Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της εντερικής και μεταβολικής υγείας και της προστασίας από λοιμώξεις σύμφωνα με μελέτες.
Μπορεί το μέλι βέβαια να είναι ένα μικρό διατροφικό θαύμα ωστόσο δεν πρέπει να συνδυάζεται με κάποιες τροφές σύμφωνα με το verywellhealth.
1. Ζεστά ροφήματα
Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε μέλι σε ζεστά ροφήματα όπως το γαλά και το τσάι. Το ήξερες όμως όταν αν το μέλι μπει σε ρόφημα που η θερμοκρασία του είναι άνω των 50 βαθμών κελσίου χάνεις τις ιδιοτήτες του; Η θερμότητα μπορεί να μεταβάλει τη σύνθεση του και επομένως και τα διατροφικά οφέλη του.
Έρευνες δείχνουν ότι αν θερμανθεί το ρόφημα με το μέλι πάνω από τους 50 θαθμούς κελσίου επηρεάζεται η αντιοξειδωτική και ενζυμική δράση και μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ορισμένων επιβλαβών ενώσεων. Οπότε καλύτερα είναι να αφήσετε το ρόφημα σας να κρυώσει και να προσθέσετε μετά το μέλι.
2. Γαλακτοκομικά
Το μέλι συνδυάζεται άριστα με μέλι και γάλα. Ίσως να μην το έχετε ακούσει ποτέ αλλά αυτός ο συνδυασμός σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί πεπτικά προβλήματα. Το μέλι είναι όξινο και περιέχει φρουκτόζη και μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, επηρεάζοντας την πέψη και οδηγώντας σε παρενέργειες όπως:
- Δυσπεψία
- Φούσκωμα
- Δυσφορία στο στομάχι
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή πεπτική διαταραχή πρέπει αποφύγουν αυτόν τον συνδυασμό. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε γάλα χωρίς λακτόζη για τον αγαπημένο σας συνδυασμό μελιού.
3. Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Ο συνδυασμός τους με μέλι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον υπερφόρτωση με ζάχαρη.
4. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα τηγανητά ή τα κρέατα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψει ο οργανισμός, η ανάμειξη μελιού με αυτά μπορεί να επιβραδύνει περαιτέρω την πέψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:
- Φούσκωμα
- Δυσφορία στο στομάχι
- Αύξηση βάρους
Λάβετε υπόψη ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι προσθέτει περίπου 64 επιπλέον θερμίδες σε ένα γεύμα ή σε σνακ.
5. Αλκοόλ
Αν αναμείξεις αλκοόλ με μέλι μπορεί να οδηγήσει σε σε διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την επόμενη μέρα να έχεις hangover. Η φρουκτόζη στο αίμα αυξάνει την αφυδάτωση λόγω του αλκοόλ και μπορεί να επιδεινώσει το συμπτώματα του hangover με έντονους πονοκεφάλους
6. Βούτηρο Ghee
Το Ghee, είναι ένα βούτυρο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ινδική κουζίνα και μπορεί να είναι κακός συνδυασμός με το μέλι. Σε μια μελέτη σε ζώα, ο συνδυασμός μελιού και γκι θα μπορούσε να είναι τοξικός, με παρενέργειες όπως:
- Απώλεια μαλλιών
- Απώλεια βάρους
- Φλεγμονή του δέρματος
Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους. Λάβετε υπόψη ότι τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα δεν μεταφράζονται πάντα στα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους.
Ποιες τροφές είναι καλύτερες για να συνδυάσετε με μέλι;
Υπάρχει μια ποικιλία τροφών που μπορούν να συνδυαστούν με ασφάλεια – και θρεπτικά – με μέλι, όπως:
- Λεμόνι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
- Τζίντζερ, ένα μπαχαρικό που μπορεί να υποστηρίξει την πέψη και να μειώσει τη φλεγμονή
- Κανέλα, ένα άλλο μπαχαρικό με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Ξηροί καρποί, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυσική ζάχαρη
- Κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό με πιθανά αντιφλεγμονώδη και πεπτικά οφέλη