Κάποιες συνήθειες μας μέσα στην κουζίνα μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Από το λάθος πλύσιμο των αντικολλητικών σκευών μέχρι τη μη ανάγνωση των συνταγών κάποιες συνήθειες πρέπει να αποφεύγονται. Τα περισσότερα λάθη στην κουζίνα που κάνουμε είναι είτε λογω τεμπελιάς είτε λογω ανυπομονησίας.
- 19 Συνήθειες στην κουζίνα που πρέπει να αλλάξουμε
- 1. Αφήνουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου
- 2. Πλύσιμο του κοτόπουλου και άλλων κρεάτων
- 3. Χρησιμοποιείτε στομωμένα μαχαίρια
- 4. Χρησιμοποιείτε την ίδια σανίδα κοπής για το κρέας και τα λαχανικά
- 5. Ξεχνάτε φαγητό πάνω στους πάγκους
- 6. Ανοίγετε συνέχεια το φούρνο όταν ψήνετε
- 7. Ψήνετε το κρέας κατευθείαν από την κατάψυξη
- 8. Δεν ακολουθείτε πιστά τη συνταγή και μαντεύετε τις ποσότητες των υλικών
- 9. Δεν δίνουμε σημασία στο σωστό αλάτισμα και καρύκευμα στη διάρκεια του μαγειρέματος
- 10. Γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο
- 11. Χρησιμοποιείται μεταλλικές κουτάλες και πιρούνες στα αντικολλητικά σκεύη
- 12. Γλύφετε το κουτάλι που χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε
- 13. Αφήνετε τα κατοικίδια σας να είναι δίπλα στο φαγητό
- 14. Ανακατεύετε συνέχεια το φαγητό ενώ μαγειρεύετε
- 15. Μη βάζετε τα αντικολλητικά τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων
- 16. Αφήνετε τροφές χαλασμένες και σαπισμένες μέσα στο ψυγείο
- 17. Δεν καθαρίζετε συχνά το νεροχύτη της κουζίνας
- 18. Χρησιμοποιείτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 19. Δεν διαβάζετε ολόκληρη τη συνταγή πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα
Με την εμπειρία χρόνων στο Toftiaxa και έχοντας δοκιμάσει και δει πάρα πολλά, παρακάτω σας έχουμε τις 19 κακές συνήθειες που έχουμε στην κουζίνα.
19 Συνήθειες στην κουζίνα που πρέπει να αλλάξουμε
1. Αφήνουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου

Κάποιες φορές που βιαζόμαστε να φύγουμε από το σπίτι και έχουμε ξεχάσει να ξεπαγώσουμε το κρέας το αφήνουμε να ξεπαγώσει επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τροφική δηλητηρίαση
Σύμφωνα με τον FSA πρέπει το ξεπάγωμα να γίνεται όλη τη νύχτα μέσα στο ψυγείο για να μην αναπτύσσονται βακτήρια. Επίσης τα πλήρη αποψυγμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται εντός 24 ωρών.
2. Πλύσιμο του κοτόπουλου και άλλων κρεάτων

Όλες οι πρόσφατες συμβουλές της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSA) αναφέρουν ότι το πλύσιμο του κρέατος πρέπει να αποφεύγεται. Όταν πλένουμε το κρέας και ειδικά το κοτόπουλο και το χοιρινό πετάγονται νερά στο νεροχύτη, στις πετσέτες κουζίνας, στα σκευή, και έτσι μπορεί να μολύνουν το χώρο.
3. Χρησιμοποιείτε στομωμένα μαχαίρια
Τα στομωμένα μαχαίρια και γενικότερα τα μαχαίρια που δεν κόβουν καλά θέλουν περισσότερη πίεση για να κόψουν κάτι. Έτσι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Όσο περίεργο και να σας φαίνεται ένα κοφτερό μαχαίρι είναι πολύ πιο ασφαλές από ένα στομωμένο μαχαίρι γιατί έχετε περισσότερο έλεγχο στις κοπές και σίγουρα χρειάζεται λιγότερη δύναμη.
4. Χρησιμοποιείτε την ίδια σανίδα κοπής για το κρέας και τα λαχανικά

Ένα πολύ κοινό λάθος συνήθως από τους αρχάριους της κουζίνας. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε ξεχωριστή σανίδα κοπής για το κρέας και τα λαχανικά για να μην υπάρχει διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων. Πέρα από τη σανίδα κοπής όμως το ίδιο λάθος μπορεί να το κάνουμε και με τα μαχαίρια. Μην ξεχνάτε επίσης να πλένετε σχολαστικά της σανίδες και τα μαχαίρια που έχουν ακουμπήσει πάνω κρέας.
5. Ξεχνάτε φαγητό πάνω στους πάγκους

