Ίσως από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην μαγειρική είναι να πέσει παραπάνω αλάτι απ΄ότι πρέπει με αποτέλεσμα να χαλάσει όλο το φαγητό. Υπάρχουν όμως δοκιμασμενοι τρόποι για να το λύσεις αυτό το πρόβλημα και προέρχεται από τις παλιές νοικοκυρές και η πιθανότητα να σώσεις το φαγητό είναι πολύ μεγάλη.
Το υπερβολικό αλάτισμα του φαγητού γίνεται λόγω λανθασμένης εκτίμησης της ποσότητας ή επειδή δεν δοκιμάσαμε το φαγητό την ιδανική στιγμή για να δούμε αν είναι αρκετά νόστιμο ή όχι. Το αλάτι όταν ζεσταθεί και διαλυθεί μέσα στο φαγητό τότε διασπάται εντελώς, Αν δοκιμάζετε το φαγητό αμέσως μόλις προσθέσατε το αλάτι ή όταν το φαγητό έχει πολύ νερό τότε πιθανόν να σας φανεί ότι πρέπει να προσθέσετε και άλλο. Και εκεί κάπου γίνεται το λάθος. Όταν το νερό εξατμιστεί το αλάτι συμπυκνώνει την άλμη του και αφήνει το φαγητό αλμυρό.
Η λύση αν έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό
Όσο πιο έγκαιρα καταλάβετε ότι έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να το σώσετε. Υπάρχουν λύσεις ανάλογα με το φαγητό που μαγειρεύετε. Βέβαια σε σούπες είναι πολύ πιο εύκολο.
Τρόπος #1
Αραιώστε το φαγητό με βραστό νερό. Με αυτό τον τρόπο θα αραιώσετε τη συγκέντρωση του αλατιού, αν και το φαγητό θα γίνει πιο “επίπεδο” και όχι τόσο γευστικό. Αυτή η λύση προτείνεται για σούπες.
Τρόπος#2
Κλασική και πολύ παλιά λύση είναι μέσα στο φαγητό αν του ταιριάζει να προσθέσετε ρύζι ή ωμές πατάτες σε κομμάτια ή φέτες. Το ρύζι και οι πατάτες ρουφάνε το αλάτι όταν μαγειρεύονται
Τρόπος #3
Φτιάξτε μπάλες από ζυμάρι και βάλτε στην κατσαρόλα για λίγα λεπτά να σιγοβράσουν με το φαγητό. Θα τραβήξουν την περίσσεια του αλατιού. Ιδανική λύση για σάλτσες και σούπες.
Τρόπος#4
Αν καταλάβετε ότι το φαγητό έχει υπερβολικό αλάτι αφού το έχετε ήδη μαγειρέψει δοκιμάστε και αν του ταιριάζει βέβεαια να ρίξετε λίγη κρέμα γάλακτος. Τα γαλακτοκομικά πορϊόντα έχουν την δυνατότητα να “σπάνε” την αλμύρα.
Τρόπος #5
Αν ταιριάζει στο φαγητό μπορείτε να ρίξετε μέσα λίγο ξίδι ή λεμόνι. Το οξύ διασπά την ένοντη αλμύρα και ταυτόχρονα θα δώσει νέες νότες στο πιάτο.
Συπμέρασμα
Παρόλο που υπάρχουν λύσεις για να σώσετε το υπερβολικά αλατισμένο φαγητό, καλό είναι να μην φτάνετε εκεί. Γι’ αυτό όταν μαγειρεύετε πρέπει να δοκιμάζετε συνέχεια και το αλάτι να το προσθέτετε με πολύ προσοχή.