Η γλουτένη είναι μια γενική ονομασία για τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και μερικά άλλα σιτηρά. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει γίνει ανεπιθύμητη στο τομέα της διατροφής. Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με προϊόντα χωρίς γλουτένη και τα εστιατόρια έχουν ακόμη και μενού χωρίς γλουτένη. Έτσι, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε αυτό το θέμα και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι για τη γλουτένη. Οι πληροφορίες που βρήκαμε είναι πραγματικά απροσδόκητες και χρήσιμες. 9 Σημάδια που Δείχνουν οτι Έχετε Δυσανεξία στη Γλουτένη
Δεν υπάρχει απολύτως καμία αξιόπιστη απόδειξη ή επιβεβαίωση ότι η υγεία του πεπτικού συστήματος ή του εντέρου θα βελτιωθεί αν κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Επομένως, εάν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, η οποία είναι σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη ή οποιαδήποτε άλλη ευαισθησία στη γλουτένη, δεν χρειάζεται να διακόψετε τη γλουτένη. Και η κοιλιοκάκη δεν είναι πολύ συχνή. Σε διάφορα μέρη του κόσμου περίπου το 0,5% -1% των ανθρώπων το έχουν και συνήθως διαγιγνώσκεται σε πολύ νεαρή ηλικία.
Εκτός αυτού, μαζί με τη διακοπή της γλουτένης, πιθανότατα θα καταναλώνετε πολύ λιγότερες φυτικές ίνες και αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην πέψη σας.
Η γλουτένη δεν έχει καμία σχέση με το βάρος σας. Το αν χάνετε βάρος ή παίρνετε εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού και τον τρόπο ζωής. Εάν δεν ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων και τις θερμίδες στα προϊόντα χωρίς γλουτένη και δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάρετε βάρος.
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη κοστίζουν περισσότερο από τα κανονικά και δεν είναι πιο υγιεινά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη, το κόψιμο της γλουτένης μπορεί να είναι λιγότερο υγιεινό. Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως γλυκά, ψωμιά και ζυμαρικά από ρεβίθι περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λίπη και θερμίδες από τα κανονικά. Έχουν επίσης χαμηλότερη ποσότητα ινών και πρωτεϊνών. Αντιθέτως, τα προϊόντα με γλουτένη έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Το ψωμί, για παράδειγμα, έχει φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και πολλά άλλα.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι έχουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας μετά τη διακοπή της γλουτένης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνονται περισσότερα φρούτα και λαχανικά και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Είναι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που σας δίνει περισσότερη ενέργεια, ανεξάρτητα από το εάν καταναλώνετε γλουτένη ή όχι. Δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι η διακοπή της οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας.
Δείτε ακόμη Η καλύτερη διατροφή μετά τα 40 για να σταματήσεις το χρόνο
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν. Δεν μπορούμε να τη μεταβολισμέ εντελώς, αλλά αυτό δεν είναι ακατάλληλη πέψη, έτσι ακριβώς τη χωνεύουμε. Πολλές τροφές μεταβολίζονται μόνο εν μέρει. Η γλουτένη καταναλώνεται από ανθρώπους και ζώα εδώ και χιλιετίες και είναι απόλυτα υγιεινή για τους περισσότερους από εμάς. Το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων δεν έτρωγαν γλουτένη δεν είναι πολύ πειστικό. Δεν τρώγανε πολλά πράγματα που τρώμε σήμερα, και αυτό δεν σημαίνει ότι τα σώματά μας δεν μπορούν να τα μεταβολίσουν.
Μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι μια πιο φυσική υγιεινή διατροφή για τους περισσότερους. Εάν σταματήσετέ τα μεταποιημένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και τα αντικαταστήσετε με μεταποιημένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, δεν θα νιώσετε καλύτερα ή πιο υγιεινά. Αλλά το κόψιμο πολλών από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη θα βοηθήσει την υγεία σας. Και φυσικά, όχι λόγω της γλουτένης σε αυτά, αλλά επειδή σταματάτε τα μεταποιημένα τρόφιμα.
Η γλουτένη δεν έχει συνδεθεί ποτέ με καρκίνο σε καμία μελέτη, ενώ πολλά άλλα τρόφιμα έχουν. Η μόνη εξαίρεση είναι για άτομα με κοιλιοκάκη. Αντίθετα, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κόβετε τη γλουτένη, επειδή τροφές με γλουτένη, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που σας βοηθούν να προστατεύσετε από τον καρκίνο.
Πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, κολοκύθα, μπανάνες, φασόλια, μπιζέλια, φακές και πολλά άλλα δεν έχουν γλουτένη. Έτσι, εάν τα τρώτε σε διατροφή χωρίς γλουτένη, καταναλώνετε ακόμα πολλούς υδατάνθρακες.
Δείτε επίσης Γιατί Πρέπει να Πίνετε μια Κουταλιά Ελαιόλαδο Μόλις Ξυπνάτε
Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More
Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More
Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More
Οι ακρυλικές μπανιέρες είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι πιο ελαφριές από τις εμαγιέ και διατηρούνται πιο… Read More
Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλά κόλπα για να κάνουν το καθάρισμα να μην διαρκεί ώρες. Φυσικά,… Read More
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.
Περισσότερα