Ο λόγος που δεν πρέπει να τρώμε τις φακές με τυρί ή ακόμα και με γιαούρτι είναι γιατί δεν μπορεί να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό.
Νομίζω στο μυαλό και στις συνήθειες των περισσοτέρων είναι να συνοδεύουν τις φακές με ένα γενναίο κομμάτι τυρί φέτα αλλά λόγω του ασβεστίου που βρίσκεται στη φέτα, ο σίδηρος που υπάρχει στις φακές δεν απορροφάται.
Οι φακές είναι πλούσιες σε μη αιμικό σίδηρο
Σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο που περιέχεται στα ζωϊκά προϊόντα όπως το κρέας και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, ο μη αιμικός σίδηρος που περιέχεται στα όσπρια και στα λαχανικά απορροφάται δύσκολα. Έτσι οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο.
Το τυρί αλλά και το γιαούρτι περέχουν σίδηρο και έτσι μειώνεται η απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές.
Πώς θα αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές
Γενικά η απορρόφηση σιδήρου γίνεται καλύτερα όταν προσλαμβάνουμε μαζί τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Μπορείτε λοιπόν να συνοδέψετε τις φακές με λεμόνι, ντομάτα ακόμα και πιπεριές.
Το τυρί λοιπόν που έχεις συνηθίσει να συνοδεύεις τις φακές σου μπορείς να το φας λίγο αργότερα για να μην μειωθεί η θρεπτική αξία από τις φακές.
φώτο Marianthi Kalogiros