in , , , ,

Το Καθημερινό Μαγείρεμα με Ελαιόλαδο Μπορεί να Προστατεύσει τον Εγκέφαλό σας Καθώς Μεγαλώνετε

Το Καθημερινό Μαγείρεμα με Ελαιόλαδο Μπορεί να Προστατεύσει τον Εγκέφαλό σας Καθώς Μεγαλώνετε
Το Καθημερινό Μαγείρεμα με Ελαιόλαδο Μπορεί να Προστατεύσει τον Εγκέφαλό σας Καθώς Μεγαλώνετε

Το ελαιόλαδο θεωρείται υπερτροφή για την υγεία της καρδιάς και θα μπορούσε επίσης να έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο, αποτρέποντας νευρολογικά προβλήματα όπως η άνοια καθώς γερνάμε, σύμφωνα με νέα έρευνα. 11 Τροφές που Μπορεί να Είναι Λιγότερο Υγιεινές από όσο Νομίζατε

miodrag ignjatovic/Getty Images

Λίγο περισσότερο από μισή μερίδα ελαιόλαδου την ημέρα συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του 2023 της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Ιουλίου στη Βοστώνη.

Ερευνητές από το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας εξέτασαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από 90.000 Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες σε ιατρικά επαγγέλματα για σχεδόν 30 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης.

Δείτε ακόμη Γιατί η Κατανάλωση Κολοκύθας Μπορεί να Ενισχύσει την Υγεία σας

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση ενός κουταλιού μαργαρίνης ή μαγιονέζας με ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση συνδέθηκε με 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Το εύρημα υποδηλώνει ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από την εναλλαγή του ελαιολάδου για την αντικατάσταση άλλων τύπων λίπους, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ζωικής προέλευσης τα επεξεργασμένα λίπη.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που μελετά εάν το ελαιόλαδο μπορεί να παίζει ρόλο στον κίνδυνο άνοιας. Ενώ οι συμμετέχοντες που συμπεριέλαβαν ελαιόλαδο στη διατροφή τους έτειναν να τρώνε πιο υγιεινά συνολικά, τα οφέλη φαίνεται να υπερβαίνουν τη συνολική διατροφή, με δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα για την προστασία του εγκεφάλου μας.

Ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δυνητικά έχοντας άμεση επίδραση στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό το ελαιόλαδο να έχει έμμεση επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Μια προειδοποίηση είναι ότι αυτή η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν δείχνει άμεσα ότι το ελαιόλαδο προκαλεί καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία για την άνοια, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Το ελαιόλαδο είναι μια υγιής πηγή λίπους χάρη στα αντιοξειδωτικά και τα υγιή λιπαρά

Ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Περιέχει επίσης ακόρεστα λιπαρά, ένα είδος λίπους που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της φλεγμονής.

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι μια υγιής δόση ελαιολάδου στα γεύματά σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ιδιαίτερα υγιεινό ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής, μαζί με τροφές όπως φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και λιπαρά ψάρια. Αυτό το διατροφικό μοτίβο συνδέεται με οφέλη όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και με υγιέστερη γήρανση.

πηγή / φώτο

Δείτε επίσης Αν Δείτε Αυτό το «Θαυματουργό» Ζιζάνιο στον Κήπο σας, Μην το Ξεριζώσετε, Φάτε το

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

συμβουλές για τυρί,χρήσιμα,συμβουλές για τρόφιμα,

Γιατί ΔΕΝ Πρέπει ΠΟΤΕ να Τυλίγετε το Τυρί σε Μεμβράνη Τροφίμων

Ο “χρυσός” κανόνας του Φενγκ Σούι: Τα 3 φυτά που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή σου & πού να τα τοποθετήσεις

Ο “χρυσός” κανόνας του Φενγκ Σούι: Τα 3 φυτά που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή σου & πού να τα τοποθετήσεις