Αν η σιδηροπενική αναιμία είναι μια συχνή διάγνωση, ειδικά στις γυναίκες, οι αποθήκες σιδήρου ή φερριτινή είναι η αμέσως επόμενη «κουβέντα» με τον γιατρό. Ποιος είναι ο ρόλος τους, οι φυσιολογικές τιμές τους, και γιατί πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτες;
Ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να βρει κανείς σε ένα πρόχειρο αιματολογικό check up –και πιο συχνά οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας– είναι η έλλειψη σιδήρου. Αρχίζει τότε ένας κύκλος αναζήτησης που πάρα πολλές φορές καταλήγει στις λεγόμενες «αποθήκες σιδήρου».
Γιατί είναι τόσο σημαντικές αυτές οι αποθήκες; Γιατί αδειάζουν εύκολα και σε τόσο πολύ κόσμο; Τι μπορείς να κάνεις για να τις γεμίσεις; Πρέπει να πάρεις συμπλήρωμα σιδήρου; Οι απορίες που προκύπτουν δεν είναι λίγες, γι’ αυτό κι εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις στις πιο συχνές.
Ο σίδηρος και η σημασία του για την υγεία
Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμογλοβίνης ή –όπως είναι πιο γνωστή– της αιμοσφαιρίνης, που είναι η χρωστική ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αιμοσφαιρίνη έχει ως βασικό ρόλο να μεταφέρει οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όταν ο σίδηρος βρίσκεται σε έλλειψη, το αίμα δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Επιπλέον, ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο για τη λειτουργία πληθώρας ενζύμων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό, ενώ συμμετέχει και στη σύνθεση DNA σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Σιδηροπενική αναιμία: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Αν ο σίδηρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα, μιλάμε για σιδηροπενική αναιμία και για συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, μειωμένες επιδόσεις, μειωμένη απόδοση των γνωστικών λειτουργιών, δυσκολία στη διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και γλωσσίτιδα.
Σε βάθος χρόνου, η σιδηροπενική αναιμία που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να προκαλέσει:
- καρδιολογικά προβλήματα,
- προβλήματα στην εγκυμοσύνη, προωρότητα, γέννηση λιποβαρούς μωρού,
- αναπτυξιακά προβλήματα σε μικρά παιδιά,
- ευπάθεια στις λοιμώξεις.
«Η σιδηροπενική αναιμία είναι η αναιμία λόγω ανεπάρκειας του σιδήρου και αποτελεί την πιο κοινή μορφή αναιμίας. Υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Επηρεάζει κυρίως βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, είτε είναι έγκυες είτε όχι» αναφέρει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Τι είναι οι αποθήκες σιδήρου
Οι απαιτήσεις σε σίδηρο μεταβάλλονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία – αυξάνονται στην εγκυμοσύνη, αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου στις γυναίκες – και εξαρτώνται από τις αποθήκες σιδήρου. Με τον όρο «αποθήκες σιδήρου» αναφερόμαστε στα αποθέματα του σιδήρου στο σώμα.
Ας πούμε πολύ απλοϊκά πως το σώμα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει κάποιες ποσότητες σιδήρου, όταν αυτός βρίσκεται σε πλεόνασμα στο αίμα, για μελλοντική χρήση. Η πρωτεΐνη με την οποία το σώμα αποθηκεύει τον σίδηρο λέγεται φερριτίνη.
Οι φυσιολογικές τιμές της φερριτίνης στο αίμα είναι:
- Άνδρες: 28-365 μg/L
- Γυναίκες: 5-96 μg/L
- Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση: 5-275 μg/L
- Παιδιά: 5-140 μg/L
Από την Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Όλοκληρο το άρθρο στο www.ow.gr