Ένα από τα πιο απαραίτητα βοηθήματα στις κουζίνες είναι οι πετσέτες των πιάτων. Συνήθως κατασκευασμένες από βαμβάκι ή λινό, χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα βρεγμένων χεριών και εργαλείων κουζίνας καθώς και για το σκούπισμα επιφανειών – επομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιεινή της κουζίνας.
Όμως, επειδή τα χέρια και τα άψητα φρέσκα προϊόντα έχουν συχνά πλούσια σε ποικιλία μικροβίων, οι πετσέτες αποτελούν τον συλλέκτη των πιο επικίνδυνων βακτηρίων.
Η μελέτη που έγινε σε 46 διαφορετικές κουζίνες βρήκε ένα ευρύ φάσμα επιβλαβών ειδών βακτηρίων που ζουν στις επιφάνειες της κουζίνας, οι οποίες συχνά καθαρίζονται με πετσέτες: Enterobacter (το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικές λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις της καρδιάς, των οστών και των ματιών), Klebsiella (που έχει συνδεθεί με σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου και του αίματος) και E. coli (που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και ουρολοιμώξεις).
Πολλές κουζίνες είχαν επίσης Pseudomonas aeruginosa , το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονικές λοιμώξεις. Ο Bacillus subtilis , ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμικές μολύνσεις και αποστήματα, βρέθηκε επίσης σε περισσότερες από τις μισές κουζίνες που συμμετείχαν στο δείγμα. Και όλα τα δείγματα από τις κουζίνες βρέθηκαν να έχουν σταφυλόκοκκο και μικροκόκκο . Σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ο Micrococcus έχει συνδεθεί με λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως η πνευμονία και η σηπτική αρθρίτιδα μαζί με λοιμώξεις των ματιών και της καρδιάς.
Ολόκληρο το άρθρο