10 Αλήθειες για τα Τρόφιμα που Μάλλον Δεν Γνωρίζατε και σίγουρα θέλετε να μάθετε

Υπάρχουν μερικές αλήθειες για τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις διατροφικές σας επιλογές και πολλοί δεν τις γνωρίζουν. 6 Υγιεινές Τροφές που Γίνονται Ανθυγιεινές Όταν Υπερκαταναλώνονται

Είδη μαρουλιών

© Lebensmittelfotos / Pixabay, © BlackRiv / Pixabay
  • Iceberg: 100 γραμμάρια αυτού του είδους μαρουλιού έχουν 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και φυτικών ινών, 7% φυλλικό οξύ και 20% βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών και της καρδιάς.
  • Romaine: 100 γραμμάρια έχουν 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικές ίνες. Έχει 34% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας φυλλικού οξέος, 48% βιταμίνης Α, και 85% βιταμίνης Κ. Τα αντιοξειδωτικά του προστατεύουν από καρδιακά προβλήματα και φλεγμονές.

Το καλύτερο και το χειρότερο ψωμί

© beernc29 / Pixabay, © KdesignZV / Pixabay
  • Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί είναι πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, αλλά οι θρεπτικές του ιδιότητες δεν είναι πολύ καλές. Δεν περιέχει πάρα πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και ως εκ τούτου δεν έχει απαραίτητα μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Είναι εντάξει να το τρώτε μια στο τόσο αλλά πιθανότατα όχι πολλές φορές την ημέρα.
  • Ψωμί με προζύμι: Κατατάσσεται ως ένα από τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού. Ένας λόγος για αυτό είναι τα προβιοτικά που παράγονται κατά τη ζύμωση, τα οποία βοηθούν στην πέψη. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μόνο μια φέτα ψωμί με προζύμι έχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Δεν είναι όλα τα είδη μελιού ίδια

© Depositphotos.com

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μελιού, αλλά πολλές μάρκες που αγοράζονται από το κατάστημα δεν είναι αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι. Είναι εύκολο να βρείτε μείγματα από ποικιλίες μελιών με την ένδειξη «μέλι» στα ράφια. Αυτό συμβαίνει επειδή το εξαιρετικά επεξεργασμένο μέλι διαρκεί περισσότερο από το φυσικό μέλι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε διεξοδικά τις ετικέτες εάν δεν θέλετε να αγοράσετε επεξεργασμένο μέλι.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η λίστα συστατικών. Το 100% μέλι δεν πρέπει να έχει. Επίσης, αν δείτε τις λέξεις “μείγμα μελιού” μην το αγοράσετε.

Η γκρανόλα δεν είναι καλύτερη από το ρύζι

  • Τα πλεονεκτήματα του καθενός: Η γκρανόλα είναι μια εξαιρετική πηγή ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, διαιτητικών ινών, σιδήρου, καλίου και πρωτεΐνης. Από την άλλη πλευρά, το ρύζι είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης Α και δεν περιέχει τόση ζάχαρη και λίπη όπως η γκρανόλα.
  • Τα μειονεκτήματα του καθενός: Μόλις 100 γραμμάρια ρυζιού έχει 91% υδατάνθρακες, ενώ η ίδια ποσότητα γκρανόλα έχει 45% λιπαρά. Επίσης, μια μερίδα γκρανόλα έχει 489 θερμίδες, ενώ μία από ρύζι έχει μόνο 130 θερμίδες.
  • Συμπέρασμα: Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, αλλά η γκρανόλα έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από το ρύζι. Μπορεί επίσης να σας προσφέρει πολλά περισσότερα από το ρύζι, αλλά είναι πιο παχυντική.

Η «υγιεινή» τροφή δεν έχει πάντα λίγες θερμίδες

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Πολλοί θα επιλέξουν μια σαλάτα σε φαστ φουντ ως μια υγιεινή επιλογή με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, μια απλή σαλάτα Καίσαρα έχει 403 θερμίδες, 21 γραμμάρια λίπους, 22 γραμμάρια υδατάνθρακες και 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Από την άλλη πλευρά, ένα κανονικό cheeseburger με μπιφτέκι και τυρί έχει 350 θερμίδες. 14 γραμμάρια από αυτά είναι λίπος, 35 γραμμάρια είναι υδατάνθρακες, 6 γραμμάρια ζάχαρη και 630 mg αλάτι.

Συγκριτικά, η σαλάτα έχει 1.150 mg αλάτι, που είναι σχεδόν διπλάσια από την ποσότητα του cheeseburger. Η ουσία είναι ότι ενώ η σαλάτα μοιάζει με την πιο υγιεινή επιλογή, περιέχει περισσότερο αλάτι και θερμίδες. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι εύκολο να βρείτε κάτι πραγματικά υγιεινό στις αλυσίδες fast-food.

