Ο τρόπος για να μειώσετε στο μισό, την επικίνδυνη ουσία που σχηματίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε αμυλούχα τρόφιμα.
Το ακρυλαμίδιο δεν είναι πρόσθετο αλλά χημική ουσία, που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120οC), όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία). Αυτή η ουσία έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, μετά και την καθοδήγηση των αρχών έχουν μειωθεί αισθητά, με τις πατάτες και τα πατατάκια να παραμένουν όμως, κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε ακρυλαμίδια.
- Δείτε επίσης: Καρμίνιο Και Κοχενίλλη: ο Σιωπηλός Δολοφόνος κάθε Μέρα και Κάθε Ώρα στο Πιάτο μας – Ψάχνουμε τις συσκευασίες – Λίστα Με Τα “Ε”
Για τους περισσότερους νέους, τα τηγανητά προϊόντα πατάτας αντιπροσωπεύουν έως και το ήμισυ της διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο, με το μαλακό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα τραγανά ψωμιά, να αποτελούν επίσης τροφές που εκθέτουν τον οργανισμό σε αυτόν τον κίνδυνο. Μάλιστα, πρόσφατη επιστημονική αξιολόγηση των κινδύνων από την έκθεση στο ακρυλαμίδιο έδειξε πως οι πατάτες (τηγανητές) είναι η κύρια πηγή της μόλυνσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ημερήσια έκθεση σε ακρυλαμίδιο, εάν επιλέγεται ως συνοδευτικό.
Οι τηγανητές πατάτες αποτελούν όμως αγαπημένο και δημοφιλές φαγητό γι’ αυτό και οι επιστήμονες τροφίμων ψάχνουν τρόπο να μειώσουν την δημιουργία ακρυλαμιδίου κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science of Food and Agriculture έδειξε ότι αν μουλιάσετε πρώτα τις πατάτες (αφού τις έχετε καθαρίσει και κόψει στο σχήμα που θέλετε πριν το τηγάνισμα, μπορεί να μειώσει πολύ τα επίπεδα ακρυλαμιδίου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το πλύσιμο των ωμών τηγανιτών πατατών, το μούλιασμά τους για 30 λεπτά και το μούλιασμα τους για 2 ώρες μείωσαν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου έως και 23%, 38% και 48% αντίστοιχα, αλλά μόνο εάν ήταν τηγανισμένες σε πιο ανοιχτό χρώμα. Δηλαδή το μούλιασμα σε νερό για 2 ώρες σε συνδυασμό με την μείωση του χρόνου τηγανίσματος μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό την παρουσία της καρκινογόνας ουσίας στις πατάτες.