in , , , ,

Μάθετε ποιες είναι οι συνέπειες της υπερφαγίας

Σήμερα, θα σας μιλήσουμε για τις συνέπειες της υπερφαγίας και πώς να την αποφεύγετε

Μάθετε ποιες είναι οι συνέπειες της υπερφαγίας
Μάθετε ποιες είναι οι συνέπειες της υπερφαγίας

Παρότι δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα αν γίνεται μία φορά στο τόσο, οι συνέπειες της υπερφαγίας στην υγεία είναι πολλές αν γίνεται επανειλημμένα. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να φάγατε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Είτε επειδή ήταν το αγαπημένο σας φαγητό, είτε επειδή πεινούσατε πολύ, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Όταν η υπερφαγία γίνεται συνήθεια είναι πιθανό να βιώσετε διάφορα προβλήματα υγείας. Όχι μόνο θα πάρετε βάρος, αλλά ίσως υποφέρετε και από αλλαγές στη διάθεση.

Πώς μπορείτε να το αποφύγετε αυτό;

Θα σας δώσουμε ορισμένες προτάσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Είναι πρόβλημα η υπερφαγία;

Γενικά, οι συνέπειες της υπερφαγίας όταν είναι περιστασιακή είναι ελάχιστες και προσωρινές. Όμως, αν η επιθυμία για φαγητό γίνει επαναλαμβανόμενη και ανεξέλεγκτη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Άτομα με δυσανάλογη όρεξη δεν παίρνουν βάρος μονάχα, αλλά αρχίζουν να αναπτύσσουν και μια αρνητική αντίληψη η οποία τα αποτρέπει να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους.

Πιθανές αιτίες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την ανάγκη για περισσότερο φαγητό. Όπως αναφέραμε ήδη, δε μιλάμε για όταν τρώτε το αγαπημένο σας φαγητό. Η επαναλαμβανόμενη υπερφαγία συνήθως δεν έχει να κάνει με το φαγητό αυτό καθαυτό. Αντιθέτως, συνδέεται συχνά με το άγχος ή με παράγοντες όπως είναι μια περιοριστική δίαιτα.

Η ανάγκη για υπερφαγία σχετίζεται με παράγοντες όπως το άγχος ή οι υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες.

Διαβάστε επίσης: Τι κοινό έχουν οι επιτυχημένες δίαιτες και λειτουργούν;

Οι συνέπειες της υπερφαγίας

Πρώτα απ’ όλα, η υπερφαγία μπορεί να έχει επιπτώσεις στο σώμα, όπως παραπανίσιο βάρος ή παχυσαρκία, αν και δεν ισχύει πάντα κάτι τέτοιο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες μπορούν να είναι ψυχολογικές. Αυτό ισχύει και για υπέρβαρα άτομα και για άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο The Primary Care Companion for CNS Disorders, οι ψυχολογικές συνέπειες της υπερφαγίας ίσως περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια ελέγχου γύρω από το φαγητό
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Αυξημένο άγχος
  • Αγωνία
  • Απώλεια του αισθήματος διασκέδασης δραστηριοτήτων που πριν ήταν διασκεδαστικές
  • Αλλοιώσεις στη μνήμη και τη συγκέντρωση
  • Εμμονές αναφορικά με το φαγητό και τη διατροφή
  • Αλλαγές στον ύπνο
  • Μειωμένη επαγγελματική απόδοση
Γυναίκα τρώει γλυκά

Τα αισθήματα ενοχής και άγχους είναι πολύ συχνά ανάμεσα στα άτομα που δε μπορούν να ελέγξουν τους εαυτούς τους γύρω από το φαγητό.

