Τα αλλαντικά πολλές φορές έχουν μία γλιστερή υφή σα γλίτσα. Ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν και τι επιπτώσεις έχει στην υγεία μας;
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να εντοπίζουμε στην επιφάνεια των αλλαντικών μας, μία γλιστερή και κολλώδη υφή που μοιάζει με γλίτσα. Γιατί συναντάται συχνά και ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν; Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από το θέμα, καθώς είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις μέχρι και στην υγεία μας
Πόσο διατηρούνται φρέσκα τα αλλαντικά;
Σε πολλούς από εμάς έχει συμβεί να είμαστε έτοιμοι να καταναλώσουμε διαφόρων ειδών αλλαντικά, και τη τελευταία στιγμή να το μετανιώνουμε, καθώς η εμφάνιση τους δεν μας “γεμίζει το μάτι”. Η λεγόμενη γλίτσα που εμφανίζεται στα αλλαντικά, όπως είναι για παράδειγμα το ζαμπόν, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, πρόκειται για σημάδι ότι στην επιφάνεια τους έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μύκητες και βακτήρια.
Αυτή η γλίτσα, λοιπόν, που μπορεί να συναντάμε συχνά, εμφανίζεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Δεν έχετε αναρωτηθεί, άλλωστε, γιατί άλλες φορές συμβαίνει κι άλλες όχι; Οι κυριότεροι λόγοι ανάπτυξης μυκήτων και βακτηρίων είναι οι παρακάτω:
Αυξημένη υγρασία :Τα αλλαντικά κατά κύριο λόγο περιέχουν νερό. Έτσι, όταν αποθηκεύονται με το λάθος τρόπο, δηλαδή είτε σε πλαστικές σακούλες, είτε σε μπωλ με κακό αερισμό, η υγρασία δεν μπορεί να απελευθερωθεί. Αντίθετα, παγιδεύεται μέσα, επιτρέποντας στα βακτήρια να αναπτυχθούν.
Αλλοίωσης των πρωτεϊνών : Ακόμη ένας από τους κύριους λόγους εμφάνισης της γλοιώδους αυτής επιφάνειας είναι το γεγονός ότι τα βακτήρια έχουν την τάση να διασπούν τις πρωτεΐνες των αλλαντικών, παράγοντας κολλώδη υπολείμματα.
Παρουσίας φυσικών συντηρητικών: Ορισμένα αλλαντικά περιέχουν φωσφορικά άλατα και άλλα πρόσθετα που, όταν διαλυθούν από την υγρασία, μπορεί να δημιουργήσουν αυτήν την “γλιστερή” αίσθηση.
Επιπτώσεις σε περίπτωση που τα φας
Τροφική δηλητηρίαση
Σε περίπτωση που τα αλλαντικά έχουν αλλοιωθεί και έχουν βακτήρια όπως Listeria, Salmonella, ή E. coli, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως:
- Στομαχόπονο
- Διάρροια
- Ναυτία & εμετό
- Πυρετό
Λοίμωξη από Λιστέρια Listeria monocytogenes
Η Listeria πρόκειται για ένα επικίνδυνο βακτήριο που αναπτύσσεται ακόμα και στο ψυγείο και μπορεί να βρεθεί σε αλλαντικά που έχουν χαλάσει. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, ηλικιωμένους , αλλά και άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Η λοίμωξη από Listeria μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρή λοίμωξη στο νευρικό σύστημα σε ευπαθείς ομάδες.
Αλλαντίαση από φαγητό της κατάψυξης: Πότε είναι επικίνδυνο
Εάν αισθάνεστε καθημερινά εξάντληση και κόπωση τότε ίσως σας λείπουν οι παρακάτω βιταμίνες
Δυσάρεστη γεύση & κακή πέψη
Ακόμα κι αν δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια και μύκητες, η αλλοίωση των αλλαντικών τα κάνει δύσπεπτα, με μεταλλική ή ξινή γεύση.
Πότε πρέπει να πετάξεις τα αλλαντικά;
- Αν έχουν γλίτσα και γλιστερή υφή
- Αν μυρίζουν ξινά ή περίεργα
- Αν έχουν αλλαγή χρώματος (γκρι, πράσινες ή λευκές κηλίδες – ένδειξη μούχλας)
- Αν έχουν μείνει πάνω από 5-7 μέρες στο ψυγείο
Γενικά καλό θα είναι να μην τρώτε πολύ συχνά αλλαντικά. Αν δείτε τα προβλήματα υγείας που είναι πιθανό να προκληθούν από την ανθυγιεινή διατροφή θα αναθεωρήσετε σε πολλά πράγματα για την διατροφή σας.
πηγή daddy-cool