Το τύλιγμα φαγητού σε αλουμινόχαρτο είναι κάτι που έχουμε κάνει σχεδόν όλοι, είτε στο σπίτι είτε στους επισκέπτες μας που έχουν έρθει για φαγητό και θέλουμε να τους δώσουμε να πάρουν κάτι μαζί τους. Και ενώ μπορεί να είναι αρκετά βολικό να τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο φαγητό τελικά αυτή η συνήθεια σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι και τόσο καλή για την υγεία.
Σε αντίθεση με άλλες δημοφιλείς μεθόδους αποθήκευσης φαγητών – όπως πχ σακούλες τροφίμων και τάπερ – το αλουμινόχαρτο δεν σφραγίζει αεροστεγώς με κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Όσο σφιχτά λοιπόν και να τυλίξετε το φαγητό με το αλουμινόχαρτο και αέρας θα μπει και υγρασία.
Όπως ο εξηγεί ο Zachary Cartwright, Lead Food Scientist στην AQUALAB by Addium και μέλος του Τμήματος Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων στο το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT) «Το αλουμινόχαρτο από μόνο του δεν μπορεί να σφραγίσει αεροστεγώς τα τρόφιμα επειδή λόγω υφής δεν κολλάει και δεν προσαρμόζεται τέλεια στις επιφάνειες»
Ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων από το αλουμινόχαρτο
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί ότι η παρουσία αέρα μέσα στο αλουμινόχαρτο που τυλίγουμε το φαγητό μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηριδίων όπως σταφυλόκοκκος. Το CDC επίσης εκτιμά ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει τον σταφυλόκοκκο στο δέρμα και στη μύτη του. Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με σταφυλόκοκκο εάν τα άτομα που φέρουν τα βακτήρια τα αγγίξουν χωρίς να πλύνουν πρώτα τα χέρια τους. Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα τρόφιμα και να δημιουργήσει μια τοξίνη που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση ακόμα και μετά το μαγείρεμα.
Το αλουμίνο μπορεί να αντιδράσει με όξινες τροφές
Δεν ξέρω αν το έχετε πάθει ποτέ. Εγώ το έπαθα κάποτε με τζατζίκι. Ακούμπισε το τζατζίκι επάνω στο αλουμινόχαρτο και η επιφάνεια του τζατζικιού έγινε όλη γκρι λόγω οξείδωσης. Φυσικά το πέταξα. Το αλουμίνιο λοιπόν αν έρθει σε επαφή με όξινες τροφές όπως πχ η σάλτσα ντομάτας μπορεί να αλλάξει την γεύση και την υφή του τροφίμου και φυσικά δεν είναι ότι καλύτερο να τρώμε αλουμίνιο. Αποφύγετε λοιπόν να τυλίγετε για πολύ ώρα τρόφιμα με αλουμινόχαρτο. Επίσης ποτέ όταν είναι ζεστά. Αν θελετε οπωσδήποτε να τυλίξετε με αλουμινόχαρτο επιλέξτε πρώτα τα τυλίξετε με μεμβράνη ή λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με το φαγητό.