Οι συνέπειες της υπερφαγίας – Πώς ν’ αποφύγετε την υπερφαγία

Για ν’ αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, υπάρχουν στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε καθημερινά. Όμως, θα πρέπει να καταλάβετε ότι αποτελούν απλά βοηθήματα και δε θα πρέπει ν’ αντικαταστήσουν την επαγγελματική θεραπεία. Αν υποφέρετε από υπερβολικό άγχος γύρω από το φαγητό, τότε είναι προτιμότερο να μιλήσετε με έναν/μία ειδικό.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Η αναγνώριση των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας. Μία καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο και να γράφετε εκεί ό,τι αισθάνεστε. Πέραν ότι θα σας αποσπάσει την προσοχή και δε θα καταφεύγετε στο φαγητό, θα σας βοηθήσει ν’ ανακαλύψετε ενδιαφέροντα πράγματα για τον εαυτό σας επίσης.

Αποφύγετε την εμμονή με το φαγητό

Όταν παρατηρείτε πως τρώτε παραπάνω, δε θα πρέπει να τιμωρείτε τον εαυτό σας. Αν αρχίσετε να αποφεύγετε φαγητά που σας αρέσουν, τότε είναι πιθανό πως δε θα κρατηθείτε για πολύ. Αντιθέτως, θα αναπτύξετε μία μεγάλη επιθυμία για να τρώτε ό,τι έχετε αποκλείσει από τη διατροφή σας.

Το παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα απογοήτευσης όταν δε θα μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας. Έτσι, μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δε μπορείτε να βγείτε εύκολα. Γι’ αυτό, είναι πάντα καλύτερο ν’ ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή χωρίς ακρότητες.

Γυμναστείτε με διασκεδαστικό τρόπο

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι γυμνάζονται ώστε να ισοφαρίσουν την υπερφαγία. Δηλαδή, η άσκηση είναι τιμωρία επειδή έφαγαν πολύ, και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να μην παχύνουν.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η σωματική άσκηση είναι υγιεινή, αλλά δε θα πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο το αδυνάτισμα. Θα πρέπει να γυμνάζεστε επειδή κάνει καλό στην ευεξία σας, και να προσέχετε να μην υπερβάλλετε. Αν δεν είστε συνηθισμένοι/ες, αρχίστε σιγά-σιγά, 20 με 30 λεπτά την ημέρα.

Οι συνέπειες της υπερφαγίας

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σχετικά με το φαγητό. Όμως, θα πρέπει να γυμνάζεστε για την ευεξία σας και όχι για να τιμωρήσετε τον εαυτό σας επειδή φάγατε πολύ.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Μην τρώτε ΣΑΒΟΥΡΑ! Δείτε πόση ώρα πρέπει να περπατήσουμε για να «κάψουμε» μια σοκολάτα ή ένα σακουλάκι πατατάκια

Δείτε έναν/μία ειδικό

Αν και δε στρέφονται όλοι σε έναν/μία γιατρό για την υπερφαγία, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να το κάνετε. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν η υπερφαγία σχετίζεται με συναισθηματικούς παράγοντες.

Όπως εξηγεί μία μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Current Psychiatry Reportsη ψυχοθεραπεία χρησιμεύει στην ανίχνευση και την επιδιόρθωση συμπεριφορών που οδηγούν στην υπερφαγία. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται η ευεξία του ατόμου.

Οι συνέπειες της υπερφαγίας: Τι θα πρέπει να θυμάστε

Παρότι η υπερφαγία για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, μπορεί να προκαλέσει και άλλες συνέπειες. Γι’ αυτό, θα πρέπει να προσδιορίσετε γιατί συμβαίνει και τους παράγοντες που συνδέονται με αυτή όσο πιο σύντομα μπορείτε. Έτσι, θα μπορέσετε να επιλέξετε μια σωστή θεραπεία ώστε να μην επηρεάσει τη ζωή σας αυτό το πρόβλημα.

via meygeia / cover Photo by Szabo Viktor

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

DIY Μπολ με Φθινοπωρινά Φύλλα

Φυσικοί Τρόποι Βαφής Μαλλιών