Αν τρίβετε τα μάτια σας, τα μισοκλείνετε μπροστά σε οθόνες ή παλεύετε με ξηρά, κουρασμένα μάτια, δεν είστε οι μόνοι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε οθόνες και η γήρανση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όραση.
Τι θα έλεγες όμως αν ένα απλό βότανο κουζίνας μπορούσε να βοηθήσει; Η ρίγανη, ένα ισχυρό αλλά υποτιμημένο βότανο γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και απαραίτητες ενώσεις υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.
Ρίγανη, ένα βότανο που κάνει καλό στα μάτια
Συχνά συνδέεται με ιταλικά πιάτα και τις μεσογειακές συνταγές, η ρίγανη διαθέτει εντυπωσιακά οφέλη για την προστασία της όρασης και των ματιών γενικότερα που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν.
Από τη μείωση του οξειδωτικού στρες έως την πρόληψη της μείωσης της όρασης λόγω ηλικίας, αυτό το βότανο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γευστική γαρνιτούρα. Είναι ένας φυσικός σύμμαχος για τα μάτια σας!
1. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την όραση
Μία από τις κύριες αιτίες της μείωσης της όρασης είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο βλάπτει τα κύτταρα των ματιών με την πάροδο του χρόνου. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα καρβακρόλη, θυμόλη και ροσμαρινικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που προκαλούνν βλάβη.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity, αντιοξειδωτικά όπως αυτά που βρίσκονται στη ρίγανη μπορούν να μειώσουν σημαντικά την οξειδωτική βλάβη στους οφθαλμικούς ιστούς, επιβραδύνοντας την ηλικιακή μείωση της όρασης. Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ρίγανης, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και τη βέλτιστη λειτουργία των ματιών σας.
2. Βοηθά στην πρόληψη της ωχράς κηλίδας και προλαμβάνει τις ηλικιακές οφθαλμικές διαταραχές
Αυτή η πάθηση είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 50 ετών. Ευτυχώς, η ρίγανη περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή απαραίτητα για την προστασία της ωχράς κηλίδας από την οξειδωτική βλάβη. Μια μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition υπογραμμίζει ότι μια διατροφή πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο AMD. Εφόσον η ρίγανη περιέχει αυτές τις ενώσεις που προστατεύουν την όραση, η ενσωμάτωσή της στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε την όρασή σας.
3. Μειώνει τη φλεγμονή και την ξηρότητα των ματιών
Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας σιωπηλός ένοχος πίσω από πολλά οφθαλμικά προβλήματα, όπως ξηροφθαλμία, ερυθρότητα και ερεθισμό. Η ρίγανη διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στην υψηλή συγκέντρωση καρβακρόλης και θυμόλης.
Μια μελέτη στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ρίγανης μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της οφθαλμικής δυσφορίας που προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες ή από ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Η κατανάλωση τσαγιού ρίγανης ή η χρήση οφθαλμικών κομπρέσων με έγχυση ρίγανης μπορεί να καταπραΰνει τα κουρασμένα, ερεθισμένα μάτια με φυσικό τρόπο.
4. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα μάτια
Η καλή ροή του αίματος είναι απαραίτητη για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα μάτια. Η ρίγανη δρα ως φυσικό αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.
Η έρευνα στο Molecular Nutrition & Food Research δείχνει ότι οι πολυφαινόλες της ρίγανης ενισχύουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, διασφαλίζοντας ότι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο. Η βελτιωμένη κυκλοφορία σημαίνει ευκρινέστερη όραση, μειωμένη καταπόνηση των ματιών και καλύτερη συνολική υγεία των ματιών.
5. Προστατεύει από τη βλάβη από το μπλε φως
Με την άνοδο των ψηφιακών οθονών, η έκθεση στο μπλε φως έχει γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία, οδηγώντας σε ψηφιακή καταπόνηση των ματιών και διαταραγμένα πρότυπα ύπνου. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της ρίγανης βοηθούν στην εξουδετέρωση των βλαβερών επιπτώσεων του μπλε φωτός υποστηρίζοντας την υγεία του αμφιβληστροειδούς και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.