Το μαγείρεμα ρυζιού «δεν είναι δύσκολο», αλλά υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που κάνουν συχνά πολλοί ανθρώπου και καταστρέφουν συνεχώς το φαγητό τους. 10 Λάθη Μαγειρικής που Κάνουν και οι πιο Έμπειροι Σεφ
Η κατσαρόλα σας είναι πολύ μικρή
Εάν μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι χρησιμοποιούν μια κατσαρόλα που είναι πολύ μικρή για την ποσότητα του ρυζιού που μαγειρεύουν.
Το ρύζι διπλασιάζεται σε μέγεθος καθώς αυξάνεται ο όγκος του κάθε κόκκου. Εάν λοιπόν μαγειρεύετε ένα λίτρο ρύζι, χρειάζεστε μια κατσαρόλα τεσσάρων λίτρων.
Εάν δεν έχετε αρκετό χώρο για το ρύζι, οι κόκκοι στο κάτω μέρος θα κολλήσουν ενώ οι από πάνω θα είναι σκληροί.
Δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα νερού
Η χρήση πολύ ή πολύ λίγου νερού είναι επίσης ένα σημαντικο λάθος στο μαγείρεμα του ρυζιού. Για να μετρήσετε την σωστή ποσότητα νερού χρησιμοποιήστε «το κόλπο με το δάχτυλο».
Βάλτε τον δείκτη σας όρθιο στην κατσαρόλα με το ρύζι πριν προσθέσετε οποιοδήποτε υγρό. Εάν μπορείτε να δείτε την πρώτη σας άρθρωση με την άκρη του δακτύλου σας να αγγίζει τον πάτο της κατσαρόλας, χρησιμοποιήστε την ως γραμμή για το πόσο νερό πρέπει να προσθέσετε. Εάν υπάρχει πολύ ρύζι και καλύπτει την άρθρωσή σας χωρίς νερό, ακουμπήστε την άκρη του δακτύλου σας στην κορυφή του στρώματος ρυζιού και μετρήστε από εκεί.
Το μέγεθος του δάχτυλου σας δεν έχει σημασία για αυτό το κόλπο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε είδος ρυζιού με εξαίρεση το κολλώδες ρύζι.
Δείτε ακόμη Καταστροφή του φαγητού σας. Μην κάνετε αυτά τα 15 Λάθη Μαγειρικής
Σταματήστε να βιάζεστε στο μαγείρεμα
Μόλις το ρύζι σας μπει στην κατσαρόλα, αφήστε το ήσυχο. Βάλτε το νερό να σιγοβράσει, κλειστέ το καπάκι στην κατσαρόλα, ρυθμίσετε σε μέτρια ή μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 22 λεπτά (μερικά ρύζια μπορεί να έχουν διαφορετικό χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία). Στη συνέχεια, πρέπει να αφρατέψετε το ρύζι, να προσθέσετε αλάτι ή καρυκεύματα και να το αφρατέψετε ξανά.
Όταν δίνετε στο ρύζι σας χρόνο να ξεκουραστεί – περίπου πέντε έως 10 λεπτά – και μετά το αφρατέψετε ξανά, όλο το ρύζι που είχε κολλήσει στον πάτο θα ξεκολλήσει φυσικά.
Μπορεί να μαγειρεύετε το ρύζι σας πολύ ώρα ή όχι αρκετά. Εάν καταλήγετε συνεχώς με μια κατσαρόλα γεμάτη με χυλωμένο ρύζι ή αν καίτε συνεχώς το κάτω στρώμα, δοκιμάστε μικρότερο χρόνο μαγειρέματος. Εάν το ρύζι σας είναι σκληρό στα δόντια σας, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε για λίγο περισσότερο.
Περιμένετε να αλατίσετε το ρύζι αφού μαγειρευτεί
Όταν μαγειρεύετε ρύζι, δεν πρέπει να αλατίζετε το νερό εκ των προτέρων. Το αλάτι είναι για το τέλος γιατί οι κόκκοι θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος και στη συνέχεια, όταν το προσθέσετε μπορούν να το απορροφήσουν.
Αν προσθέσετε το αλάτι πριν ανοίξουν οι κόκκοι, δεν θα μπορέσουν να μουλιάσουν και να πάρουν την γεύση του.
Οι μόνες πρόσθετες γεύσεις που είναι καλό να προσθέσετε πριν το μαγείρεμα είναι το ξύσμα εσπεριδοειδών, τα τσιγαρισμένα μπαχαρικά αν τσιγαρίζετε το ρύζι σας πριν το σιγοβράσετε και ζωμούς.
Δείτε επίσης 12 Συνηθισμένα Λάθη Μαγειρικής που Καταστρέφουν και την Καλύτερη Συνταγή