Όταν έχουμε βήχα και κρυολόγημα είναι συνηθισμένη τακτική να φτιάχνουμε ένα ζεστό τσάι με λεμόνι και μέλι. Καταπραΰνει τον πονόλαιμο και μαλακώνει τον λαιμό από τον βήχα. Το μέλι από μόνο του όμως μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο ένα σιρόπι για τον βήχα. Γιατρός από την Mayo Clinic μας δίνει την απάντηση.
Βοηθάει το μέλι στην μείωση του βήχα;
Σε αρκετές μελέτες, σε άτομα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού δόθηκε μέλι για να μειωθεί ο βήχας. Το μέλι φάνηκε να μειώνει τον βήχα τους και να τους βοηθά να κοιμούνται καλύτερα. Σε κάποιες μελέτες περιελαμβάνονταν και παιδιά.
Σε αυτές τις μελέτες, το μέλι φάνηκε να λειτουργεί τόσο καλά όσο η διφαινυδραμίνη, αν και απαιτούνται μελέτες υψηλότερης ποιότητας για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Η διφαινυδραμίνη είναι ένα κοινό συστατικό σε φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση του βήχα. Δεδομένου ότι το μέλι είναι ασφαλές για άτομα ηλικίας άνω του 1 έτους, ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε.
Το μέλι μειώνει το βήχα και καταπραΰνει
Τα παιδιά ηλικίας 1 ετών και άνω μπορούν να λάβουν 0,5 έως 1 κουταλάκι του γλυκού (2,5 έως 5 χιλιοστόλιτρα) μέλι για τη θεραπεία του βήχα. Το μέλι μπορεί να δοθεί ως έχει ή να προστεθεί σε άλλα υγρά, όπως ο χυμός, για να μειωθεί η δύναμή του.
Λόγω του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης – μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης – μην δίνετε ποτέ μέλι σε παιδί μικρότερο του 1 έτους.
Και να θυμάστε: Ο βήχας δεν είναι κακός. Βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας από τους αεραγωγούς σας, εάν έχετε κάποια λοίμωξη ή αλλεργία, για παράδειγμα. Εάν εσείς ή το παιδί σας είστε κατά τα άλλα υγιείς, συνήθως δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να σταματήσετε τον περιστασιακό βήχα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας για συμβουλές.