολία χωρίς να σκιστεί.
Γιατί βάζουν το χαρτί υγείας στο ψυγείο; Τι ξέρουν που δεν ξέρουμε;
Τελικά λειτουργεί αυτό το κόλπο;
Σε κάποιες περιπτώσεις ναι αλλά όχι πάντα. Εξαρτάται από το είδος του φακέλου και το είδος της κόλλας. Όπως και να έχει βέβαια μια προσπάθεια δεν θέλει κόπο και που ξέρετε μπορεί και να τα καταφέρετε.
Κόλλα από Φελιζόλ και Βενζίνη: Επιδιόρθωνει από Παπούτσια μέχρι Ξύλο Πλαστικό και Δέρμα
Πώς να ανοίξεις έναν κλειστό φάκελο με τη βοήθεια της κατάψυξης
- Τοποθετήστε το φάκελο μέσα σε μια πλαστική σακούλα για προστασία του φακέλου από υγρασία.
- Βάλτε το φάκελο μέσα στην κατάψυξη για 1 ώρα. Προσοχή δεν τον αφήνουμε πολλές ώρες ούτε τον ξεχνάμε.
- Με έναν χαρτοκόπτη ή με τα χέρια σας προσπαθήστε να ανοίξετε το φάκελο αφού περάσει ο χρόνος παγώματος. Αν δείτε να πετάνε οι άκρες τότε σημαίνει ότι η κόλλα έχει χαλαρώσει και ο φάκελος θα ανοίξει χωρίς να σκιστεί.
- Αν ο φάκελος παραμένει κολλημένος μην τον πιέσετε γιατί θα τον σκίσετε. Αφήστε τον να έρθει πάλι σε θερμοκρασία δωματίου και επαναλάβετε το πάγωμά του. Η επανάληψη μπορεί να βοηθήσει στην συστολή της κόλλας.
Πόσο κρατάει η ανοιχτή κονσέρβα στο ψυγείο για να είναι ασφαλής να τη φάω
Το παραπάνω είναι ένα έξυπνο κόλπο που το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια. Είναι αποκλειστικά μόνο για προσωπικό σας έγγραφο και σε καμία περίπτωση δεν το κάνουμε όταν ο φάκελος δεν είναι δικός μας και από περιέργεια θέλουμε να δούμε τι περιέχει. Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα.
Πώς να αφαιρέσετε την κόλλα από τις ετικέτες; 9 συμβουλές για όλους τους τύπους επιφανειών

