Μπορεί στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε λόγω καραντίνας η μαγιά να έχει εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά εμείς έχουμε και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής ψωμιού με προζύμι! Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό προζύμι και θα απολαύσετε υπέροχο σπιτικό ψωμάκι!
Η συνταγή είναι από την ομάδα στο Facebook “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”, και το μέλος “Eleni Kappou“.
Πώς να φτιάξετε το σπιτικό προζύμι:
- 1η Ημέρα: Σε ένα γυάλινο βάζο ανακατεύουμε 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. νερό κατά προτίμηση εμφιαλωμένο γιατί πολλές φορές το νερό της ύδρευσης έχει πολύ χλώριο. Κλείνουμε το καπάκι χωρίς να το σφίξουμε και το αφήνουμε σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού μακριά από ρεύματα αέρα.
- 2η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
- 3η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
- 4η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
- 5η Ημέρα: Δεν κάνουμε τίποτα
- 6η Ημέρα: Σε αυτό το σημείο λογικά θα έχει βγάλει στην επιφάνεια μικρές φυσαλίδες και θα έχει πάρει μια ελαφριά ξινή μυρωδιά. Ίσως να έχει μαζέψει και λίγα υγρά στην επιφάνεια του.
- Στα 100 γραμμάρια προζύμι που έχουμε ( 50 αλεύρι+ 50 νερό ) προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι με 65 γρ. νερό. Σύνολο 265 γραμμάρια προζύμι.
- •7η Ημέρα: Το αφήνουμε πάλι σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού μακριά από ρεύματα αέρα.
- •8η Ημέρα: 265 γραμμάρια προζύμι + 100 γραμμάρια αλεύρι + 65 γραμμάρια νερό. Σύνολο 430 γραμμάρια προζύμι το οποίο πάλι το αφήνουμε πάλι σε κάποιο ζεστό μέρος του σπιτιού.
- •9η Ημέρα: Το προζύμι μας τώρα είναι έτοιμο και μπορούμε να το βάλουμε σε ένα πλαστικό σκεύος με καπάκι στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να κάνουμε ψωμί παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε για το ψωμί και το υπόλοιπο το αφήνουμε πάλι στο ψυγείο.
ΣΧΕΤΙΚΟ: Πώς να φτιάξετε το εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα.
Αυτό που πήραμε για το ψωμί ανάλογα την συνταγή του, το αφήνουμε να πάρει την θερμοκρασία του χώρου μας και μετά ζυμώνουμε. Μπορούμε να ζυμώσουμε και άμεσα αλλά το ζυμάρι θα αργήσει να φουσκώσει.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ
Καλό είναι μια φορά την εβδομάδα ,να ανανεώνουμε το προζύμι που έχουμε στο ψυγείο , για να το κρατάμε ‘’ ζωντανό’’ . Μπορούμε βέβαια την ανανέωση να την κάνουμε και σε μεγαλύτερο διάστημα.
Στο προζύμι που έχουμε προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλεύρι και 65 γραμμάρια νερό. Οι ποσότητες που σας γράφω δεν είναι δεσμευτικές. Μπορείτε ας πούμε να βάλετε 200 γραμμάρια αλεύρι και 130 νερό. Αυτό εξαρτάται από το πόσο ψωμί θέλετε να ζυμώσετε.
Μετά την ανανέωση το προζύμι μπορεί να μπει αμέσως στο ψυγείο. Όπως είπαμε όμως προηγουμένως όταν είναι να ζυμώσουμε το αφήνουμε να πάρει την θερμοκρασία του χώρου μας και μετά ζυμώνουμε.
Επιπλέον υπάρχει και ένα κολπάκι για να δείτε αν το προζύμι σας πέτυχε και είναι έτοιμο.
Στο αριστερό ποτήρι, είναι το προζύμι που δεν είναι έτοιμο ακόμα και στο δεξί ποτήρι είναι το προζύμι που είναι έτοιμο για χρήση. Το έτοιμο προζύμι επιπλέει και έτσι είμαστε σίγουροι ότι το ψωμί μας θα φουσκώσει.
Λίγα Μυστικά για το προζύμι:
Συνήθως για 700 γραμμάρια αλεύρι θέλουμε περίπου 250γρ. προζύμι. Το ζύμωμα με προζύμι θέλει αρκετή υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 4-8 ώρες να φουσκώσει ανάλογα την θερμοκρασία του δωματίου. Το νερό που χρησιμοποιούμε ποτέ καυτό γιατί θα σκοτώσει τους μύκητες και ο ψωμί δεν θα φουσκώσει.
ΣΧΕΤΙΚΟ: Αυτό το Ψωμί έχει Δημιουργήσει Χαμό σε Όλο το Διαδίκτυο! Cloud bread!
Η συνταγή είναι από την ομάδα στο Facebook “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”, και το μέλος “Eleni Kappou“.