Η τροφική δηλητηρίαση από πεπόνι είναι πολύ συχνές και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο λόγω της συχνής μόλυνσής τους από παθογόνα όπως Listeria και Salmonella.
Αυτά τα παθογόνα μπορούν να παραμείνουν στην επιφάνεια των πεπονιών λόγω της τραχιάς και διχτυωτής τους υφής, η οποία παρέχει ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.
Οι δηλητηριάσεις αυτές έχουν προκαλέσει σημαντικά περιστατικά, ακόμη και θανάτους, σε διάφορες χώρες. Για τον περιορισμό των κινδύνων, είναι σημαντική η σωστή επεξεργασία, διαχείρηση και αποθήκευση των φρούτων.
Τα φρούτα πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν φυλαχθούν στο ψυγείο καθώς τα παθογόνα μπορούν να μεταφερθούν από την φλούδα μέσα στην σάρκα του φρούτου. Η σαλμονέλα δεν σκοτώνεται μέσα στο ψυγείο, αντιθέτως μπορεί να ζήσει ακόμα και 14 μέρες.
Τα βακτήρια προσκολλούνται στις κόγχες της φλούδας και μπορούν να πολλαπλασιαστούν σημαντικά.
Πώς προκαλούν τροφική δηλητηριάση τα πεπόνια
Η τροφική δηλητηρίαση από πεπόνια συχνά προκαλείται από κακή υγιεινή κατά τη συγκομιδή στο χωράφι, τη διαλογή και τη συσκευασία. Η έλλειψη απολύμανσης των εργαλείων και του εξοπλισμού μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση.
Επίσης ο ανεπαρκής έλεγχος θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη παθογόνων.
Τέλος ακόμα και η αποθήκευση στα μαγαζά λιανικής που πωλούνται, η έλλειψη καθαριότητας σε πάγκους, ράφια και ψυγεία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν καλά τα πεπόνια πριν την κατανάλωση σύμφωνα με το cibum για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.