Το σφουγγάρι των πιάτων είναι ένα απαραίτητο αντικείμενο στο σπίτι και ειδικότερα στην κουζίνα και δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει ένα σφουγγάρι εκεί δίπλα στο νεροχύτη.
Το σφουγγαράκι των πιάτων λόγω της δομής του αλλά και λόγω της χρήσης του, επειδή δηλαδή πλένουμε πιάτα και κάθονται τροφές επάνω, είναι πολύ λογικό να γεμίζει μικρόβια και βακτήρια. Το σφουγγαράκι της κουζίνας επειδή είναι μονίμως βρεγμένο είναι άλλη μία αιτία που γίνεται εστία μικροβίων. Ένα βρώμικο σφουγγάρι όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά στην κουζίνα. Το σφουγγαράκι έρχεται σε επαφή με τα πιάτα και έτσι μπορεί κάλλιστα να μεταφέρει μικρόβια και παθογόνους οργανισμούς όπως η σαλμονέλα και το E. Coli. Γνωρίζεις ότι αυτή η διαδικασία ονομάζεται διασταυρούμενη μόλυνση είναι η πιο κοινή αιτία οικιακής τροφικής δηλητηρίασης; Μάλιστα επιστημονική έρευνα αναφέρει οτι το σφουγγαρι πρέπει να το αντικαθιστούμε ακόμα και ανά μία εβδομάδα.
Σφουγγάρια Κουζίνας: Οι 11 Εναλλακτικές τους Χρήσεις
Tι λάθος κάνουμε στην αποθήκευση του σφουγγαριού πιάτων
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να τοποθετούν το βρεγμένο σφουγγαράκι σε κλειστά δοχεία χωρίς να υπάρχει αέρας για να στεγνώσει. Έτσι δημιουργείται ένα μικροκλίμα γεμάτο μικρόβια.
Το πιο σωστό για την αποθήκευση είναι το σφουγγάρι να μπαίνει επάνω σε βάση ανοιχτή έτσι ώστε να μπορεί να στραγγίζει και να στεγνώνει φυσικά. Με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν
Διάβασε επίσης | 16 Πράγματα στην Κουζίνα που Σαμποτάρουν την Διακόσμηση
Πριν όμως αποθηκεύσουμε τα σφουγγαράκια πιάτων πρέπει να τα στύβουμε καλά. Κάθε φορά που πλένουμε κάτι και το σφουγγάρι γεμίζει νερό θα πρέπει όταν τελειώσουμε να το στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα πολλά νερά και να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Πώς θα διατηρήσουμε το σφουγγαράκι καθαρό με λιγότερα βακτήρια
Η πιο φυσική λύση είναι να μουλιάσουμε το σφουγγάρι μέσα σε ένα δοχείο με ξύδι. Το ξίδι απολυμαίνει και ενώ μπορεί να κάνει αρκετά καλή δουλειά ωστόσο δεν μπορεί να σκοτώσει όλους τους παθογόνους οργανισμούς.
Άλλη μία λύση είναι να μουλιάσετε το σφουγγάρι για λίγα λεπτά μέσα σε χλωρίνη. Η χλωρίνη απομακρύνει σχεδόν όλους τους γνωστούς παθογόνους οργανισμούς. Εννοείται αφού τελειώσετε ξεπλένετε πάρα πολύ καλά το σφουγγάρι γιατί δεν θέλουμε η χλωρίνη να πάει πάνω στα πιάτα.
Άλλη μεναλλακτική που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η απολύμανση τους σφουγγαριού στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφού βεβαιωθείτε ότι το σφουγγαράκι πιάτων δεν έχει πάνω μεταλλικά σωματίδια, το βρέχετε καλά και το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά. Προσοχή το σφουγγαράκι πρέπει να είναι βρεγμένο για να μην πιάσετε φωτιά. Βέβαια Σύμφωνα με μελέτη, κάτι τέτοιο μπορεί αρχικά να μειώσει περίπου το 60% των βακτηρίων, αλλά δεν θα αποστειρώσει το σφουγγάρι.
Και ενώ μπορεί να είδαμε τρόπους για να καθαρίσουμε τα σφουγγαράκια των πιάτων αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κρατάμε για μήνες. Πρακτικά ένα σφουγγάρι πρέπει να το αλλάζουμε κάθε μία με δύο εβδομάδες ακόμα κι αν ακολουθούμε όλα τα παραπάνω. Ίσως να χρειαστεί να αλλαχτεί ακόμα και νωρίτερα αν έχει γίνει πολύ σκληρή χρήση, έχει χάσει το σχήμα του και μυρίζει.
15 Κόλπα για να καθαρίσετε (σχεδόν) τα πάντα στην κουζίνα