in ,

Η Επιστήμη Εξηγεί Γιατί το Ταξίδι Επιστροφής Φαίνεται Συντομότερο Ακόμα κι αν Ακολουθήσουμε την Ίδια Διαδρομή

Όταν ο αυστροναύτης Άλαν Μπιν επέστρεφε στη Γη από την Σελήνη, πίστευε ότι το ταξίδι ήταν συντομότερο. Πιθανότατα να αισθανθήκατε το ίδιο όταν έχετε φτάσει στο σπίτι από ένα μακρύ ταξίδι. Αυτό το φαινόμενο έχει συμβεί σε πολλούς και οι επιστήμονες έχουν τελικά μια απάντηση και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τι μάθαμε.

Ακόμα κι αν επιλέξετε διαφορετική διαδρομή, εξακολουθεί να φαίνεται πιο σύντομη.

brightside

Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το «φαινόμενο του ταξιδιού επιστροφής» οφείλεται στην εξοικείωση. Δεδομένου ότι έχουμε ήδη περάσει τον ίδιο δρόμο, γνωρίζουμε το περιβάλλον και έτσι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, δεν επηρεάζει την αίσθηση του χρόνου. Ωστόσο τα ίδια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί στα αεροπορικά ταξίδια, καθώς και όταν επιλέξετε διαφορετική διαδρομή.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μετρά και βιώνει το χρόνο.

© shutterstock.com© shutterstock.com

Δεν πρόκειται για τη μέτρηση του χρόνου που περνά, αλλά για την κρίση που έχουμε για το χρόνο με βάση τη μνήμη μας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν αισθανόμαστε τη διαφορά στο πώς έχει περάσει ο χρόνος, αλλά μόλις τελειώσει, φαίνεται ότι το ταξίδι επιστροφής ήταν συντομότερο από το άλλο.

Επίσης, όταν φεύγουμε από το σπίτι, συνήθως γνωρίζουμε τι ώρα πρέπει να φτάσουμε στον προορισμό μας. Αυτό μας κάνει να δίνουμε προσοχή στο χρόνο και να ελέγχουμε το ρολόι πιο συχνά, κάτι που δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος δεν περνά.

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το ταξίδι.

© depositphotos.com© depositphotos.com

Όταν πηγαίνουμε σε ένα ταξίδι και νιώθουμε ενθουσιασμένοι για αυτό, δημιουργεί την αίσθηση ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε εκεί. Έτσι, όταν ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε στο σπίτι, πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές, γιατί δεν αισθανόμαστε την ίδια χαρά. Το συναίσθημα της προσδοκίας μας οδηγεί να νιώθουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε στον προορισμό μας, σε σύγκριση με το πότε επιστρέφουμε στο σπίτι.

Ενδέχεται να αισθανθούμε το ίδιο κατά την παρακολούθηση ενός βίντεο.

© shutterstock.com© depositphotos.com

Για το τελευταίο τους πείραμα, οι επιστήμονες ήθελαν να δουν αν αισθανόμαστε το ίδιο όταν παρακολουθούμε ένα βίντεο. Έτσι έπαιξαν 2 βίντεο του ίδιου ατόμου που οδηγούσε ένα ποδήλατο. Και τα δύο είχαν διάρκεια 7 λεπτών και ο συμμετέχων στο πείραμα έπρεπε να τα παρακολουθήσει και να δει αν θα μπορούσε να αισθανθεί το «αποτέλεσμα επιστροφής ταξιδιού». Το αποτέλεσμα: Ένιωθαν ότι ο ποδηλάτης έφτανε σπίτι πιο γρήγορα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 2 / 5. Αξιολογήσεις: 3

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνουμε καφέ πριν τις 9:30 το πρωί

11 Συμβουλές για να Πλύνετε σαν Επαγγελματίας