Συχνά πυκνά όταν πηγαίνω σούπερ μάρκετ αγοράζω μύρτιλα ή αλλιώς blueberries. Τα βρίσκω σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων. Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μου μια εύκολη συνταγή για κέικ με μύρτιλα αλλά δεν τη συγκράτησα πολύ καλά. Έτσι λοιπόν χτες που είχα λίγο παραπάνω χρόνο είπα να πειραματιστώ και να φτιάξω μάφινς με μύρτιλα. Με γοήτευσε που έλιωναν μέσα στη ζύμη καθώς ψηνόταν και έτσι αποφάσισα να τα φτιάξω και το αποτέλεσμα με εντυπωσίασε τόσο εμένα όσο και την οικογένειά μου. Έφτιαξα και μάφινς αλλά και κέικ και περιτό να σας πω ότι σήμερα έμεινε ένα πολύ μικρό κομματάκι ίσα να μας θυμίζει ότι χτες αυτό ήταν ένα ολόκληρο κέικ.

Διάβασε επίσης | Πώς θα φτιάξεις το συγκλονιστικό ανάποδο κέικ με μπανάνα και σοκολάτα
Γιατί μύρτιλα αντί σοκολάτας
Συνήθως το κέικ και τα μάφινς τα φτιάχνω με σοκολάτα και συνήθως με κομματάκια σοκολάτας. Αλλά να σας πω κάτι; Για να πάρεις μια κουβερτούρα και να την κάνεις κομματάκια να την βάλεις μέσα στο κέικ ή τα μάφινς πλέον είναι πιο ακριβή από τα μύρτιλα! Ναι τα μύρτιλα τα αγοράζω 2 ευρώ τα 200 γραμμάρια και είναι και πιο υγιεινά. Οπότε με βλέπω να αλλάζω κατεύθυνση.
Διάβασε επίσης | Το απόλυτο Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας
Στην παρακάτω συνταγή πειραματίστηκα γιατί δεν θυμόμουν ακριβώς τις δοσολογίες. Ξέρω θα μου πεις τώρα ότι η ζαχαροπλαστική δεν είναι μαγειρική, θέλει ακριβώς τις δοσολογίες. Αλλά εγώ τις έχω γιατί τις δοκίμασα και σου εγγυώμαι ότι θα βγει το γλυκό σούπερ. Το κέικ έχει αφράτη υφή και τα μύρτιλα μέσα λιώνουν και μελώνουν κάνοντας τη ζύμη σιροπιασμένη, κόκκινη και λαχταριστή. Επιπλέον έβαλα ελαιόλαδο γιατί τον τελευταίο καιρό επιλέγω να φτιάχνω τα κέικ με τέτοιο λάδι και πραγματικά βγαίνουν πολύ καλά.
Εδώ να πω ότι εγώ έκανα και μάφινς και κέικ γιατί δεν είχα μεγάλη θήκη για μάφινς, Έχω μία με 6 θέσεις οπότε έβαλα το μισό μείγμα περίπου στη φόρμα για μάφινς και το υπόλοιπο σε μια άλλη μικρή φόρμα. Αν θες τη γνώμη μου τα μάφινς έγιναν πολύ καλύτερα. Όχι ότι δεν βγήκε και το κέικ καλό αλλά προτιμώ τα ατομικά μάφις
Μάφινς με μύρτιλα – Υλικά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 150 γραμμάρια γιαούρτι
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φυοσκώνει μόνο του
- 200 γραμμάρια μύρτιλα
- ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι – Εγώ έβαλα πορτοκάλι και ξύσμα χοντρό γιατί μου αρέσει να “φαίνεται” μέσα στα κέικ.
- Χυμό από ένα πορτοκάλι ή από ένα λεμόνι – Εγώ στη δική μου συνταγή έβαλα πορτοκάλι.
Εκτέλεση
- Χτυπάμε με το μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά.
- 2. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το καλό χτύπημα
- 3. Μετά προσθέτουμε τα αυγά
- 4. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, χτυπάμε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Μετά ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι ή το λέμόνι. Αφού το μείγμα είναι έτοιμο και σχετικά πηχτό αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και ρίχουμε μέσα τα μύρτιλα ολόκληρα, ανακατεύουμε με μια μαρίζ να πάνε παντού. Εδώ πρέπει να προσέξουμε Δεν θέλουμε το μείγμα να είναι πολύ ρευστό γιατί τα μύρτιλα μόλις τα βάλουμε σε φόρμες θα πάνε στον πάτο. Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει ένα μειγμα σχετικά πηχτό.
- 5. Βουτυρώνουμε τη φόρμα για μάφινς ή τη φόρμα κέικ και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνουν χρυσαφένια. Εμένα τα μάφινς έκαναν περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μη διαλυθούν. Ξέρω έχεις ανυπομονησία αλλά περίμενε 5 λεπτάκια!

Το αποτέλεσμα μόλις το ανοίγεις. Μελωμένο, λαχταριστό με τα μύρτιλα να είχουν λιώσει και να έχουν δώσει όλη τους τη νοστιμιά.

Εδω είναι το υπόλοιπο μείγμα σε ταψάκι.

Δοκιμάστε αυτή την πολύ εύκολη συνταγή για μάφινς με μύρτιλα με υλικά που έχεις σίγουρα στο ψυγείο σου. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς μίξερ.

