Όλοι μας μικροί και μεγάλοι “λιώνουμε” για παγώτο. Και πάντα όταν έχουμε στο ψυγείο εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ… εκτός αν έχει λιώσει και ξαναπαγώσει. Το παγωτό μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό στην κατάψυξη, αλλά αν βγει και λιώσει τότε δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Αν το αγαπημένο σας παγωτό φαίνεται να έχει χάσει το σχήμα του, έχει παράξενη οσμή ή υφή τότε δεν πρέπει να το καταναλώσετε.
Η κατανάλωση του παγωτού που έχει λιώσει και έχει ξαναπαγώσει μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για την υγεία.
Ο FDA δηλώνει ότι τα ευπαθή τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων) που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Αυτά μπορεί να είναι μικρόβια που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το E. coli, η λιστέρια ή η σαλμονέλα. Εάν τώρα το παγωτό έχει μείνει εκτός ψύξης για αρκετή ώρα ώστε να λιώσει σημαντικά, είναι πιθανό τα βακτήρια να αναπτυχθούν μέσα. Ακόμα και να καταψυχθεί το παγωτό, αυτά τα βακτήρια έχουν ήδη αναπτυχθεί και μπορούν να σας αρρωστήσουν όταν το φάτε.
Διάβασε επίσης – Γιατί τα αυγά στην Ιαπωνία δεν έχουν σαλμονέλα
Ωστόσο, ακόμα και το παγωτό που δεν έχει λιώσει αλλά είναι πολύ καιρό στην κατάψυξη – και δεν είναι επικίνδυνο – πιθανότατα δεν είναι πολύ καλό για κατανάλωση. Θα πρέπει να αναζητήσετε σημάδια όπως περίεργη υφή και δυσάρεστες οσμές για να δείτε αν είναι καιρός να πετάξετε το μισοφαγωμένο δοχείο παγωτού.
Πώς να αναγνωρίσετε το παγωτό που έχει ξανακαταψυχθεί
Αν δεν είσαστε σίγουροι ότι το παγωτό ήρθε σε καλή κατάσταση από το σούπερ μάρκετ, υπάρχουν τρόποι να δείτε αν έχει λιώσει και ξαναπαγώσει. Πριν το δοκιμάσετε ελέγξτε αν έχει κρεμώδη υφή. Αν το παγωτό είναι πολύ σκληρό για να το βγάλετε με το κουτάλι είναι πιθανό σημάδι ότι το λίπος διαχωρίστηκε κατά την τήξη και στη συνέχεια στερεοποιήθηκε όταν ξαναπάγωσε. Οι κρύσταλλοι πάγου, η κοκκώδης υφή, η περίεργη μυρωδιά ή γεύση επίσης είναι σημάδια ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το παγωτό σας μπορεί να έχει χάσει την ποιότητά του. Ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου, τα συστατικά του παγωτού, αλλά και την εποχή μπορεί να αρχίσει να μαλακώνει σε μόλις δέκα λεπτά όταν βγαίνει από το ψυγείο. Μόλις σερβίρετε παγωτό πάντα να το βάζετε κατευθείαν και πάλι στην κατάψυξη.
Επίσης αν συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως, διακοπή ρευματος, πόρτα ψυγείου που έμεινε ανοιχτή καταλάθος, ή κακή αποθήκευση γενικότερα του παγωτού, θα προκαλέσει αλλοίωση και ίσως χρειαστεί να το πετάξετε.
Δάβασε επίσης – Γιατί δεν κάνει να ξαναζεσταίνετε αυτά τα 2 τρόφιμα και το 1 ρόφημα
φώτο Oksana Mizina/Shutterstock