Το Χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό ψωμί ή κουλούρα και είναι ένα έθιμο από τα παλιά τα χρόνια όπου οι ελληνίδες νοικοκυρές έφτιαχναν λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Το Χριστόψωμο σε άλλες περιοχές είναι γλυκό και σε άλλες όχι ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα της κάθε πόλης, χωριού και νησιού. Το Χριστόψωμο παραδοσιακά έχει περίτεχνο στολισμό από ζύμη και είναι γεμάτο “πλουμίδια”. Το Χριστόψωμο κόβεται την παραμονή των Χριστουγέννων και συνήθως συνοδεύεται από μια παραδοσιακή ευχή. Η συνταγή είναι από την ομάδα FB του Γιώργου Ζώλη Μαγειρικές Απολαύσεις και το μέλος Meni Kiamili.
Συνταγή για Χριστόψωμο
Υλικά:
- 2μιση φλυτζάνια νερό χλιαρό
- Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (γεμάτες)
- 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
- 800 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. περίπου
Για επάλειψη στο Χριστόψωμο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και κρατάμε λίγη από την ζύμη για να στολίσουμε το Χριστόψωμο μας. Τοποθετούμε μέσα σε ταψάκι 30 εκατοστών και αφήνουμε να φουσκώσει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφού βγει το Χριστόψωμο από το φούρνο περνάμε με ένα πινελάκι από πάνω το νερό με το μέλι για να γυαλίσει.