Πολλοί κόβουν τη γλουτένη για λόγους υγείας — αλλά λίγοι ξέρουν τι πραγματικά βάζουν στη θέση της.
Και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που αντικαθιστά το σιτάρι μπορεί να κρύβει κάτι που δεν φαίνεται στην ετικέτα.
- Το πρόβλημα δεν είναι η γλουτένη, αλλά η αντικατάστασή της
- Γιατί το ρύζι συνδέεται με το αρσενικό
- Ποια τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν το μεγαλύτερο θέμα
- Γιατί το πρόβλημα αφορά και παιδιά
- Τι λένε οι επιστημονικές αρχές
- Το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί
- Πώς να μειώσεις την έκθεση χωρίς πανικό
- Τι σημαίνει πραγματικά “χωρίς γλουτένη”
- Το συμπέρασμα που αξίζει να κρατήσεις
Το πρόβλημα δεν είναι η γλουτένη, αλλά η αντικατάστασή της
Η αποφυγή της γλουτένης έχει γίνει καθημερινότητα για χιλιάδες ανθρώπους.
Όμως πολλά προϊόντα «χωρίς γλουτένη» βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο ρύζι και στα παράγωγά του.
Και εδώ αρχίζει το θέμα.
Γιατί το ρύζι συνδέεται με το αρσενικό
Το ρύζι απορροφά περισσότερο ανόργανο αρσενικό από το έδαφος και το νερό σε σχέση με άλλα δημητριακά.
Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου καλλιέργειάς του (σε πλημμυρισμένα χωράφια).
Δεν μιλάμε για δηλητήριο άμεσης δράσης όμως αλλά για χρόνια, χαμηλή έκθεση.
Ποια τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν το μεγαλύτερο θέμα
Τα πιο «ύποπτα» τρόφιμα είναι όσα περιέχουν:
- ρυζάλευρο
- σιρόπι ρυζιού
- γάλα ρυζιού
- κράκερ, μπισκότα και δημητριακά με βάση το ρύζι
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν καταναλώνονται καθημερινά.
Γιατί το πρόβλημα αφορά και παιδιά
Τα παιδιά που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη:
- έχουν μικρότερο σωματικό βάρος
- τρώνε συχνά τα ίδια τρόφιμα
- απορροφούν μεγαλύτερο ποσοστό ανά κιλό
Γι’ αυτό και οι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν τη διατροφική ποικιλία, όχι τον αποκλεισμό.
Τι λένε οι επιστημονικές αρχές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η EFSA έχουν αναγνωρίσει ότι:
- το ανόργανο αρσενικό συνδέεται με μακροχρόνια προβλήματα υγείας
- δεν υπάρχει «ασφαλές όριο μηδενικής έκθεσης»
- η λύση δεν είναι ο φόβος, αλλά η μέτρια και ισορροπημένη κατανάλωση
Το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί
Αντικαθιστούν:
ψωμί σε ψωμί ρυζιού
μακαρόνια σε μακαρόνια ρυζιού
δημητριακά σε δημητριακά ρυζιού
Και τα τρώνε κάθε μέρα.
Αυτό δημιουργεί μονοτονία — και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
Πώς να μειώσεις την έκθεση χωρίς πανικό
Μικρές, πρακτικές αλλαγές:
- Εναλλαγή δημητριακών (κινόα, καλαμπόκι, φαγόπυρο)
- Περιορισμός προϊόντων με ρυζάλευρο
- Καλό ξέβγαλμα και βράσιμο ρυζιού σε άφθονο νερό
- Όχι καθημερινή κατανάλωση των ίδιων «gluten free» snacks
Τι σημαίνει πραγματικά “χωρίς γλουτένη”
Δεν σημαίνει:
αυτόματα πιο υγιεινό
κατάλληλο για καθημερινή υπερκατανάλωση
Σημαίνει:
διαφορετικό
χρήσιμο όταν υπάρχει ανάγκη
ασφαλές όταν υπάρχει ισορροπία
Το συμπέρασμα που αξίζει να κρατήσεις
Η γλουτένη δεν είναι πάντα ο εχθρός.
Και η απουσία της δεν εγγυάται καλύτερη υγεία.
Όπως σε όλα:
η ποικιλία προστατεύει
η υπερβολή ποτέ δεν κάνει καλό

