Για τα σφουγγαράκια πιάτων έχει γίνει πολύ συζήτηση τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί να είναι ένα πολύ ταπεινό αντικείμενο μέσα στην κουζίνα, ωστόσο είναι εξαιρετικά χρήσιμο και δεν λείπει από κανένα νεροχύτη. Διάφορες μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports το 2017, διαπίστωσαν ότι τα σφουγγάρια της κουζίνας ήταν γεμάτα βακτήρια —για την ακρίβεια περιέχουν 362 διαφορετικούς τύπους— καθιστώντας τα «τη μεγαλύτερη πηγή ενεργών βακτηρίων σε ολόκληρο το σπίτι», συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών.
Αλλά πέρα από τα βακτήρια και τα μικρόβια, τα σφουγγάρια τείνουν επίσης να φθείρονται γρήγορα και να αναπτύσσουν μια άσχημη μυρωδιά με τη χρήση. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να αναζωογονήσετε τα σφουγγάρια πιάτων με ένα μόνο υλικό που είναι το αλάτι.
Πώς να ανανεώσετε και να καθαρίσετε τα σφουγγάρια πιάτων με αλάτι
Έχουμε και λέμε. Γιατί αλάτι; Το επιτραπέζιο αλάτι είναι υγροσκοπικό, πράγμα που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία από την ατμόσφαιρα και στην περίπτωση μας από το σφουγγάρι.
Το αλάτι μπορεί επίσης να αντλήσει υγρασία από ένα σφουγγάρι, μειώνοντας την υγρασία που χρειάζονται τα βακτήρια για να ευδοκιμήσουν και, με τη σειρά του, εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας καθώς και τις άσχημες μυρωδιές που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Και δεν είναι μόνο αυτό: Το αλάτι μπορεί να κάνει το σφουγγάρι πιο αποτελεσματικό, απορροφώντας τα έλαια διευκολύνοντας την αντιμετώπιση των λεκέδων.
Υπάρχουν δύο απλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το αλάτι στα σφουγγάρια σας:
- Μουλιάστε σε αλατόνερο
Ξεπλύνετε το σφουγγάρι σας με ζεστό νερό και, στη συνέχεια, στύψτε το για να απαλλαγείτε από τυχόν ψίχουλα ή κομμάτια που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω του. Γεμίστε ένα δοχείο με ζεστό νερό και προσθέστε 1/4 του φλιτζάνιου αλάτι (π.χ. επιτραπέζιο αλάτι, αλάτι kosher, θαλασσινό αλάτι κ.λπ.). Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλάτι.
6 διαφορετικές χρήσεις για το σφουγγαράκι της κουζίνας εκτός απο τη συνηθισμένη.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σφουγγάρι σας στο μείγμα και βεβαιωθείτε ότι έχει βυθιστεί πλήρως. Αφήστε το εκεί όλη τη νύχτα, ή τουλάχιστον για μερικές ώρες, στη συνέχεια αφαιρέστε το, στύψτε το και ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό.
- Προσθέστε λίγο ξύδι
Αυτή η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή που περιγράφηκε παραπάνω, εκτός από το ότι το μείγμα αποτελείται από 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και 3 κουταλιές της σούπας αλάτι.
Διευκρίνηση: Βασικός στόχος αυτών των μεθόδων είναι να απαλλαγούμε από (ή τουλάχιστον να μειώσουμε) τις οσμές και να βοηθήσουμε το σφουγγάρι να μοιάζει περισσότερο όπως όταν ήταν καινούργιο. Δεν είναι μέθοδος αποστείρωσης. Τα σφουγγάρια όταν έχουν φθαρεί πολύ ή είναι πολύ βρώμικα θέλουν αλλαγή.
Αλάτι και Υγρό Πιάτων: “Ξεκλείδωσε” την Εκπληκτική Καθαριστική Δύναμη – Αντισυμβατικό αλλά δουλεύει