Related Post

Δείτε ακόμη 8 Υγιεινές Τροφές που Δεν Πρέπει να Καταναλώνονται Υπερβολικά

Δεν έχουν όλοι οι ξηροί καρποί την ίδια ποσότητα θερμίδων

© pictavio / Pixabay, © AlvaroJimenez / Pixabay, © Monfocus / Pixabay, © putalittlemustardonit / Pixabay, © PublicDomainPictures / Pixabay, © Waldrebell / Pixabay

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί αλλά συνοδεύονται από ορισμένες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα διάφορα είδη ξηρών καρπών έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από άλλα. Για παράδειγμα, μόλις 3 καρύδια Βραζιλίας έχουν 99 θερμίδες, ενώ χρειάζονται 8 καρύδια και 10 πεκάν για περίπου τον ίδιο αριθμό. Σχεδόν τις ίδιες θερμίδες υπάρχουν σε 15 αμύγδαλα, 25 φιστίκια Αιγίνης ή 90 κουκουνάρια.

Ο βασιλικός βοηθά με τα ανεπιθύμητα αέρια

© monicore / Pixabay, © pisauikan / Pixabay

Τα φύλλα και οι σπόροι του βασιλικού μπορούν να κάνουν θαύματα για εντερικά προβλήματα, όπως πέψη, φούσκωμα, αέρια και σπασμούς. Λειτουργεί βοηθώντας τα καλά βακτήρια να αναπτυχθούν στο έντερο σας και μειώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν προβλήματα. Ο προφανής τρόπος να το χρησιμοποιήσετε είναι προσθέτοντάς το στο φαγητό σας, αλλά μπορείτε επίσης να αραιώσετε λίγο αιθέριο έλαιο και να κάνετε μασάζ στην κοιλιά σας με αυτό μετά από κάθε γεύμα.

Μερικές από τις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη

© MaisonBoutarin / Pixabay, © pompi / Pixabay, © Ri_Ya / Pixabay
  • Σκόρδο: κρατά μακριά τα βακτήρια και καταπολεμά τις ασθένειες. Βοηθά στην υψηλή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει τη φλεγμονή στο σώμα.
  • Παντζάρια: είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Μπορεί να θεωρηθεί υπερτροφή, αφού δυναμώνει τον εγκέφαλο και μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Μαύρη σοκολάτα: Όσο περισσότερο κακάο έχει μια μπάρα σοκολάτας, τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι για εσάς. Επειδή η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στη χοληστερόλη και ενισχύει τη διάθεσή σας πολύ αποτελεσματικά. Μια μικρή ποσότητα από αυτό την ημέρα μπορεί να είναι πολύ καλή για την υγεία σας.

Οι καλύτερες τροφές για το σώμα

  • Μάτια: Τα καρότα είναι πολύ πλούσια σε β-καροτίνη, η οποία μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μυϊκού εκφυλισμού, την κύρια αιτία απώλειας της όρασης. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του μπορούν να κρατήσουν τα μάτια σας υγιή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.
  • Εγκέφαλος: Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου χρειάζεται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα καρύδια είναι πλούσια σε αυτά.
  • Πνεύμονες: Τα σταφύλια περιέχουν προανθοκυανιδίνη που βοηθά στο άσθμα και τις αλλεργίες.
  • Καρδιά: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε να το συνδυάσετε με κάποια πηγή λίπους για να αυξήσετε την απορρόφησή του.
  • Οστά: Τα οστά μας χρειάζονται ασβέστιο και το σέλινο είναι πλούσιο σε αυτό. Είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
  • Στομάχι: Η πρωινή ναυτία, οι κολικοί, η διάρροια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η ναυτία είναι μερικές από τις παθήσεις του στομάχου που το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία. Επίσης, ενισχύει το στρώμα βλέννας στο στομάχι.

Είναι καλύτερο το matcha ή ο καφές;

  • Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του matcha: Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε τον εγκέφαλό σας χωρίς να αισθάνεστε υπνηλία. Επίσης, η στοματική και η ηπατική σας υγεία θα ωφεληθεί από αυτό. Το Matcha είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τα φύλλα matcha να μολυνθούν με βαρέα μέταλλα που μπορεί να καταλήξουν στο σώμα σας.
  • Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καφέ: έχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τη στοματική και γαστρική υγεία. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ή να βελτιώσει τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, σε αντίθεση με το matcha, ο καφές θα μπορούσε να σας κάνει να εξαρτηθείτε από αυτό, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να είναι εθιστική. Μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αϋπνία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, άγχος και πονοκεφάλους.

Δείτε επίσης 8+1 υγιεινές τροφές που μπορούν να σας βλάψουν αν τις καταναλώνετε με λάθος τρόπο

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

50 Υπέροχες Ιδέες Διακόσμησης Μικρής Βεράντας

Εάν έχετε μια πολύ μικρή βεράντα ή απλώς μια είσοδο, θα πρέπει να τη διακοσμήσετε… Read More

8 Μαΐου, 2024

Σιδέρωμα Κουρτίνας: 7 έξυπνα κόλπα για να μην παιδεύεστε με τις ώρες

Το σιδέρωμα κουρτινών είναι μια πολύ χρονοβόρα και βαρετή εργασία. Ωστόσο, με μικρά έξυπνα κόλπα… Read More

8 Μαΐου, 2024

50 Ράφια από Παλέτες που Μπορείτε να Φτιάξετε Μόνοι σας

Τα ελεύθερα και επιτοίχια ράφια από παλέτες είναι μια εξαιρετική λύση για κάθε ρουστίκ ή… Read More

6 Μαΐου, 2024

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό;

Μας αρέσει ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι - ή ακόμα και την άνοιξη όταν είμαστε… Read More

6 Μαΐου, 2024

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα