Δυστυχώς, η βιομηχανία τροφίμων έχει καταστήσει πιο δύσκολο μερικές φορές να γνωρίζουμε πραγματικά τι είναι υγιεινό και τι όχι, με παραπλανητικές διαφημίσεις και ετικέτες σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα πρόχειρο φαγητό. Υπάρχουν μερικές τροφές που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας, παρά τους ισχυρισμούς ότι είναι υγιεινές. 6 Υγιεινές Τροφές που Γίνονται Ανθυγιεινές Όταν Υπερκαταναλώνονται
Χυμοί φρούτων
Αυτό περιλαμβάνει χυμό πορτοκαλιού! Για δεκαετίες, η βιομηχανία τροφίμων πουλούσε χυμούς φρούτων και smoothies ως υγιεινή εναλλακτική στα κανονικά φρούτα. Όχι μόνο περιέχουν την ίδια ποσότητα σακχάρων αλλά επίσης στερούνται βιταμινών και περιέχουν κενές θερμίδες που δεν θα σας δώσουν ενέργεια.
Αντ’ αυτού καταναλώστε φρούτα. Αν σας αρέσει πολύ ο χυμός, μπορείτε να τον φτιάξετε στο σπίτι, αλλά να θυμάστε ότι εξακολουθεί να περιέχει πολύ περισσότερα σάκχαρα από το να τρώτε τα φρούτα κανονικά.
Γάλα
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας. Αν και το γάλα περιέχει όντως απορροφήσιμο ασβέστιο και βιταμίνη D, εάν πίνετε πολύ, πιθανότατα υπερβαίνετε τις θερμίδες που απαιτούνται για μια ημέρα. Και, αν είστε ενήλικας, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο εάν τρώτε επίσης κρέας και αυγά τακτικά.
Ανάλογα με διατροφή σας και αποφασίστε την ποσότητα γάλακτος που θα καταναλώσετε. Υπάρχουν άλλες πηγές βιταμίνης D, πρωτεΐνης και ασβεστίου που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τη διατροφή σας χωρίς να λαμβάνετε θερμίδες από το γάλα.
Αναψυκτικά με λίγες θερμίδες και χωρίς ζάχαρη
Το αναψυκτικό δεν θεωρείται υγιεινό και το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει δοθεί πστην πρόσληψη ζάχαρης. Έτσι, η βιομηχανία αντέδρασε σε αυτό και παρείχε επιλογές χωρίς ζάχαρη και λίγες θερμίδες. Αλλά πολύ λίγα λέγονται για το πώς η περιεκτικότητα σε φωσφορικά άλατα σε αυτά τα αναψυκτικά μπορεί να βλάψει την ισορροπία μετάλλων στα οστά όταν οι δόσεις είναι υψηλές.
Αντί αυτού πιείτε νερό! Ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα φλιτζάνι τσάι χωρίς ζάχαρη είναι επίσης μια εναλλακτική. Σκεφτείτε να φάτε ένα φρούτο αν θέλετε να πιείτε κάτι γλυκό.
Σολομός ιχθυοτροφείου
Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών και ωμέγα-3. Δυστυχώς, ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Αν και διάφορες χώρες κάνουν ελέγχους για τα φυτοφαρμάκα στις ιχθυοκαλλιέργειες, η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε τις συγκεντρώσεις των εκτρεφόμενων ψαριών να αυξηθούν, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί ένα τέλειο περιβάλλον για τις θαλάσσιες ψείρες. Στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τις ψείρες, οι ιχθυοκαλλιεργητές έχουν αυξήσει τη χρήση χημικών.
Αν δεν θέλετε να σταματήσετε να τρώτε σολομό, ελέγξτε την προέλευσή του. Ούτε ο άγριος σολομός είναι απαραιτήτως υγιεινός. Έρευνα στο Διαδίκτυο για αειφόρα ιχθυοτροφεία.
Δείτε ακόμη 8 Υγιεινές Τροφές που Δεν Πρέπει να Καταναλώνονται Υπερβολικά
Τόνος
Οι ισπανικές αρχές συνέστησαν πρόσφατα να μην καταναλώνεται τόνος σε οποιαδήποτε μορφή για παιδιά κάτω των 10 ετών και έγκυες. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που βρίσκεται στον τόνο, ο οποίος είναι ένα τοξικό μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει νευρικές, πεπτικές ή ανοσοποιητικές ασθένειες.
Περιορίστε την κατανάλωσή σας και προτιμήστε ψάρια που προέρχονται από τοπικές λίμνες και σωστά ρυθμισμένα νερά.
Γκρανόλα
Ανάλογα με τη συνταγή που χρησιμοποιείται, η γκρανόλα μπορεί να είναι πολύ ανθυγιεινή λόγω των υψηλών δόσεων ζάχαρης που περιέχει. Τις περισσότερες φορές προστίθενται και αποξηραμένα φρούτα, τα οποία αυξάνουν ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Αν και η γκρανόλα από μόνη της δεν είναι επιβλαβής, οι υψηλές δόσεις ζάχαρης μπορούν να απειλήσουν την υγεία σας. Το μέλι που χρησιμοποιείται από εμπορικές μάρκες μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, το οποίο συχνά περιέχει κρυμμένα γλυκαντικά ή ακόμα και σιρόπι καλαμποκιού.
Φτιάξτε τη δική σας γκρανόλα στο σπίτι χωρίς ζάχαρη και μέλι καλής ποιότητας. Εάν επιλέξετε μούσλι ή γκρανόλα του εμπορίου, ελέγξτε τα διατροφικά στοιχεία για να αποφύγετε ψεύτικα υγιεινά μείγματα ή μείγματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προσέξτε τις μερίδες σας ανεξάρτητα από το αν είναι σπιτικό ή όχι.
Ψωμί ολικής αλέσεως
Το ψωμί είναι αρκετά υψηλό σε θερμίδες και χαμηλό σε βιταμίνες, ακόμα και σε φυτικές ίνες. Το λευκό ψωμί σε φέτες περιέχει ήδη έως και 3 γραμμάρια ζάχαρης ανά φέτα, αλλά το ψωμί ολικής αλέσεως χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερη ζάχαρη για να κρύψει την πικρία του αλεύρου ολικής αλέσεως.
Το ψωμί σε μέτριες ποσότητες είναι ένα καλό συμπλήρωμα στη διατροφή σας, αλλά είναι καλύτερα να αγοράσετε ψωμί χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ειδικά αν είναι ολικής αλέσεως. Συχνά πωλούνται σε τοπικά αρτοποιεία και όχι σε σούπερ μάρκετ.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ίσως ένα από τα πιο υγιεινά έλαια που μπορείτε να καταναλώσετε. Δυστυχώς, όταν οι άνθρωποι μιλούν για το ελαιόλαδο, συχνά ξεχνούν ότι τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη προέρχονται από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα μπουκάλια με την ένδειξη «Αγνό ελαιόλαδο» περιέχουν επεξεργασμένο λάδι που θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά είναι επίσης χαμηλότερο σε θρεπτικά συστατικά και γεμάτο χημικά. Περιορίστε την κατανάλωση ελαιολάδου σε περίπου 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα και αγοράστε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Δείτε επίσης 8+1 υγιεινές τροφές που μπορούν να σας βλάψουν αν τις καταναλώνετε με λάθος τρόπο