toftiaxa - Διακόσμηση - DIY κατασκευές - Lifestyle toftiaxa - Διακόσμηση - DIY κατασκευές - Lifestyle
Τετάρτη, Οκτ 8, 2025
  • Διακόσμηση Σπιτιού
    • Διακόσμηση σαλονιού
    • Διακόσμηση τραπεζαρίας
    • Διακόσμηση κρεβατοκάμαρας
    • Διακόσμηση κουζίνας
    • Διακόσμηση μπάνιου
    • Διακόσμηση παιδικού δωματίου
    • Είσοδος σπιτιού
    • Διακόσμηση γραφείου
    • Ανακαίνιση Σπιτιού
    • Ιδέες Διακόσμησης
    • Διακοσμητικά
  • Κήπος και Μπαλκόνι
    • Διακόσμηση κήπου
    • Διακόσμηση μπαλκονιού
    • Φυτά και Δέντρα
    • Κατασκευές κήπου
    • Γλάστρες
  • DIY Κατασκευές
    • Κατασκευές επίπλων
    • Έπιπλα
    • Έπιπλα IKEA Hacks
    • Χειροτεχνίες
    • Παιδικές κατασκευές
      • Για το παιδί
      • Μαζί με το παιδί
    • Ανακύκλωση
    • επαναχρησιμοποίηση
    • DIY Διακοσμητικά
    • Χειροποίητα κοσμήματα
    • Ρούχα
    • decoupage
  • Κατασκευές για το σπίτι
  • Οργάνωση σπιτού
    • Καθαριότητα
    • Συμβουλές για το σπίτι
  • Έξυπνα Κόλπα
  • Εποχιακά
    • Άνοιξη
    • Καλοκαίρι
    • Φθινόπωρο
    • Χειμώνας
    • Χριστούγεννα
    • Πάσχα
    • Απόκριες
    • Άγιος Βαλεντίνος
    • Γάμος
  • Ομορφιά
    • Μαλλιά
    • Νύχια
    • Πρόσωπο – Σώμα
    • Διατροφή
    • Μόδα
  • Υγεία
    • Συμβουλές Υγείας
    • Γιατροσόφια
  • συν+
    • Περίεργα – αστεία
    • Κουίζ
    • Νόστιμες δημιουργίες
      • Αλμυρές δημιουργίες
      • Γλυκιές δημιουργίες
    • Ταξίδια
    • τεχνολογία
    • Viral
    • Video
    • Σπίτια διασήμων
Toftiaxa.grToftiaxa.gr
Font ResizerAa
Αναζήτηση
  • Διακόσμηση Σπιτιού
    • Διακόσμηση σαλονιού
    • Διακόσμηση τραπεζαρίας
    • Διακόσμηση κρεβατοκάμαρας
    • Διακόσμηση κουζίνας
    • Διακόσμηση μπάνιου
    • Διακόσμηση παιδικού δωματίου
    • Είσοδος σπιτιού
    • Διακόσμηση γραφείου
    • Ανακαίνιση Σπιτιού
    • Ιδέες Διακόσμησης
    • Διακοσμητικά
  • Κήπος και Μπαλκόνι
    • Διακόσμηση κήπου
    • Διακόσμηση μπαλκονιού
    • Φυτά και Δέντρα
    • Κατασκευές κήπου
    • Γλάστρες
  • DIY Κατασκευές
    • Κατασκευές επίπλων
    • Έπιπλα
    • Έπιπλα IKEA Hacks
    • Χειροτεχνίες
    • Παιδικές κατασκευές
    • Ανακύκλωση
    • επαναχρησιμοποίηση
    • DIY Διακοσμητικά
    • Χειροποίητα κοσμήματα
    • Ρούχα
    • decoupage
  • Κατασκευές για το σπίτι
  • Οργάνωση σπιτού
    • Καθαριότητα
    • Συμβουλές για το σπίτι
  • Έξυπνα Κόλπα
  • Εποχιακά
    • Άνοιξη
    • Καλοκαίρι
    • Φθινόπωρο
    • Χειμώνας
    • Χριστούγεννα
    • Πάσχα
    • Απόκριες
    • Άγιος Βαλεντίνος
    • Γάμος
  • Ομορφιά
    • Μαλλιά
    • Νύχια
    • Πρόσωπο – Σώμα
    • Διατροφή
    • Μόδα
  • Υγεία
    • Συμβουλές Υγείας
    • Γιατροσόφια
  • συν+
    • Περίεργα – αστεία
    • Κουίζ
    • Νόστιμες δημιουργίες
    • Ταξίδια
    • τεχνολογία
    • Viral
    • Video
    • Σπίτια διασήμων
Follow US
© Toftiaxa 2025
Toftiaxa.gr > Χρήσιμες Συμβουλές > Το επιστημονικό μυστικό των σεφ για να ψήσετε άριστα το στήθος κοτόπουλου χωρίς να στεγνώσει
Χρήσιμες ΣυμβουλέςΧρήσιμα

Το επιστημονικό μυστικό των σεφ για να ψήσετε άριστα το στήθος κοτόπουλου χωρίς να στεγνώσει

Thali Ombre
Last updated: 8 Οκτωβρίου, 2025 10:23 πμ
By Thali Ombre
3 Min Read
Το επιστημονικό μυστικό των σεφ για να ψήσετε άριστα το στήθος κοτόπουλου χωρίς να στεγνώσει
Το επιστημονικό μυστικό των σεφ για να ψήσετε άριστα το στήθος κοτόπουλου χωρίς να στεγνώσει
SHARE

Το στήθος κοτόπουλου είναι από τα πιο αγαπημένα αλλά και από τα πιο παρεξηγημένα κρέατα. Πόσες φορές το φιλέτο κοτόπουλο που ψήνεις καταλήγει να είναι στεγνό σαν… σόλα; Υπάρχει ένα μυστικό όμως από τους επαγγελματίες σεφ και βρίσκεται στην αρχή Αντίστροφης πίεσης και της προετοιμασίας με το σωστό αλάτισμα.

Περιεχόμενα Άρθρου
  • Γιατί το στήθος κοτόπουλου γίνεται στεγνό
  • Το μυστικό των σεφ: Όσμωση και σωστό αλάτισμα πριν το ψήσιμο
  • Θερμοκρασία και χρόνος:
  • Η ξεκούραση και η μαγεία της “αντίστροφης πίεσης”
  • Το αποτέλεσμα;
  • Πηγές

Γιατί το στήθος κοτόπουλου γίνεται στεγνό

Το πρόβλημα ξεκινά όταν το ψήνουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Οι πρωτεΐνες του κρέατος «σφίγγουν» απότομα και πιέζουν τους φυσικούς χυμούς προς τα έξω. Το αποτέλεσμα; Ένα κομμάτι που εξωτερικά δείχνει καλοψημένο αλλά μέσα είναι στεγνό και με πολλές ίνες.

Σύμφωνα με το Serious Eats και το BBC Food Lab, η υψηλή θερμοκρασία χωρίς το σωστό αλάτισμα πριν το ψήσιμο οδηγεί σε απώλεια έως και 25% της υγρασίας του κρέατος.

Το μυστικό των σεφ: Όσμωση και σωστό αλάτισμα πριν το ψήσιμο

Το πρώτο βήμα για τέλειο αποτέλεσμα είναι να αλατίσεις το στήθος κοτόπουλου με χοντρό αλάτι 2-3 ώρες πριν το μαγείρεμα. Το αλάτι, μέσω της διαδικασίας της όσμωσης, βοηθά στη μερική διάλυση των πρωτεϊνών, έτσι ώστε οι μυϊκές ίνες να μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερο νερό.
Αυτό σημαίνει ότι όταν θα το ψήσεις, το κρέας θα διατηρήσει τους χυμούς του και θα αποκτήσει βελούδινη υφή.

Tι να θυμάσαι: Χρησιμοποίησε περίπου ½ κουταλάκι αλάτι ανά στήθος και φρόντισε να το καλύψεις ομοιόμορφα.

Διαβάστε ακόμα

ομοιόμορφο ψήσιμο στο φούρνο, γιατί ο φούρνος καιεί το φαγητό
Πώς θα ψήσει ο φούρνος σας ομοιόμορφα: Ούτε καμένα, ούτε μισοψημένα
λάθος κόψιμο λαχανικών
15+1 λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καθαρίζουμε και κόβουμε με λάθος τρόπο
Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε; Ειδικοί έκαναν τεστ
Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε; Ειδικοί έκαναν τεστ

Θερμοκρασία και χρόνος:

Αφού αλατίσεις, ψήσε το στήθος σε καλά θερμαινόμενο τηγάνι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το ψήσιμο στον φούρνο στους 180°C.
Η σταδιακή αύξηση της θερμότητας (αντί για απότομο σοτάρισμα μέχρι τέλους) επιτρέπει στο εσωτερικό να φτάσει την ιδανική θερμοκρασία χωρίς να χάσει υγρασία.

Αν θες περισσότερη ακρίβεια, χρησιμοποίησε θερμόμετρο κουζίνας:

  • Ιδανική εσωτερική θερμοκρασία: 72-74°C
  • Μην το κόψεις αμέσως! Άφησέ το να «ξεκουραστεί» 5-10 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Η ξεκούραση και η μαγεία της “αντίστροφης πίεσης”

Εδώ συμβαίνει το πιο σημαντικό στάδιο. Όταν αφαιρείς το κρέας από τη φωτιά, οι εξωτερικές ίνες του χαλαρώνουν, επιτρέποντας στους χυμούς να επιστρέψουν στο εσωτερικό. Αν το κόψεις αμέσως, οι χυμοί αυτοί θα χαθούν στο πιάτο.

Το αποτέλεσμα;

Ένα στήθος κοτόπουλου ζουμερό, τρυφερό και γεμάτο γεύση, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα επαγγελματικό πιάτο εστιατορίου. Με λίγη προσοχή μπορείς να μετατρέψεις ένα απλό καθημερινό φαγητό σε ένα πραγματικό γαστρονομικό επίτευγμα.

Πηγές

  • BBC Food Lab – Cooking Temperatures and Protein Denaturation
  • Serious Eats – The Science of Brining Meat
  • Harvard Science & Cooking

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

Στην Κατηγορία ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ θα βρεις όλα τα άρθρα με φρέσκες ιδέες συμβουλές και Tips για το σπίτι
Ακολούθησε το Toftiaxa.gr στο facebook
Ακολουθήσε το Toftiaxa.gr στο Google News
Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

TAGGED:αντίστροφη πίεσηεπαγγελματίες σεφκρέαςόσμωσησεφστήθος κοτόπουλοψήσιμο
Thali Ombre
ByThali Ombre
Follow:
Γνώρισε τη Thali Ombre, δημιουργό του Toftiaxa.gr. Με σπουδές στην Πληροφορική, πιστοποιημένη μηχανικό Microsoft με πολυετή εμπειρία σε προγραμματισμό, και πάθος για DIY & διακόσμηση, μοιράζεται μαζί σου πρακτικές λύσεις, έξυπνα κόλπα και φρέσκες ιδέες για το σπίτι.
Previous Article Τι να κάνω αν έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό - Η σπιτική και δοκιμασμένη λύση από τις νοικοκυρές Τι να κάνω αν έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό – Η σπιτική και δοκιμασμένη λύση από τις νοικοκυρές
Next Article Γιατί κλαίμε από χαρά: Τι κάνει ο εγκεφάλος μας μέσω των δακρύων; Γιατί κλαίμε από χαρά: Τι κάνει ο εγκεφάλος μας μέσω των δακρύων;
WallnDesign
WallnDesign ταπετσαρίεςWallnDesign πίνακες ζωγραφικήςWallnDesign αυτοκόλλητα τοίχου

Τελευταία Νέα

Αυτά τα σκόρδα μην τα πάρετε ακόμα και αν σας τα χαρίσουν

Αυτά τα σκόρδα μην τα πάρετε ακόμα και αν σας τα χαρίσουν

Thali Ombre
3 Min Read
Γιατί κλαίμε από χαρά: Τι κάνει ο εγκεφάλος μας μέσω των δακρύων;

