Τα όσπρια, και συγκεκριμένα τα φασόλια, είναι ένα κοινό, βασικό και πολύ συνηθισμένο φαγητό σε σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας. Είναι δημοφιλή όχι μόνο για τα οφέλη για την υγεία – πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλά σε λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα – αλλά και επειδή είναι ένα ευέλικτο υλικό που χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές.
Αλλά αν δεν είστε προσεκτικοί, υπάρχουν μερικοί σοβαροί κίνδυνοι από την κατανάλωση μη μαγειρεμένων ή κακομαγειρεμένων οσπρίων. Τα όσπρια είναι φυτά της οικογένειας Fabaceae. οποιοδήποτε μέρος του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, των λοβών, των μίσχων και των φύλλων, θεωρούνται όσπρια. Είναι μια κατηγορία που περιλαμβάνει τα φασόλια και τα όσπρια. .
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χαλασμένο Κοτόπουλο: Τα 4 Σημάδια που σας δείχνουν πότε δεν είναι καλό για να το φάτε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Καθημερινό Μαγείρεμα με Ελαιόλαδο Μπορεί να Προστατεύσει τον Εγκέφαλό σας Καθώς Μεγαλώνετε
Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης κακομαγειρεμένων φασολιών
Όταν πρόκειται για την κατανάλωση οσπρίων, ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι η παρουσία γλυκοπρωτεϊνών που ονομάζονται λεκτίνες, ένα «καθόλου θρεπτικό συστατικό». Οι γλυκοπρωτεΐνες είναι εξαιρετικά κοινές σε πολλά λαχανικά που τρώμε τακτικά, αλλά ορισμένες λεκτίνες είναι επιβλαβείς επειδή δεσμεύονται στον πεπτικό σωλήνα και πήζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια οδηγώντας σε μια σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία, κράμπες, έμετος και διάρροια. Οι πιο τοξικές από όλες τις λεκτίνες βρίσκονται σε όσπρια όπως οι φακές ή τα ρεβίθια. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν λίγες μόνο ώρες μετά αφού τα φάτε και μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις ώρες ή περισσότερο σε ακραίες περιπτώσεις. Η κατανάλωση μόνο τεσσάρων ωμών φασολιών αρκεί για να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε από τις λεκτίνες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα μαγειρέψετε. Όταν θερμανθούν πάνω από τους 100 βαθμούς C για 30 λεπτά ή περισσότερο, οι λεκτίνες καταστρέφονται.
Πώς να μαγειρέψετε φασόλια με ασφάλεια
Το μαγείρεμα των ξερών φασολιών μπορεί να είναι μια φθηνή και νόστιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα προμαγειρεμένα φασόλια. Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Οι βασικές οδηγίες για να διασφαλίσετε ότι τα φασόλια είναι σωστά μαγειρεμένα είναι απλές.
- Πρώτον, πρέπει πάντα να μουλιάζετε τα φασόλια περίπου 5 ώρες και παραπάνω πριν τα μαγειρέψετε. Και ενώ υπάρχουν πολλά άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς να παραλείψετε αυτό το βήμα, συνεχίζει να είναι σημαντικό για την ασφάλεια. Κατά την διάρκεια του μουλιάσματος φεύγουν αρκετές λεκτίνες. Φροντίστε λοιπόν πάντα να αλλάζετε νερό πριν τα ρίξετε στην κατσαρόλα και μετά να τα βράζετε για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Δοκιμάστε τα φασόλια σας. Εάν οι φλούδες κυρτώνουν και ξεφλουδίζουν από το εσωτερικό του φασολιού, είναι σχεδόν έτοιμο.
Ποια όσπρια μπορείτε να φάτε ωμά;
Τα περισσότερα φασόλια και όσπρια πρέπει να είναι πλήρως μαγειρεμένα για να είναι ασφαλή, αλλά μερικά μπορούν να τα απολαύσετε με ασφάλεια ωμά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και πολλοί σπόροι. Το λινάρι, το chia, η κολοκύθα, ο ηλίανθος, η κάνναβη και το σουσάμι είναι όλα ασφαλή (και νόστιμα!) για κατανάλωση ωμά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλώνετε Πολύ Πρωτεΐνη; Τι Συμβαίνει στο Σώμα σας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξεχνάς Να Μουλιάσεις Τα Φασόλια και τα Ρεβύθια; Το Απόλυτο Και Έξυπνο Κόλπο Με Την Κατάψυξη Που Θα Σου Λύσει Τα Χέρια
Ο αρακάς είναι ένα δημοφιλές όσπριο που είναι τέλειο για να το απολαύσετε, ωμό ή μαγειρεμένο, όταν είναι φρέσκο. Τα γλυκά πράσινα μπιζέλια είναι άφθονα την άνοιξη και τρώγονται. Ομοίως, και η φρέσκια φάβα.
Ποια δεν πρέπει να τρώτε ποτέ ωμά;
Τα περισσότερα φασόλια και πολλά άλλα όσπρια δεν είναι ασφαλή να καταναλωθούν ωμά. Τα κόκκινα φασόλια βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας με τα υψηλότερα επίπεδα τοξικών ενώσεων. Λευκά, γίγαντες, μαύρα, pinto, είναι όλα στη λίστα των τροφίμων που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά. Τα φασόλια Λίμα είναι επίσης τοξικά όταν τρώγονται ωμά αλλά όχι λόγω των λεκτινών. περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται λιναμαρίνη που διασπάται σε κυάνιο κατά την πέψη.