Κάθε τόσο ακούτε για ένα ξέσπασμα σαλμονέλας και ποσότητες αυγών που ανακαλούνται. Όταν συμβεί αυτό, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα αυγά που αγοράζετε και τον τρόπο προετοιμασίας τους. Αλλά στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης με σαλμονέλα είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όταν πρόκειται για το μαγείρεμα των αυγών. Ο Εύκολος Τρόπος να Καταλάβετε αν τα Αυγά σας Προέρχονται από Άρρωστη Κότα
Σαλμονέλα
Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτό: “Μην φάτε κάτι με ωμά αυγά, γιατί μπορεί να κολλήσετε σαλμονέλα!” Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα η μόλυνση με αυτό το δυσάρεστο βακτήριο; Η σαλμονέλα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει ως επί το πλείστον τα έντερα αλλά μπορεί ακόμη και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν έχετε φάει κάτι που περιέχει τα βακτήρια, θα χρειαστούν έξι έως 72 ώρες για να εμφανίσετε συμπτώματα και η ασθένεια διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες. Ποια είναι τα συμπτώματα; Διάρροια, πόνος στην κοιλιά και πυρετός.
Τι να κάνετε όταν μαγειρεύετε αυγά
Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μολυνθείτε από τα βακτήρια της σαλμονέλας; Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα αυγά και επίσης να είστε προσεκτικοί με τα τσόφλια των αυγών. Πλύνετε τα χέρια σας αφού τα χειριστείτε. Ακολουθούν μερικές ακόμη συστάσεις:
- Αγοράστε παστεριωμένα αυγά
- Πετάξτε τα αυγά με ρωγμές
- Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να σφίξουν και το ασπράδι και ο κρόκος
- Διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο
- Πάντα να πλένετε τα χέρια σας αφού χειρίζεστε ωμά αυγά. Το ίδιο ισχύει και για τα μαχαιροπίρουνα
- Μην τρώτε ποτέ αυγά ή τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί με αυγά αν έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες
πηγή φωτογραφίας
Δείτε επίσης Τροφική Δηλητηρίαση από Ξαναζεσταμένα Φαγητά: Πως να Αποφύγετε