Ο συνδυασμός μπανάνας και σοκολάτας είναι πραγματικά πολύ απολαυστικός και πολλοί λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Μια φανταστκή πρόταση για κέικ είναι το ανάποδο σοκολατένιο κέικ με φέτες από ώριμες μπανάνες και καραμελένιο γλάσο στον πάτο. Έτσι θα φτιάξετε το ανάποδο κέικ που είναι πεντανόστιμο, ζουμερό και καλαίσθητο.
Για όσους αγαπούν τη σοκολάτα αλλά και τον συνδυασμό της με τη μπανάνα είναι μια πολύ καλή πρόταση.
Υλικά για το ανάποδο κέικ μπανάνα σοκολάτα
Για την στρώση με τις μπανάνες:
- 2 ώριμες μπανάνες, κομμένες σε φέτες
- 1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Για το κέικ σοκολάτας:
- 1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι κακάο
- 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι γάλα
Για γαρνίρισμα (Προαιρετικά):
Σαντιγί
Τριμμένη σοκολάτα
Φρέσκες φέτες μπανάνας
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180°C. Λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με βούτυρο ή σπρέι μαγειρικής.
- Προετοιμάστε τις μπανάνες: Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και η ζάχαρη να διαλυθεί. Ρίξτε αυτό το μείγμα στον πάτο της λαδωμένης φόρμας για κέικ.
- Στρώστε φέτες μπανάνας: Τοποθετήστε τις κομμένες μπανάνες πάνω από το μείγμα βουτύρου και καστανή ζάχαρης στη φόρμα για κέικ. Δημιουργήστε μια ομοιόμορφη στρώση από φέτες μπανάνας.
- Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά.
- Ανακατέψτε τα υγρά υλικά: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί την κρυσταλλική ζάχαρη, το φυτικό λάδι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέστε σταδιακά το μείγμα ξηρών υλικών και το γάλα στα υγρά υλικά, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το ξηρό μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να μην υπάρχουν σβόλοι.
- Ρίξτε πάνω στις μπανάνες: Ρίξτε προσεκτικά τη ζύμη του κέικ σοκολάτας πάνω στις φέτες μπανάνας στη φόρμα του κέικ, φροντίζοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
- Ψήστε: Τοποθετήστε τη φόρμα του κέικ στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στο κέντρο του κέικ.
- Αφήστε να κρυώσει και αναποδογυρίστε: Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για περίπου 10 λεπτά. Για να αναποδογυρίσετε το κέικ, τοποθετήστε ένα πιάτο σερβιρίσματος ή πιατέλα πάνω από τη φόρμα και στη συνέχεια αναποδογυρίστε προσεκτικά το κέικ στη φόρμα. Η στρώση μπανάνας θα είναι τώρα από πάνω.
- Γαρνίρισμα (Προαιρετικό): Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, μπορείτε να το γαρνίρετε με μια κουταλιά σαντιγί, ξύσματα σοκολάτας και επιπλέον φρέσκες φέτες μπανάνας.
Απολαύστε το πεντανόστιμο μείγμα γεύσεων και υφών σε αυτό το ανάποδο κέικ σοκολάτας μπανάνας. Η στρώση καραμελωμένης μπανάνας προσθέτει μια απολαυστική γλύκα στο πλούσιο κέικ σοκολάτας, δημιουργώντας ένα επιδόρπιο που είναι οπτικά εκπληκτικό και απίστευτα χορταστικό. Θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας.