Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν το μέλι που τρώτε είναι νοθευμένο ή ανόθευτο και αν περιέχει προσθετά όπως ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού ή άλλες ουσίες. Μπορείτε να επαληθεύσετε την αγνότητα του μελιού σας ακολουθώντας αυτές τις πέντε εύκολες δοκιμές.
Μέλι Χωρίς Μέλισσες: Γίνεται – Φτιάξτε το Δικό σας Μέλι Με… Μήλα!
Ανάλυση βύθισης
Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε εάν το μέλι έχει αναμειχθεί με νερό ή σιρόπι κάνοντας αυτό.
Γεμίστε ένα ποτήρι μέχρι τη μέση με νερό. Στο ποτήρι, ρίξτε απαλά μια κουταλιά μέλι.
Εάν το μέλι είναι αγνό θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού αδιάλυτο. Εάν διαλύεται εύκολα στο νερό, πιθανότατα περιλαμβάνει νερό ή άλλα πρόσθετα και έτσι είναι νοθευμένο.
Αξιολόγηση με τον αντίχειρα
Μπορείτε να μάθετε πόσο κολλώδες και απαλό είναι το μέλι χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά σας.
Απλώς ταμπονάρετε λίγο μέλι στον αντίχειρά σας. Η γρήγορη εξάπλωση ή το τρέξιμο στον αντίχειρα είναι σημάδια μελιού που έχει νοθευτεί με νερό ή σιρόπι ζάχαρης.
Δοκιμή ανάφλεξης
Βουτήξτε μια μπατονέτα ή ένα στεγνό σπίρτο στο μέλι και ανάψτε το με έναν αναπτήρα.
Το μέλι με νερό ή άλλα πρόσθετα θα κάνει το σπίρτο είτε να μην αναφλεγεί είτε να πιτσιλίσει.
Δείτε ακόμη Μέλι η μαγική τροφή: 15 Χρήσεις για το Μέλι που Λίγοι Γνωρίζουν
Ξύδι
Η κιμωλία και άλλα πρόσθετα μπορεί να αλλάξουν τη συνοχή του μελιού, επομένως αυτή η δοκιμή είναι χρήσιμη για την ανίχνευσή τους.
Απλά αναμείξτε μια κουταλιά μέλι με μερικές σταγόνες νερό. Ενσωματώστε λίγη ποσότητα ξιδιού.
Ο αφρός ή το φούσκωμα είναι ένα ενδεικτικό σημάδι νοθευμένου μελιού, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χημικές ουσίες όπως η κιμωλία.
Εκτίμηση θερμοκρασίας
Το μέλι με πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπι καλαμποκιού μπορεί να αναγνωριστεί θερμαίνοντάς το.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε λίγο μέλι σε χαμηλή φωτιά. Η παρουσία φυσαλίδων ή αφρού στο μέλι δείχνει ότι μπορεί να έχει νοθευτεί με σάκχαρα ή άλλες ουσίες.
Πρόσθετοι δείκτες αγνότητας μελιού
Το μέλι που είναι πραγματικά αγνό είναι παχύρρευστο και έχει αργό ρυθμό ροής. Αν το τρίψετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας, θα αισθανθείτε μεταξένια απαλότητα.
Το μέλι που έχει νοθευτεί μπορεί να έχει μια αφύσικη ή υπερβολικά γλυκιά επίγευση, ενώ το αγνό μέλι έχει μια βαθιά, λεπτή γεύση που παραμένει.
Η διαφορά μεταξύ αγνού και νοθευμένου μελιού είναι ότι το πρώτο θα κρυσταλλωθεί με την πάροδο του χρόνου (ιδιαίτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες), ενώ το δεύτερο μπορεί να παραμείνει ρευστό λόγω της προσθήκης άλλων συστατικών.
πηγή φωτογραφιών