in ,

Τι Χρησιμοποιούσαν οι Άνθρωποι Πριν το Χαρτί Υγείας

Η Κίνα παρήγαγε χαρτί υγείας τον 14ου αιώνα, αλλά εμφανίστηκε στον δυτικό κόσμο στα μέσα του 1800. Ωστόσο, χρειάστηκε χρόνος και προσπάθεια για να γίνει το επαναστατικό προϊόν δημοφιλές. Οι άνθρωποι προτιμούσαν τις παραδοσιακές μεθόδους και κατέφευγαν σε κάθε είδους απίθανα πράγματα που (και μερικές φορές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται) αντί για χαρτί υγείας.

Καλαμπόκι

brightside

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί και οι άποικοι τη δεκαετία του 1700 χρησιμοποίησαν άδεια καλαμπόκια. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το καλαμπόκι ήταν σε αφθονία, είχε απορροφητικές ιδιότητες και απαλό. Πιθανότατα δεν είναι τόσο προηγμένο όσο το χαρτί υγείας, αλλά ακόμα, είναι ασφαλέστερο και πιο άνετο από άλλα πράγματα.

Χιόνι

© shutterstock.com

Οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερες περιοχές (όπως οι ινουίτ) χρησιμοποίησαν το χιόνι ως καθαριστικό υλικό. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι προφανές (το κρύο). Ωστόσο, το σώμα μπορεί να συνηθίσει εάν το χιόνι χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο σε καθημερινή βάση. Αυτή η μέθοδος είναι εκπληκτικά μια από τις πιο υγιεινές, παρόλο που φαίνεται φαινομενικά εξωτική.

Πέτρες

brightside

Το σκούπισμα με πέτρες είναι μια από τις παλαιότερες τεχνικές. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι επέλεξαν αυτό που μπορούσαν να βρουν ελεύθερα και εύκολα γύρω τους, συμπεριλαμβανομένων των λίθων και άλλων φυσικών υλικών. Δεν είναι, φυσικά, η πιο άνετη μέθοδος από σύγχρονη άποψη. Αλλά ήταν πιθανώς μια καλή λύση πριν από αιώνες όταν τίποτα άλλο δεν ήταν βολικό.

Ξύλινες ράβδους

© Chris 73 / Wikimedia Commons

Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, στην Αρχαία Κίνα χρησιμοποίησαν ειδικές ράβδους υγιεινής κομμένες από μπαμπού και άλλο ξύλο που έμοιαζαν με σπάτουλες. Ονομάστηκαν παραδοσιακά salaka, cachou ή chugi. Τα άκρα τους ήταν τυλιγμένα σε ύφασμα, καθιστώντας πιθανώς πιο άνετα στη χρήση.

Θραύσματα κεραμικών

© shutterstock.com

Στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν «πεσσούς» ή μικρά κεραμικά κομμάτια. Οι πεσσοί βρίσκονται σε αρχαίες τουαλέτες σε όλη τη Μεσόγειο. Τα κομμάτια είχαν διάμετρο 3 έως 11 εκατοστά και κόπηκαν σκόπιμα από παλιά σπασμένα κεραμικά για να έχουν πιο ομαλές γωνίες. Ίσως υπήρχε ακόμη και μια ελληνική παροιμία που αναφέρεται σε αυτήν την πρακτική: «Τρεις πέτρες αρκούν για να σκουπίσουν».

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Σφουγγάρι σε ραβδί

© D. Herdemerten ( Hannibal21 )/ Wikimedia Commons

Οι άνθρωποι στην Αρχαία Ρώμη είχαν μια εναλλακτική λύση με τη μορφή ενός σφουγγαριού τοποθετημένο σε ένα ραβδί. Το tersorium αναφέρεται ακόμη και στα κείμενα του Σενέκα, αλλά πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκε εξακολουθεί να ερευνάτε. Πιθανότατα, ήταν κοινόχρηστο και καθαριζόταν μετά τη χρήση με ξύδι ή αλμυρό νερό. Υπάρχει, ωστόσο, πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε ως βούρτσα τουαλέτας και όχι ως χαρτί υγείας.

Όστρακα

© pixabay.com

Ακούγεται απίστευτο, αλλά οι άνθρωποι που ζουν σε νησιά και στις παράκτιες περιοχές χρησιμοποίησαν μύδια για να καθαριστούν. Εάν δεν έβρισκαν όστρακα, χρησιμοποιούσαν φλοιό καρύδας. Φαίνεται να είναι αρκετά άβολα λόγω της σκληρότητας και των αιχμηρών άκρων, αλλά οι πρόγονοί μας δεν είχαν μεγάλη επιλογή.

Εφημερίδες και περιοδικά

© pixabay.com

Η νέα ρουτίνα μπάνιου ξεκίνησε τον δέκατο όγδοο αιώνα με την άφιξη εφημερίδων και περιοδικών. Μπορούν πιθανώς να θεωρηθούν ο πλησιέστερος πρόγονος του χαρτιού υγείας. Στις ΗΠΑ υπήρχαν ακόμη και τοπικά έντυπα με τη μορφή του Farmer’s Almanac και του δημοφιλούς καταλόγου Sears. Το αλμανάκ χρησιμοποιήθηκε τόσο συχνά που οι εκδότες άρχισαν να τρυπούν μια τρύπα στο περιοδικό για να διευκολύνουν το κρέμασμα στην τουαλέτα.

Κουρέλια

© shutterstock.com

Στην Αμερική και την Ευρώπη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν παλιά κουρέλια για να σκουπιστούν. Μπορούσαν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά τελικά κατέληγαν στους υπονόμους. Η απαλότητα του υλικού είναι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου. Ωστόσο, η ιδέα των κουρελιών να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα είναι αμφισβητήσιμη λόγω υγειονομικών ζητημάτων.

Χορτάρι

© pixabay.com

Είναι λογικό ότι για αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν φυσικά υλικά για την υγιεινή. Και τι μπορεί να είναι καλύτερο για αυτόν τον σκοπό από τα φυτά; Μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού, είναι σχετικά μαλακά, ασφαλή στη χρήση και είναι εύκολο να πεταχτούν. Είναι ένας από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για την ανάγκη σας.

Νερό

© depositphotos.com

Στην Ινδία, την Αφρική και τις αραβικές χώρες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά το αριστερό τους χέρι και λίγο νερό για να σκουπιστούν. Το χέρι πλενόταν μετά. Αυτή η μέθοδος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένα μέρη του πλανήτη. Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι αυτή η τεχνική είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χαιρετιούνται με το δεξί τους χέρι.

Άμμος ή χώμα

brightside

Διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες υπαγόρευαν διάφορες προσεγγίσεις στην υγιεινή. Σε ξηρές περιοχές όπου δεν μπορούσαν να βρεθούν άλλα πράγματα, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν χούφτες άμμου ή χώματος για να καθαριστούν. Αυτή είναι πιθανώς μια από τις λιγότερο άνετες και υγιεινές πρακτικές για τους σύγχρονους ανθρώπους. Ωστόσο, οι πρόγονοί μας έπρεπε να επωφεληθούν από τους πόρους που είχαν στη διάθεσή τους.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4.7 / 5. Αξιολογήσεις: 15

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Πώς να Καθαρίσετε το Σπίτι Όταν ο Χρόνος Είναι Περιορισμένος

DIY Διακοσμητικά Τοίχου που θα σας Εκπλήξουν