Γιατί κλαίμε από χαρά: Τι κάνει ο εγκεφάλος μας μέσω των δακρύων;

Thali Ombre
3 Min Read
Το επιστημονικό μυστικό των σεφ για να ψήσετε άριστα το στήθος κοτόπουλου χωρίς να στεγνώσει

Το επιστημονικό μυστικό των σεφ για να ψήσετε άριστα το στήθος κοτόπουλου χωρίς να στεγνώσει

Thali Ombre
3 Min Read
Τι να κάνω αν έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό - Η σπιτική και δοκιμασμένη λύση από τις νοικοκυρές

Τι να κάνω αν έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό – Η σπιτική και δοκιμασμένη λύση από τις νοικοκυρές

Thali Ombre
3 Min Read
7 Τρόποι Να Χρησιμοποιήσετε Τα Λεμόνια Που Θα Φέρουν Επανάσταση Στην Ρουτίνα Ομορφιά Σας

7 Τρόποι Να Χρησιμοποιήσετε Τα Λεμόνια Που Θα Φέρουν Επανάσταση Στην Ρουτίνα Ομορφιά Σας

Thali Ombre
2 Min Read
Αυτή Είναι η Αιτία των Λιπαρών Μαλλιών το Πρωί

Αυτή Είναι η Αιτία των Λιπαρών Μαλλιών το Πρωί

Thali Ombre
2 Min Read
Αυτός Είναι ο Λόγος που Πρέπει να Βρέχετε τους Ξηρούς Καρπούς πριν τους Φάτε

Αυτός Είναι ο Λόγος που Πρέπει να Βρέχετε τους Ξηρούς Καρπούς πριν τους Φάτε

Jim Taylor
2 Min Read
ύπνος χωρίς ρούχα,ανδρική αναπαραγωγική υγεία,συμβουλές υγείας,χρήσιμα,

Αυστηρά… για Άνδρες: Να Κοιμάστε Πάντα Χωρίς Ρούχα

Jim Taylor
1 Min Read

Ίσως σου αρέσουν

Το κόλπο των σεφ: Ξίδι για τραγανές και νόστιμες τηγανητές πατάτες
Έξυπνα ΚόλπαΑλμυρές δημιουργίες

Το κόλπο των σεφ: Ξίδι για τραγανές και νόστιμες τηγανητές πατάτες

3 Min Read
14+1 Κόλπα από Επαγγελματίες Σεφ που δεν γνωρίζουν οι Νοικοκυρές
Έξυπνα ΚόλπαΧρήσιμες Συμβουλές

14+1 Κόλπα από Επαγγελματίες Σεφ που δεν γνωρίζουν οι Νοικοκυρές

4 Min Read
Τι Τρώμε Άνθρωποι! Καρκινογόνα Φρούτα Λαχανικά και Τρόφιμα: Είναι γεμάτα Φυτοφάρμακα
LifestyleNews

Τι Τρώμε Άνθρωποι! Καρκινογόνα Φρούτα Λαχανικά και Τρόφιμα: Είναι γεμάτα Φυτοφάρμακα

7 Min Read
γρήγορο ξεπάγωμα κρέατος με ξίδι και αλάτι
βιντεοΧρήσιμες Συμβουλές

Παγωμένο Κρέας “Κοκκάλο” από την κατάψυξη – Πώς Να το Ξεπαγώσεις μέσα σε μόλις 5 Λεπτά [ΒΙΝΤΕΟ]

0 Min Read

Σας καλωσορίζουμε στο Toftiaxa.gr. Εδώ θα βρείτε πολλά άρθρα για κατασκευές DIY, για Διακόσμηση σπιτιού, για παιδικές κατασκευές, φυσικές μάσκες και κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα, συμβουλές για το σπίτι, την οργάνωση και τον καθαρισμό και πολλά άλλα.

  • Αρχική
  • Ποιοι Είμαστε
  • Meet The Team
  • Επικοινωνία
  • Blog – Toftiaxa
  • GDPR Privacy policy
  • Quick Links
  • Bewoman
  • SyntagesGiaOlous
© Toftiaxa 2025