Οι μελιτζάνες είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά και μπορεί να φτιαχτεί με διάφορους τρόπους. Επιπλέον οι μελιτζάνες μπορούν να γίνουν κάλλιστα κυρίως φαγητό, συνοδευτικό, ακόμα και σαλάτα. Αλλά οι μελιτζάνες παρόλο που είναι δημοφιλείς το καλοκαίρι ειδικά τηγανιτές τραβάνε πολύ λάδι. Υπάρχει ένα κόλπο όμως για να μην τραβάνε πολύ λάδι οι μελιτζάνες.
Οι μελιτζάνες ρουφούν λάδι γιατί το λαχανικό αυτό είναι σπογγώδες. Έχει επάνω μικρούς θύλακες και όταν τηγανίζεται ανοίγουν και μουλιάζουν από το λάδι. Μπορείς λοιπόν να το αποφύγεις; Θα σου απαντήσω “Ναί”!
Μελιτζάνες στον φούρνο: Χωρίς τηγάνι μόλις σε 8 λεπτά
Πώς να μην απορροφούν οι μελιτζάνες πολύ λάδι στο τηγάνισμα
Παρόλο που η μελιτζάνα έχει λίγες θερμίδες αν τηγανιστεί γίνεται βόμβα θερμίδων λόγω του λαδιού που ρουφάει. Ακόμα και σε απορροφητικό χαρτί να τις βάλετε το λάδι έχει μπει στην εσωτερική της δομή και δεν θα πετύχετε πολλά πράγματα. Ο μόνος τρόπος είναι να κλείσουν οι πόροι της μελιτζάνας πριν τηγανιστεί και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να την προμαγειρέψεις πριν την τηγανίσεις. Πώς γίνεται αυτό;
Ψήστε τις μελιτζάνες στο φούρνο μικροκυμάτων
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε και να στεγνώσετε καλά τις μελιτζάνες σας. Αφού αφαιρέσετε την άκρη, μπορείτε να την κόψετε ανάλογα με το σχήμα που θέλετε ή σύμφωνα με τη συνταγή που πρόκειται να ετοιμάσετε. Βάλτε τα κομμάτια ή τις φέτες μελιτζάνας σε ένα πιάτο και στο φούρνο μικροκυμάτων όπου θα τα ψήσετε για 8 λεπτά σε ισχύ 800-1000 watt. Στη συνέχεια περιμένετε να κρυώσουν πριν τα τηγανίσετε. Θα δείτε ότι με αυτή τη μέθοδο προμαγειρέματος οι μελιτζάνες όχι μόνο δεν μουλιάζουν στο λάδι, αλλά κυρίως διατηρούν και τη γεύση τους.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