Υπάρχουν διάφοροι τομείς ωριμότητας: συναισθηματικός, σωματικός, ηθικός, κοινωνικός και πνευματικός. Είναι όλα πολύ σημαντικά στη ζωή των παιδιών προκειμένου να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα άτομα που έχουν τις δικές τους απόψεις και είναι έτοιμα να βοηθήσουν τους άλλους. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με μερικούς απλούς τρόπους για να το προετοιμάσετε για την ενηλικίωση. Οι Δάσκαλοι Εξηγούν Γιατί οι Γονείς Πρέπει να Ψάχνουν τα Τηλέφωνα των Παιδιών τους
Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αυτοδύναμο.
Είναι καλύτερα να μην κάνετε τα πάντα για το παιδί σας. Πρέπει να μάθουν να ντύνονται μόνα τους, να δένουν τα κορδόνια τους και να ετοιμάζουν την τσάντα τους για το σχολείο. Φυσικά, μπορείτε να το κάνετε πιο γρήγορα και με περισσότερη δεξιοτεχνία, αλλά θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε να το καταφέρει μόνο του το παιδί σας. Μπορεί να μην είστε πάντα εκεί για να βοηθήσετε και θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στον εαυτό τους.
Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει μόνο του.
Αφήστε το παιδί σας να κάνει την επιλογή. Δεν πρέπει να επιλέγετε ρούχα, παιχνίδια και χόμπι για τα παιδιά σας ή να αποφασίζετε τι τους αρέσει και τι όχι. Μπορείτε να βοηθήσετε με συμβουλές και να συζητήσετε μαζί τους την επιλογή τους. Αλλά δεν μπορείτε να σκεφτείτε ότι ξέρετε καλύτερα από αυτά όταν πρόκειται για το τι θέλουν. Το ξέρουν, απλά πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία να πάρουν αυτό που θέλουν.
Αφήστε το παιδί σας να φύγει μόνο του.
Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε το παιδί σας παντού. Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν να πάνε στο σχολείο μόνοι τους ή να πάρουν το σχολικό λεωφορείο. Φυσικά, αν τα πάτε εσείς, θα νιώσετε πιο ήρεμοι και θα είστε σίγουροι ότι το παιδί έχει φτάσει στον προορισμό του. Αλλά σε μια πιο συνειδητή ηλικία, τα παιδιά γνωρίζουν ήδη κανόνες ασφαλείας και κατανοούν πώς να συμπεριφέρονται στο δρόμο. Επιπλέον, αν βρίσκονται σε παρέα φίλων, αφήστε τα παιδιά να πάνε μαζί και να συζητήσουν τις εργασίες τους και τα νέα τους παιχνίδια στην πορεία.
Διδάξτε στο παιδί σας τον αυτοέλεγχο.
Φυσικά, τα παιδιά είναι πολύ συναισθηματικά. Μπορεί να είναι τρελά χαρούμενα ή να κλαίνε τόσο δυνατά. Η χαρά είναι υπέροχη, αλλά αν, με την παραμικρή διαφωνία, το παιδί αρχίσει να φωνάζει με μανία και να ξεσπά, θα πρέπει να του δείξετε πώς να ελέγχει τα συναισθήματά του. Το παιδί πρέπει να έχει επίγνωση σε αυτό που συμβαίνει. Και αν ενδώσετε σε κάθε τσιρίδα, τότε μπορεί να συνηθίσει να τα παίρνει όλα με αυτόν τον τρόπο.
Μάθετε στο παιδί σας αυτοπειθαρχία.
Το παιδί πρέπει να μάθει να πειθαρχεί τον εαυτό του και να κάνει τα απαραίτητα πράγματα, ακόμα κι αν δεν σχετίζονται με το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Το να βουρτσίζει τα δόντια του πριν τον ύπνο, να αφήνει τα παιχνίδια και να κάνει τα μαθήματά του είναι όλα αναπόσπαστο μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας. Και χωρίς να ελέγχετε τι κάνει, αφήστε το να κάνει μόνο του την εργασία και απλώς υπενθυμίστε τον καθαρισμό των δοντιών του.
Δείτε ακόμη Προπονήτρια Κολύμβησης Αποκαλύπτει Γιατί η Χρήση Φουσκωτών σε Πισίνες Μπορεί να Γίνει Μοιραία
Αφήστε το παιδί σας να απαντήσει.
Είναι απαραίτητο να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να μιλήσει για τον εαυτό του. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τις διανοητικές όσο και για τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Το παιδί δεν πρέπει να φοβάται ότι κάποιος μπορεί να το ρωτήσει κάτι. Θα πρέπει να μάθει πώς να απαντά σε ερωτήσεις και να αναπτύσσει μια απάντηση στον αυθορμητισμό. Διαφορετικά, μπορεί να γίνει ντροπαλό και να απομονωθεί από τους άλλους.
Εξηγήστε την αιτία και το αποτέλεσμα στο παιδί σας.
Εξηγήστε τις συνέπειες των πράξεων του στο παιδί σας. Αν το επιπλήξετε, φροντίστε να πείτε για τι και να του πείτε τι φταίει. Είναι σημαντικό το παιδί να συνειδητοποιεί τα λάθη του και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Θα πρέπει να καταλάβει ότι οι πράξεις του μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένα αποτελέσματα. Και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι όταν του εξηγείτε γιατί είναι καλύτερο να συμπεριφέρονται και τους λόγους για αυτό.
Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη.
Προσπαθήστε να μην χειραγωγείτε υπερβολικά το παιδί σας. Φυσικά, πρεπει να του εξηγήσετε πράγματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή του. Αλλά μπορείτε να δώσετε στο παιδί την ελευθερία του όταν πρόκειται για άλλα πράγματα. Αυτό θα του επιτρέψει να μάθει από τα λάθη του και να αποκτήσουν τη δική τους προσωπική εμπειρία, η οποία στη συνέχεια θα είναι χρήσιμη στο μέλλον. Να θυμάστε ότι τα λάθη και οι απογοητεύσεις είναι όλα μέρος της ζωής.
Βοηθήστε το παιδί σας να σχηματίσει τη δική του γνώμη.
Είναι χρήσιμο να αναπτυχθεί η ικανότητα του παιδιού να στοχάζεται και να βλέπει κριτικά μια κατάσταση και να διατυπώνει τις πεποιθήσεις του με βάση την κατανόηση και τα συναισθήματά του. Είναι επίσης σημαντικό να το αφήσετε να εκφράσει τη γνώμη του. Αυτό θα το βοηθήσει να μην υποκύψει σε αστεία από τους συνομηλίκους τους ή να ενεργήσει με περίεργο και κακό τρόπο μόνο και μόνο για να αποδείξει κάτι στους άλλους. Και στο μέλλον, θα μπορεί να διατηρήσει τη θέση του και δεν θα πέσει στην επιρροή κάποιου άλλου.
Προσπαθήστε να μην συμπεριφέρεστε στο παιδί σας σαν να είναι μικρό όλη την ώρα.
Όταν το παιδί σας γίνει 3 ετών, μπορείτε σιγά σιγά να το συνηθίσετε να εκτελεί κάποια καθήκοντα. Μπορεί να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του στη θέση τους, για παράδειγμα. Και καθώς μεγαλώνει, επεκτείνετε τη λίστα με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξή του και ενσταλάζει την επιμέλεια και την πειθαρχία. Αυτό μπορεί επίσης να το διδάξει να βοηθά τους άλλους και να σέβεται τη δουλειά των άλλων.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Πως να Βοηθήσετε τα Παιδιά σας να Μην Φοβούνται το σκοτάδι