in , ,

Food Waste: Να Το Φάω ή Να Το Πετάξω; Γιαούρτι, Γάλα, Τυρί, Κρέας, Χτεσινό Φαγητό, Αλλαντικά Και Άλλα

Food Waste: Να Το Φάω ή Να Το Πετάξω; Γιαούρτι, Γάλα, Τυρί, Κρέας, Χτεσινό Φαγητό, Αλλαντικά Και Άλλα
Food Waste: Να Το Φάω ή Να Το Πετάξω; Γιαούρτι, Γάλα, Τυρί, Κρέας, Χτεσινό Φαγητό, Αλλαντικά Και Άλλα

Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι ψώνιζαν σχεδόν καθημερινά τα αγαθά που ήθελαν να μαγειρέψουν και να φάνε και έτσι δεν προλάβαιναν να χαλάσουν και να τα πετάξουν. Αξιοποιούσαν ακόμα και το τελευταίο ψίχουλο. Πλέον επειδή ο χρόνος τρέχει συνηθίζουμε να ψωνίζουμε από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ σωρεία αγαθών και προϊόντων και σε πολλές περιπτώσεις λήγουν, χαλάνε και τα πετάμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν με το προϊόντα που έχουν λήξει; Τα τρώμε κάποια από αυτά ή τα Πετάμε;

Γάλα

Το γάλα είναι ευρέως γνωστό ότι μπορούμε να το πιούμε και μετά την ημερομηνία λήξης ακόμα και εώς τρεις μέρες. Πριν το κάνουμε όμως αυτό πρέπει να το ελέγξουμε. Την μυρωδιά του, το χρώμα του και την υφή. Αν έχει αρχίσει να κόβει και να μυρίζει περίεργα τότε το πετάμε. Το γάλα καλό είναι να μην το τοποθετούμε στην πόρτα του ψυγείου αλλά σε εσωτερικό ράφι που δεν χάνεται η θερμοκρασία.

Χτεσινό φαγητό

Το φαγητό που έχει μείνει ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να μπει στο ψυγείο στο 2ωρο για να μην αναπτυχθούν βακτήρια. Γενικά στο ψυγείο το φαγητό διαρκεί 2-3 μέρες.

Μέλι

Το μέλι γενικά είναι μια τροφή που δεν λήγει ποτέ λόγω της χαμηλής υγρασίας που δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Πρέπει όμως να φυλάσσεται πάντα με κλειστό το καπάκι του βάζου σε μέρος δροσερό χωρίς υγρασία.

Τυρί

Σε γενικές γραμμές όταν ένα τρόφιμο μουχλιάζει πρέπει να το πετάμε. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με το τυρί. Στο τυρί μπορούμε να καθαρίσουμε το μέρος που έχει χαλάσει και αν το υπόλοιπο μας ικανοποιεί σε γεύση, μυρωδιά και όψη τότε μπορεί να καταναλωθεί. Βέβαια εξαρτάται και το τυρί και για τα πιο στεγνά τυριά. Το τριμμένο τυρί αν έχει πιάσει μούχλα το πετάς αμέσως όπως επίσης και αν το τυρί σου προκαλέσει στην γλώσσα μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή μια αψάδα.

Αυγά

Τα αυγά σίγουρα δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι καλά από την όψη τους. Το ένα κόλπο είναι τα βάλετε το αυτό μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Αν μείνει στον πάτος είναι ολόφρεσκο. Αν ανέβει λίγο δεν είναι τόσο φρέσκο. Αν επιπλέει πάνω τότε το πετάτε. Βέβαια καλό είναι το αυγό να το βλέπετε όταν το σπάσετε, το χρώμα του αλλά και την μυρωδιά του.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Το ωμό κρέας

Το φρέσκο κρέας αντέχει στο ψυγείο 1-2 μέρες αναλόγως βέβαια και το κρέας. Αν δεν το μαγειρέψτε καλό είναι να το βάλετε στην κατάψυξη. Ποτέ όμως δεν ξαναβάζουμε στην κατάψυξη κρέας που έχουμε αποψύξει.

Ζυμαρικά

Τα φρέσκα ζυμαρικά επειδή περιέχουν αυγό διατηρούνται μέχρι 4-5 μέρες. Τα τυποποιημένα ζυμαρικά αν είναι κλειστά στην συσκευασία τους μπορούν να αντέξουν εώς και έναν χρόνο.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι αν έχει συντηρηθεί καλά στο ψυγείο και είναι κλειστή η συσκευασία μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και μια εβδομάδα από τη λήξη. Βέβαια καλό είναι πρώτα να το τσεκάρουμε για αλλοιώσεις και για την γεύση. Αν το γιαούρτι έχει ανοιχτεί πρέπει να καταναλωθεί σε 5-7 μέρες. Αν έχει μείνει έξω από το ψυγείο τότε το πετάτε. Ομοίως και αν το γιαούρτι έχει κάνει μούχλα.

Ψωμί

Το ψωμί εάν δεν έχει μουχλιάσει μπορείς να το φας ακόμα και 5 μέρες μετά. Στην κατάψυξη διατηρείται για μήνες.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά είναι πολύ επικίνδυνα λγφω της λιστέριας. Στα αλλαντικά εμπιστευθείτε όχι την ημερομηνία λήξης αλλά τις αισθήσεις σας. Αν μυρίζουν περίεργα ή έχουν μια κολλώδη υφή καλύτερα να τα αποφύγετε.

Μπίρα

Αν πιείς ληγμένη μπίρα δεν θα πάθεις κάτι αλλά η γεύση της δεν θα είναι η αναμενόμενη. Η μπίρα είναι γευστική και φρέσκια μόνο για λίγους μήνες μετά την εμφιάλωση.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Feng Shui: 7 τρόποι να φέρεις την αφθονία και τον πλούτο στο σπίτι και στη ζωή σου

Feng Shui: 6 τρόποι να φέρεις την αφθονία και τον πλούτο στο σπίτι και στη ζωή σου

Το κέικ της… τεμπέλας: Με μόνο 2 κινήσεις και 3 υλικά από το ντουλάπι, για να φτιάξετε ένα γλυκάκι στα γρήγορα

Το κέικ της… τεμπέλας: Με μόνο 2 κινήσεις και 3 υλικά από το ντουλάπι, για να φτιάξετε ένα γλυκάκι στα γρήγορα