Πολλά νοικοκυριά όταν δεν καταναλώνουν το φαγητό της ημέρας το φυλάνε στην κατάψυξη για να καταναλωθεί κάποια άλλη μέρα.
Είναι μια σωστή τακτική να βάζουμε το περίσσευμα του φαγητού στην κατάψυξη; Πόσο αντέχει;
Πρακτικά το φαγητό που έχουμε βάλει στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολύ καιρό γιατί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανένα μικροοργανισμός.
Το πρόβλημα ξεκινά αν έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί πριν μπει το φαγητό στην κατάψυξη, κοινώς αργήσουμε πολύ να το βάλουμε. Αν έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί τότε η κατάψυξη δεν τους σκοτώνει, αντίθετα τους συντηρεί.
Επίσης φαγητά που έχουν υποστεί σπιτική κονσερβοποίηση μπορεί να μας στοιχίσουν ακόμα και τη ζωή μας λόγω του βακτηρίου της αλλαντίασης. Δεν ξεχνάμε πέρυσι την γυναίκα που έχασε τη ζωή της από σπιτικά κονσερβοποιημένα φασολάκια.
Πώς να καταψύξω φαγητά
Το μαγειρεμένα φαγητό αρχικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ζεστό πριν μπει στην κατάψυξη. Ειδικά το καλοκαίρι το φαγητό πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μόλις λίγες ώρες αφού κρυώσει.
Το φαγητό που βγάζουμε από την κατάψυξη προς κατανάλωση δεν επιτρέπεται να ξαναψυχθεί και να φαγωθεί. Πρέπει μόλις ζεσταθεί να καταναλωθεί.