Γιατί Είναι Καλό να Τρώτε Ντομάτες Καθημερινά

Οι ντομάτες συνδέονται με μια ένωση που ονομάζεται λυκοπένιο, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, κάθε κόκκινο λαχανικό ή φρούτο περιέχει λίγο λυκοπένιο – μια ουσία που τους δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Αλλά οι ντομάτες περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο από άλλα λαχανικά, με μια μέτρια ντομάτα να περιέχει περίπου 2-3 γραμμάρια. Είναι ενδιαφέρον ότι ο χυμός ντομάτας περιέχει σημαντικά περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες. Πώς η Κατανάλωση Ρυζιού Προσφέρει Μακροζωία στους Ιάπωνες

Οι ντομάτες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα.

© sruilk/shutterstock.com

Σύμφωνα με μελέτη, οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV και να μειώσουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση καροτενοειδών, που είναι συστατικό του λυκοπενίου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αντηλιακά μόνο με την κατανάλωση ντομάτας. Εκτός από αυτό το όφελος για την υγεία, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ντομάτες έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Οι ντομάτες κάνουν καλό στην καρδιά.

brightside

Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα του σώματος από την οξείδωση. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λυκοπένιο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικά.

Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης, καθώς και στην αρτηριακή πίεση. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες για καρδιακή νόσο μπορεί επίσης να μειωθούν. Επιπλέον, οι ντομάτες είναι επίσης μια πλούσια πηγή άλλων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β, Ε και φλαβονοειδή που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Οι ντομάτες μπορούν να βελτιώσουν την όραση.

© sruilk/shutterstock.com

Εκτός από το λυκοπένιο, οι ντομάτες περιέχουν μερικά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη, που είναι όλα καλά για τα μάτια. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν τα μάτια από ασθένειες, όπως ο καταρράκτης, ενώ υποστηρίζουν τη συνολική υγεία της όρασης.

Οι ντομάτες περιέχουν επίσης ουσίες, ιδιαίτερα ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, που είναι ευεργετικές για την προστασία της όρασης από το μπλε φως που εκπέμπεται από ψηφιακές συσκευές. Μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη μείωση των πονοκεφάλων από την καταπόνηση των ματιών.

Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

© mi_viri/shutterstock.com, © mi_viri/shutterstock.com

Προμηθεύοντας το σώμα σας με λυκοπένιο, το οποίο δρα ως αντιοξειδωτικό, μπορείτε να μειώσετε τα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό τροφές πλούσιες σε αυτή την ουσία, όπως οι ντομάτες, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη ή του στομάχου.

Related Post

Οι ντομάτες μπορούν να ενδυναμώσουν τα οστά.

© Adisak Riwkratok/shutterstock.com

Οι ντομάτες μπορούν να προάγουν την υγεία των οστών . Αποτελούν καλή πηγή ουσιών που ενισχύουν τα οστά, όπως η βιταμίνη Κ και το ασβέστιο, που όχι μόνο μπορούν να διατηρήσουν τα οστά σε καλή κατάσταση, αλλά και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του οστικού ιστού. Επίσης, παρά τον μύθο ότι οι ντομάτες μπορεί να επιδεινώσουν την οστεοαρθρίτιδα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Δείτε ακόμη 8 Συνέπειες από την Καθημερινής Κατανάλωσης Αναψυκτικών Τύπου Κόλας

Μπορεί να τονώσουν τη διάθεση.

brightside

Τα περισσότερα υγιεινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ντοματών, είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Έτσι, εάν νιώθετε πεσμένοι ή απλά κουρασμένοι, μπορείτε να βασιστείτε στα μέταλλα για να τονώσετε τη διάθεσή σας.

Κάνουν καλό ακόμα και στα μαλλιά.

© depositphotos.com

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μόνο περίπου 4-5 ντοματών την ημέρα μπορεί να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να κάνει τα μαλλιά δυνατά και λαμπερά. Δυστυχώς, οι ντομάτες δεν έχουν την υπερδύναμη να κάνουν τα αραιά μαλλιά πιο ογκώδη, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των υπαρχόντων μαλλιών.

Οι ντομάτες είναι ιδανικές για απώλεια βάρους.

© Kaspars Grinvalds/shutterstock.com

Οι ντομάτες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Αποτελούν ένα υπέροχο σνακ με χαμηλούς υδατάνθρακες για άτομα που κάνουν δίαιτα, επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό, τα οποία μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Οι ντομάτες μπορούν επίσης να διατηρήσουν το σάκχαρό σας σε ισορροπία, το οποίο είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Περιέχουν επίσης χρώμιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κάνουν καλό στους πνεύμονες.

brightside

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ελεύθερων ριζών υπό έλεγχο, προστατεύοντας το σώμα από αναπνευστικά προβλήματα. Οι ντομάτες περιέχουν βήτα-καροτίνη που είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Επιπλέον, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των πνευμόνων. Κάποιες έρευνες δείχνουν ακόμη και ότι οι ντομάτες μπορεί να αποκαταστήσουν τη βλάβη των πνευμόνων που προκαλείται από το κάπνισμα.

Οι ντομάτες μπορεί να προάγουν τη στοματική υγεία.

© depositphotos.com

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στις ασθένειες των ούλων, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε να μην καταναλώνετε πολλές ωμές ντομάτες. Χάρη στην υψηλή οξύτητά τους, μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και το βούρτσισμα αμέσως μετά μπορεί να το επιδεινώσει. Είναι καλή ιδέα να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε ή απλώς να ξεπλύνετε το στόμα σας αφού φάτε ντομάτες.

Δείτε επίσης 8 «Υγιεινές» Τροφές που Μπορεί να Γίνουν Επιβλαβείς

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

Ρένος Χαραλαμπίδης: Που επένδυσε τα χρήματα του – «Δεν είμαι ευφυής επιχειρηματίας..φοβόμουν πάντα τη φτώχεια»

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης είναι ένας πολύ αγαπημένος ηθοποιός και ένας άνθρωπος που κρατάει χαμηλό προφίλ,… Read More

17 Μαΐου, 2024

Φελλός: Η φυσική «σπιτική συνταγή» που θα κάνει το αμάξι να μοσχοβολάει και να μην ξανά θολώσουν τα τζάμια

Μια «σπιτική συνταγή» με πολλαπλά οφέλη μπορεί να δώσει τη λύση και στο εσωτερικό ενός… Read More

16 Μαΐου, 2024

6 Χρήσιμα Κόλπα και χρήσεις με Προφυλακτικά

Οι περισσότεροι έχουν ένα πακέτο προφυλακτικών στο σπίτι, αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν… Read More

16 Μαΐου, 2024

Τι σημαίνει “βυσσοδομώ”

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε τι σημαίνει η λέξη "βυσσοδομώ". Τι σημαίνει Το ρήμα βυσσοδομώ… Read More

16 Μαΐου, 2024

Μούχλα και Βακτήρια: Πως να Καθαρίσετε το Πλυντήριο Ρούχων με Ταμπλέτες Πλυντηρίου Πιάτων

Παρόλο που χρησιμοποιήσετε τα καλύτερα απορρυπαντικά για να πλύνετε τα ρούχα σας, και πάλι μπορεί… Read More

16 Μαΐου, 2024

Έξυπνα Κόλπα 100 Ετών που Εξακολουθούν να Λύνουν Καθημερινά Προβλήματα

Σήμερα έχουμε μια μυριάδα κουζινικών σκευών που διευκολύνουν τη ζωή μας. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα που… Read More

16 Μαΐου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα