Για τη διατήρηση της υγείας μας, είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε τα προϊόντα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πλένονται όλα όσα τρώμε. Πριν μαγειρέψετε το κοτόπουλο σας, έχετε τη συνήθεια να το πλένετε κάτω από νερό; Λοιπόν, αυτό είναι λάθος!
Είναι κάτι που σας φαίνεται λογικό, αλλά είναι μια συνήθεια που πρέπει οπωσδήποτε να απαγορεύσετε. Το κοτόπουλο δεν πλένεται ούτε με νερό ούτε με άλλο προϊόν.
Χαλασμένο Κοτόπουλο: Τα 4 Σημάδια που σας δείχνουν πότε δεν είναι καλό για να το φάτε
Το κρέας του ωμού κοτόπουλου είναι μια φωλιά βακτηρίων. Ξεπλένοντάς το στο νεροχύτη ή σε μια λεκάνη, κινδυνεύετε να τα σκορπίσετε σε όλο τον νεροχύτη, τα πιάτα και άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο κοτόπουλο μπορούν έτσι να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση που προκαλεί σοβαρά και οδυνηρά συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, πυρετό και άλλες δυσάρεστες ενοχλήσεις. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για ασθένειες όπως η σαλμονέλα και άλλα είδη δηλητηρίασης που, εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία σας.
Δείτε ακόμη ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Έχει λευκές γραμμές στη σάρκα; Δώστε προσοχή, δεν είναι τόσο αθώες!
Πώς να καθαρίσετε σωστά το κοτόπουλο
Το κοτόπουλο δεν πλένεται ποτέ με νερό! Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να προετοιμάσετε σωστά το κοτόπουλο και να το καταναλώσετε με ασφάλεια.
Αποθηκεύστε το ωμό κοτόπουλο στο χαμηλότερο μέρος του ψυγείου ή του καταψύκτη σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε τα ζουμιά του από το να μολύνουν άλλα τρόφιμα με βακτήρια. Χρησιμοποιήστε ειδικό ξύλο κοπής για κοτόπουλο. Έτσι δεν θα υπάρχει διασταυρούμενη μόλυνση. Με τέλεια καθαρά χέρια, πάρτε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσετε απαλά το κοτόπουλο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλείψετε μερικά από τα υγρά που περιέχουν βακτήρια.
Κάθε φορά που σκοπεύετε να μαγειρέψετε κοτόπουλο, πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά.
Πώς να μαγειρέψετε το κοτόπουλο με τον καλύτερο τρόπο
Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μην σκεφτείτε ποτέ να φάτε το κοτόπουλο σας ωμό. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί σωστά, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κουζίνας. Το κοτόπουλο είναι μαγειρεμένο και ασφαλές όταν φτάσει στους 75°C.
Είναι απαραίτητο να πλένετε τις σανίδες κοπής που έχουν χρησιμοποιηθεί με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε τυχόν μολυσμένα υπολείμματα.
Για την αποφυγή δηλητηρίασης από σαλμονέλα, συνιστάται να μαγειρεύετε σωστά το κοτόπουλο, να μην το πλένετε με νερό και να διασφαλίζετε ότι τα ζουμιά από το κρέας του δεν έρχονται σε επαφή με άλλες επιφάνειες ή τρόφιμα. Αυτό θα κρατήσει όλα τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες μακριά από το φαγητό σας, το περιβάλλον και το στομάχι σας.
Δείτε επίσης Προσοχή: Το λάθος που κάνετε όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο