Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έτρωγαν μπρόκολο πριν από 2.000 χρόνια, ωστόσο, έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη μόλις τον δέκατο έκτο αιώνα. Τώρα, λόγω επιστημονικών μελετών, έχουμε πολλούς λόγους να εντάξουμε το μπρόκολο στη διατροφή μας καθώς οφείλει την υγεία μας σε διαφορετικούς τομείς. Τα Αυγά Είναι Υγιεινά και Θρεπτικά για Κατανάλωση, Σύμφωνα με Διαιτολόγους και Μελέτες
Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των αναπαραγωγικών οργάνων.
Γενικά, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Διαφορετικές μελέτες έχουν βρει ότι το μπρόκολο δεν αποτελεί εξαίρεση. Η προσθήκη του στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων ορισμένων τύπων καρκίνου, ειδικά εκείνων που συνδέονται με τα αναπαραγωγικά όργανα.
Προάγει την υγεία των ματιών.
Μεταξύ άλλων, το μπρόκολο περιέχει συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βελτιώσουν την όραση και να μειώσουν τον κίνδυνο οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερο μπρόκολο, ώστε να τους βοηθήσει να αποφύγουν κάποια προβλήματα στα μάτια.
Βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα.
Ένας άλλος λόγος για να προσθέσετε περισσότερο μπρόκολο στη διατροφή σας είναι η ικανότητά του να αντιμετωπίζει τον διαβήτη. Μελέτες που εξέτασαν τον διαβήτη τύπου 2 έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά που βρίσκονται στο μπρόκολο μπορεί να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις της νόσου. Το λαχανικό βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2.
Δείτε ακόμη 5 Επικίνδυνοι Συνδυασμοί Τροφών που Πρέπει να Αποφεύγετε
Προωθεί το υγιές δέρμα.
Δεν γνωρίζουν όλοι ότι το μπρόκολο είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C και, στην πραγματικότητα, περιέχει περισσότερη από αυτή από τα πορτοκάλια και είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση κολλαγόνου και την υγεία του δέρματος. Έτσι, η κατανάλωση περισσότερου μπρόκολου μπορεί να βελτιώσει το δέρμα σας. Επιπλέον, ένα άλλο συστατικό που περιέχει βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας του δέρματος και της φλεγμονής που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο.
Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.
Όταν μιλάμε για τη βιταμίνη C στο μπρόκολο, αξίζει να σημειωθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η κατανάλωση του μπορεί να προστατεύσει από ορισμένα αναπνευστικά προβλήματα. Για να ενισχύσετε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας, προτείνουμε να το καταναλώνετε περισσότερο, αλλά έχετε κατά νου ότι είναι καλύτερο να το τρώτε ωμό για να μην χάσετε τα βασικά του οφέλη.
Βοηθά στην απώλεια βάρους.
Εάν παλεύετε με το υπερβολικό βάρος, προσθέστε το μπρόκολο στη διατροφή σας. Περιέχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι αφού τα καταναλώσουν.
Βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες.
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου μπορούν να βελτιώσουν τις νοητικές ικανότητες και να εξασφαλίσουν τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη έχει αποδείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να επιβραδύνει ορισμένες από τις διαδικασίες γήρανσης. Επομένως, το να τρώτε περισσότερο από αυτό το λαχανικό, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας σε φόρμα.
Δείτε επίσης 10 Τροφές που Μπορούν να σας Κάνουν πιο Αγχωμένους και τι Μπορείτε να Φάτε Αντ’ Αυτού