Η αλλαγή σε θερινή ώρα είναι προ των πυλών, κάτι που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και για όλο και περισσότερους, αυτό σημαίνει να στραφούν σε ένα συμπλήρωμα για λίγη επιπλέον βοήθεια. Τρίβεις τα Πόδια σου στον Ύπνο; Αυτός είναι ο λόγος για να μας πάρει ο ύπνος
Ο αριθμός των ανθρώπων που ανέφεραν ότι έπαιρναν μελατονίνη χωρίς ιατρική συνταγή διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και το TIME ανέφερε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου, τα οποία διαδόθηκαν από το TikTok, είναι η πρόσφατη μόδα για τον ύπνο.
Ωστόσο, ούτε τα συμπληρώματα μελατονίνης ούτε μαγνησίου είναι απαραίτητα για να ρυθμίσετε τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τους γιατρούς.
Σε γενικές γραμμές, το να κοιμηθείτε 15 με 20 λεπτά νωρίτερα τις ημέρες που προηγούνται της θερινής ώρας είναι καλύτερη επιλογή από το να πάρετε συμπληρώματα για τον ύπνο , καθώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μια ασφαλέστερη – και φθηνότερη – λύση για τον ακανόνιστο ύπνο. Η λήψη συμπληρωμάτων πέρα από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν έχει αποδειχθεί ωφέλιμη με άλλους τρόπους.
Δείτε ακόμη Γιατί ο Ύπνος στον Καναπέ Μπορεί να Είναι Βλαβερός
Η αλλαγή σε θερινή ώρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον ύπνο σας.
Αν και το να κοιμόσαστε μία ώρα λιγότερο μπορεί να μην ακούγεται επιβλαβές, η ρύθμιση των ρολογιών προς τα εμπρός μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο σας αρκετά ώστε να διαταράξει τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι τα ατυχήματα, τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται μετά την αλλαγή.
Όλοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και η μείωση του αλκοόλ και της καφεΐνης και η αρκετή άσκηση μπορούν επίσης να διευκολύνουν την αλλαγή της ωριάς.
Εάν έχετε παιδιά, ενθαρρύνετε το επιπλέον παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους για να τα «κουράσετε» μέχρι την ώρα του ύπνου.
Αν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αρκετές για να σας βοηθήσουν με την αλλαγή της ωριάς, η μελατονίνη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.
Εάν εξακολουθείτε να θέλετε ένα συμπλήρωμα για να ξεπεράσετε την αλλαγή σε θερινή ώρα, επιλέξτε τη μελατονίνη, η οποία προάγει τον ύπνο ρυθμίζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας ή τον καθημερινό του κύκλο ύπνου-αφύπνισης.
Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη στον εγκέφαλο που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και κορυφώνεται λίγο πριν κοιμηθείτε. Προέρχεται από μια περιοχή του εγκεφάλου σας που ονομάζεται ποινικός αδένας, ο οποίος παράγει μελατονίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια την απελευθερώνει τη νύχτα, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε.
Δεδομένου ότι η ορμόνη μπορεί να βοηθήσει να ρυθμίσουμε τα εσωτερικά μας ρολόγια, η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης 30 λεπτά πριν τον ύπνο μπορεί να ξεκινήσει τον ύπνο.
Αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνετε με τα συμπληρώματα μελατονίνης. Είναι σχετικά αβλαβή για τους ενήλικες (η κύρια παρενέργεια τους είναι η ατονία), αλλά δεν είναι αποτελεσματικά μετά από 10 χιλιοστόγραμμα, καθώς η μέγιστη δόση της είναι 3 χιλιοστόγραμμα.
Το μαγνήσιο προάγει τον καλό ύπνο, εάν λαμβάνετε αρκετό από αυτό σε τακτική βάση, και όχι με εφάπαξ συμπληρώματα.
Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών εμποδίζοντας το ασβέστιο στο σώμα σας να συσπάσει τους μύες σας, επιτρέποντας μια πιο ήρεμη κατάσταση για ύπνο. Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μειώνει τα συναισθήματα του άγχους, έναν άλλο τρόπο με τον οποίο το θρεπτικό συστατικό μπορεί να σας ηρεμήσει τη νύχτα.
Θα πρέπει να δίνετε προτεραιότητα στη λήψη μαγνησίου από την διατροφή σας, όχι από τα συμπληρώματα, επειδή πολλά περιέχουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί το υπερβολικό μαγνήσιο, είπε, οπότε η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Μια κοινή παρενέργεια της υπερβολικής ποσότητας μαγνησίου είναι η διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, και πάρα πολλά μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, λήθαργο, κατάθλιψη και σύγχυση.
Τέλος, θα πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας, καθώς τόσο η μελατονίνη όσο και το μαγνήσιο μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθιστώντας τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.
Δείτε επίσης Βραδινός ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά, σύμφωνα με την ηλικία μας