Μπορεί να σας φαίνεται αρκετά αθώο να έχετε αφήσει μαγειρεμένο φαγητό πάνω στον πάγκο, είτε γιατί έχετε κάποια γιορτή και έχετε μπουφέ, είτε για περιμένετε να κρυώσει. Κάποιες τροφές όπως το ρύζι, το κρέας, το ψάρι και τα μαγειρεμένα αυγά πρέπει να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου έως 2 ώρες. Μετά μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και να σας αρρωστήσουν.
6. Ανοίγετε συνέχεια το φούρνο όταν ψήνετε
Μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η βιασύνη και η ανυπομονησία πολλές φορές μπορεί να σας καταστρέψει κάτι που φτιάχνετε. Ειδικά όταν πρόκειται για το φούρνο που έχει μέσα συγκεκριμένη θερμοκρασία, δεν πρέπει να τον ανοίγουμε. Πόσες φορές μπορεί να φτιάχνετε να κέικ, να ανοίξατε το φούρνο και το κέικ να έκατσε. Όταν ανοίγει ο φούρνος η θερμοκρασία πέφτει και θέλει πάλι χρόνο για να επανέλθει. Είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος ειδικά όταν ψήνετε γλυκά και ψωμί που χρειάζονται φούσκωμα.
7. Ψήνετε το κρέας κατευθείαν από την κατάψυξη
Αν ψήσετε της μπριζόλες ή το κρέας απευθείας από την κατάψυξη τότε υπάρχει ο κίνδυνος εξωτερικά να είναι πολύ καλά ψημένο και εσωτερικά να είναι ωμό. Ο καλύτερος τρόπος αν βιάζεστε είναι να βγάλετε το κρέας 1 ώρα πριν από το ψυγείο και μετά να το ψήσετε.
8. Δεν ακολουθείτε πιστά τη συνταγή και μαντεύετε τις ποσότητες των υλικών
Ένα κλασικό λάθος που κάνουμε πολλοί στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε είναι να βάζουμε τις ποσότητες με το μάτι και να μην ακολουθούμε πιστά τη συνταγή. Το «λίγο από αυτό και λίγο από εκείνο» ωστόσο είναι μια καλή πρακτική για τις αλμυρές συνταγές. Οι γλυκές συνταγές όμως θέλουν απαραιτήτως να ακολουθείτε τη συνταγή αλλιώς μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή.
9. Δεν δίνουμε σημασία στο σωστό αλάτισμα και καρύκευμα στη διάρκεια του μαγειρέματος

Πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία στο σωστό αλάτισμα ή ακόμα και στο καρύκευμα. Είτε πρόκειται για το αλάτι στο νερό που βράζουμε τα ζυμαρικά, είτε για τα μπαχαρικά σε μια πλούσια σάλτσα. Ένα ισορροπημένο φαγητό χρειάζεται σωστό αλάτισμα και σωστό καρύκευμα.
10. Γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο
Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι να γεμίζουμε το ψυγείο με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τα πράγματα που βρίσκονται πίσω πίσω. Και μπορεί να θέλετε να αγοράσετε προσφορές που βρήκατε στο σούπερ μάρκετ αλλά αν αρχίσουν να χαλάνε τότε δεν υπήρχε κανένα λόγος που τα αγοράσατε. Εδώ πρέπει να σκέφτεστε όταν κάνετε τις αγορές σας τι πραγματικά χρειάζεστε και τι όχι.
11. Χρησιμοποιείται μεταλλικές κουτάλες και πιρούνες στα αντικολλητικά σκεύη
Κλασσικό και μεγάλο λάθος όλων των νοικοκυριών. Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι φοβερά γιατί δεν κολλάει το φαγητό και μπορείς να μαγειρέψεις με πολύ λίγο λάδι. Αν όμως χρησιμοποιείς μεταλλικές σπάτουλες και κουτάλες τότε το πιο πιθανό είναι να χαλάσεις την επίστρωση και να είναι το σκεύος για πέταμα. Καλύτερα χρησιμοποιείτε ξύλινα ή από σιλικόνη
12. Γλύφετε το κουτάλι που χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε
Όταν μαγειρεύετε για τον εαυτό σας μπορείτε να δοκιμάσετε από το κουτάλι και την κουτάλα. Όταν όμως μαγειρεύετε για άλλους αυτό είναι απαγορευτικό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το φαγητό χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι και μετά βάλτε το για πλύσιμο. Μη βουτάτε το ίδιο κουτάλι δυο φορές. Το ίδιο εννοείται ισχύει και για τα δάχτυλα.
13. Αφήνετε τα κατοικίδια σας να είναι δίπλα στο φαγητό
Εσείς γνωρίζετε που ήταν τα πόδια της γάτας σας όλη μέρα; Δεν πρέπει να αφήνετε τη γάτα ή το σκύλο σας να περπατάνε πάνω στο τραπέζι και τους πάγκους της κουζίνας εκεί δηλαδή που προετοιμάζετε το φαγητό. Επίσης καλό είναι τα κατοικίδια σας να μη γλύφουν τα μαγειρικά σκεύη και τα υλικά για να αποφύγετε τα βακτήρια.
14. Ανακατεύετε συνέχεια το φαγητό ενώ μαγειρεύετε
Πολλά υλικά πρέπει να μείνουν στον πάτο του τηγανιού να πάρουν χρώμα και γεύση. Όταν ανακατεύετε το φαγητό συνέχεια χάνεται αυτή η επαφή και το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε με ένα χυλό. Αφήστε τα υλικά να τσιγαριστούν και όταν είναι έτοιμα ανακινήστε τα ανακινώντας το ίδιο το τηγάνι. Σήκωσε το τηγάνι σας με ελαφριά γωνία σπρώξε το μακριά και πάλι μετά κοντά σας με κυκλική κίνηση. Μπορεί στην αρχή να φεύγουν όλα αλλά σιγά σιγά θα μάθετε αυτή την τεχνική.
15. Μη βάζετε τα αντικολλητικά τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων

Ακόμα και στις οδηγίες στα αντικολλητικά τηγάνια να επιτρέπουν να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων καλό είναι να μην το κάνετε. Τα ισχυρά καθαριστικά και το πολύ ζεστό νερό τα φθείρουν πάρα πολύ γρήγορα. Πιθανόν να το έχετε παρατήρησει κιόλας.
16. Αφήνετε τροφές χαλασμένες και σαπισμένες μέσα στο ψυγείο
Σε κανέναν δεν αρέσει να βρει ένα χαλασμένο τυρί μέσα στο ψυγείο ή ένα γάλα που έχει η λήξει εδώ και βδομάδες. Πέρα από την άσχημη μυρωδιά που θα γεμίσει το ψυγείο είναι επικίνδυνο και για την υγεία μας. Καλό είναι να ελέγχετε τακτικά τα τρόφιμα, να πετάτε αυτά που έχουν χαλάσει και να τσεκάρετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης.
17. Δεν καθαρίζετε συχνά το νεροχύτη της κουζίνας
Επειδή μέσα στο νεροχύτη της κουζίνας πέφτουν μέσα σάλτσες, τρόφιμα υπολείμματα λίπους και πολλά άλλα θα πρέπει να καθαρίζετε αρκετά συχνά όχι μόνο για να λάμπει, αλλά για να μην υπάρχουν δυσάρεστες οσμές και κίνδυνος από βακτήρια. Κάθε βράδυ τρίψτε το νεροχύτη με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρίξτε μαγειρική σόδα και ζεστό νερό.
18. Χρησιμοποιείτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δεν κάνει για τηγάνι γιατί έχει χαμηλό σημείο καπνού. Και ενώ μπορεί είναι φανταστικά στις σαλάτες και γενικότερα ωμό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τηγανίζετε μπριζόλες ή πατάτες. Δοκιμάστε καλύτερα λάδια με υψηλότερο σημείο καπνού όπως π.χ. ηλιέλαιο.
19. Δεν διαβάζετε ολόκληρη τη συνταγή πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα

Βρίσκετε μία συνταγή σας αρέσει και ξεκινάτε χωρίς να την έχετε διαβάσει όλη για να τη φτιάξετε. Και κάπου εκεί στα μισά ανακαλύπτετε ότι θα πρέπει έχετε μαρινάρει το κρέας για δύο ώρες. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και μάλλον θα φάτε πολύ αργότερα από το προγραμματισμένο. Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Πριν αγοράσετε τα υλικά διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή και προγραμματίστε το χρόνο σας.
πηγή έμπνευσης lovefood.com

