in , , ,

Γιατί η Βροχή και το Υγρό Χώμα Μυρίζουν Ωραία

Γιατί η Βροχή και το Υγρό Χώμα Μυρίζουν Ωραία
Γιατί η Βροχή και το Υγρό Χώμα Μυρίζουν Ωραία

Όλα μυρίζουν. Κάθε μέρα, περιβαλλόμαστε από εκατοντάδες μυρωδιές και κάποιες μας αρέσουν περισσότερο από άλλες, κάτι που είναι υποκειμενικό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες που αναμφισβήτητα ευχαριστούν όλους. Η μυρωδιά τόσο της βροχής όσο και του υγρού χώματος. Τι προκαλεί αυτό το είδος ευχαρίστησης που βιώνουμε όταν αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες βροχής και όλα είναι φρεσκοβρεγμένα; Γιατί μυρίζει τόσο όμορφα; Αυτό που ανακαλύψαμε πραγματικά μας εξέπληξε και μας βοήθησε να καταλάβουμε – ή μάλλον να θυμόμαστε – ότι υπάρχει λόγος για τα πάντα όταν πρόκειται για τη φύση. Τι Χρησιμοποιούσαν οι Άνθρωποι Πριν το Χαρτί Υγείας

Μυρίζουμε με τα κεφάλια μας.

© Artsholic / Shutterstock, © Artsholic / Shutterstock

Αυτοί που γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι η αίσθηση της όσφρησης, ο εγκέφαλος και η μνήμη συνδέονται. Πιθανότατα έχει συμβεί σε όλους: περπατάτε στο δρόμο και ξαφνικά σας έρχεται μια μυρωδιά. Χωρίς να το σκεφτείτε, σκηνές από την παιδική σας ηλικία έρχονται στο μυαλό. Η μυρωδιά μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να διακριθεί – όπως η μυρωδιά του καλοκαιριού, για παράδειγμα, ή πιο συγκεκριμένα, καφές και υγρό χώμα.

Αν και μπορεί να μοιάζει με κάποιο είδος μαγείας, στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχει επιστημονική εξήγηση. Η ανατομία του εγκεφάλου συνδέει την αίσθηση της όσφρησης, τη διάθεση και τα συναισθήματά μας.

Όσον αφορά την αντίληψη της μυρωδιάς, εμπλέκεται ο οσφρητικός λαμπτήρας. Πρόκειται για μια νευρική δομή που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και θεωρείται αρχέγονη δεδομένου ότι πιστεύεται ότι υπήρχε στον εγκέφαλο των πρώτων θηλαστικών.

Γιατί οι μυρωδιές της βροχής και του υγρού χώματος μυρίζουν τόσο όμορφα;

© londondeposit / Depositphotos, © photomamontova.mail.ru / Depositphotos

Σίγουρα, αυτό πρέπει να έχει συμβεί σε όλους περισσότερες από μία φορές. Μετά από αρκετές μέρες ακραίας ζέστης, εμφανίζονται τα σύννεφα, ο ουρανός σκοτεινιάζει και η βροχή έρχεται, φέρνοντας τη μυρωδιά του υγρού εδάφους, της πέτρας και της χλόης. Ποιος δεν θα νιώθει ευχάριστα όταν περιβάλλεται από αυτή τη φρέσκια και γλυκιά μυρωδιά;

© marina99 / Depositphotos, © HandmadePicture / Depositphotos, © Iakov Filimonov / Shutterstock

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρόγονοί μας είχαν μια ισχυρή θετική σχέση με τη μυρωδιά της βροχής, επειδή έδειχνε το τέλος της περιόδου ξηρασίας, γεγονός που αύξανε την εύρεση τροφής. Χάρη στη βροχή, τα φυτά αναγεννιούνται και οι καλλιέργειες αναπτύσσονται, βοηθώντας κατά συνέπεια στην παραγωγή τροφίμων. Είναι βασικά το συνώνυμο της ζωής.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Δείτε ακόμη Γιατί Ένα Μολύβι στο Στόμα Μπορεί να σας Κάνει πιο Ευτυχισμένους

Πετριχώρ, μια μαγική λέξη.

© Petrichuk / Depositphotos, © Mike_shots / Shutterstock

Αυτή η μοναδική μυρωδιά έχει επίσης μοναδικό όνομα, ” πετριχώρ “. Το 1964, 2 Αυστραλοί γεωλόγοι επινόησαν αυτόν τον όρο για να αναφερθούν σε ένα φαινόμενο που είχαν ανακαλύψει. Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, τα φυτά εκκρίνουν ένα αιθέριο άρωμα που απορροφάται από την επιφάνεια των μαλακών πετρωμάτων του εδάφους, το οποίο απελευθερώνεται στον αέρα όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Έτσι, όταν η ξηρασία διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, συσσωρεύεται περισσότερο έλαιο και η μυρωδιά είναι πιο έντονη όταν έρθει τελικά η βροχή.

Ωστόσο, αυτό το ουσιαστικό, αρωματικό έλαιο δεν παράγεται μόνο για μυρωδιά. Και οι δύο ερευνητές παρατήρησαν ότι αναστέλλει τη βλάστηση των σπόρων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φυτά το παράγουν έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ξηρασίας, καθώς θα ήταν δύσκολο να επιβιώσουν.

Μια μυρωδιά που παράγεται από βακτήρια.

© Nomadsoul1 / Depositphotos, © shotsstudio / Depositphotos

Αυτή η ιδιαίτερη μυρωδιά παράγεται όταν ορισμένα αερομεταφερόμενα έλαια συνδυάζονται με μια άλλη ουσία τη γεωσμίνη. Παράγεται από μια ομάδα βακτηριδίων και μερικούς μύκητες που γίνονται αισθητοί μόνο όταν το χώμα είναι υγρό. Αυτοί οι οργανισμοί εκκρίνουν την ένωση όταν παράγουν σπόρια. Στη συνέχεια, με τη δύναμη της βροχής που πέφτει στο έδαφος, τα σπόρια στέλνονται στον αέρα, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρει τη μυρωδιά στις μύτες μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη γεωσμίνη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να τη μυρίσουν ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Αυτό εξηγεί γιατί μπορούμε να την μυρίσουμε ακόμα και όταν δεν βρέχει εκεί που βρισκόμαστε, ωστόσο, μπορεί να βρέχει σε γειτονικές περιοχές. Εάν ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός, μπορεί να μεταφέρει τη μυρωδιά σε μέρη όπου δεν υπάρχει βροχή.

© Holger Kirk / Shutterstock

Η παραγωγή της γεωσμίνης συνδέεται επίσης με τη διατήρηση της ζωής. Μια μελέτη έχει δείξει ότι καθοδηγεί τα κολλέμβολα, μικρά ζώα που μοιάζουν με έντομα, προς τα βακτήρια που την παράγουν. Ακολουθούν το αρωματικό μονοπάτι γιατί τους οδηγεί στην πηγή τροφής τους. Λοιπόν, γιατί τα βακτήρια το κάνουν αυτό;

Υπάρχει ένας λόγος για τα πάντα, ακόμη και στην περίπτωση των μικροοργανισμών. Το φάγωμα τους θα εξασφαλίσει την επέκτασή τους. Πράγματι, τα κολλέμβολα παίρνουν μαζί τους τα βακτηριακά σπόρια, βοηθώντας έτσι την αποικία να φτάσει σε νέους βιότοπους.

Δείτε επίσης Γιατί Μερικές Τρίχες του Σώματος Μεγαλώνουν Υπερβολικά και φαινομενικά σε μια νύχτα!

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Έξυπνες Ιδέες Αποθήκευσης Τσαντών

Έξυπνες Ιδέες Αποθήκευσης Τσαντών

Πώς να Ράψετε ένα Κάλυμμα Τιμονιού

Πώς να Ράψετε ένα Κάλυμμα Τιμονιού