Για τη ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ζύμη ψωμιού και όποια είναι η αγαπημένη σας. Εγώ έφτιαξα μια ζύμη που είναι μαλακή και με αυτή φτιάχνω και τα μίνι χάμπουργκερς με μεγάλη επιτυχία!
Υλικά για τη ζύμη:
200 ml γάλα
100 ml νερό
60 γρ βούτυρο
περίπου 500 g αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1μιση κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1μιση κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
Υλικά για τη γέμιση.
Εγώ εδώ χρησιμοποίησα ζαμπονάκι, τυράκι και πάστα ντομάτας με λίγη ρίγανη.
Μπορείτε όμως να παίξετε με πολλά υλικά όπως λουκάνικο, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, σαλάμι αέρος, πεπερόνι κτλ κτλ.
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, το νερό και το βούτυρο τόσο ώστε να λιώσει το βούτυρο αλλά να μην κάψει γιατί θα “σκοτώσει” τη μαγιά εαν είναι πολύ ζεστό.
Αναμίξτε 100 γρ. αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το 1 αυγό και το ζεστό μίγμα του βούτυρου και του γάλακτος. Σταδιακά αρχίσετε να προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρετε μία λεία, και απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Εδώ να πω οτι η συγκεκριμένη δόση γεμίζει 2 μακρόστενα ταψάκια.. Αυτά τα μιας χρήσης ξέρετε εσείς..!
Παίρνουμε το ένας μέρος της ζύμης και το ανοίγουμε σε τετράγωνο φύλλο.
Το κόβουμε οριζόντια στη μέση. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο την άκρη. (Οτι κάνουμε στο ένα φύλλο θα κάνουμε και στο άλλο).
Γεμίζουμε με τα καλούδια μας στο κέντρο και κλείνουμε κολλώντας τις δυο άκρες καλά και πατάμε λίγο όλο το κομμάτι να γίνει επίπεδο.
Κόβουμε κατά μήκος σε κομμάτια.
Τα τοποθετούμε κολλητά μέσα στο ταψάκι αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα. Όπως θα προσέξατε τα ανοίγματα είναι στο πλάι και επάνω το κλείσιμο της ζύμης. Κάνουμε το ίδιο με την άλλη λωρίδα της ζύμης.
Το γεμίζουμε και αφήνουμε λίγο να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Μπορείτε πριν το βάλετε στο φούρνο να το αλείψετε με λίγο αυγό για να πάρει ωραίο γυαλιστερό χρώμα… εγώ εδώ το ξέχασα.
Εδώ μέσα στο φούρνο που αρχίζει και παίρνει τα πάνω του χαα χαχα!