5 “Υγιεινές τροφές” που πρέπει να αποφεύγουμε
Οι περισσότεροι από εμάς μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας προσπαθούμε παράλληλα να κάνουμε και μια καλή και ισορροπημένη διατροφή καθώς τα οφέλη για της υγεία είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν όμως κάποιοι διατροφικοί μύθοι που σχετίζονται με τις υγιεινές τροφές που σε πολλές περιπτώσεις είναι λάθος ή τουλάχιστον υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές. Η καλύτερη διατροφή μετά τα 40 για να σταματήσεις το χρόνο
Υγιεινές τροφές
Γιαούρτι με φρούτα
Το γιαούρτι και το φρούτο μεμονωμένα είναι πολύ υγιεινές επιλογές και βρίσκεστε στον σωστό δρόμο αν τα επιλέγετε, ωστόσο ο συνδυασμός τους σε έτοιμα σκευάσματα όπως είναι τα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα περιέχουν αρκετή ζάχαρη και καλό είναι να αποφεύγονται. Μπορείτε να επιλέξετε να φάτε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να το συνοδεύσετε με ένα φρέσκο φρούτο, ξηρούς καρπούς κανέλα ή μέλι.
Αναψυκτικά Light
Μπορεί τα Light αναψυκτικά να προσφέρουν αυτό που υπόσχονται, χαμηλές θερμίδες και απόλαυση αλλά πέρα από αυτό δεν προσφέρουν τίποτα άλλο και φυσικά δεν συγκαταλέγονται καν στις υγιεινές τροφές. Αντιθέτως μάλιστα περιέχουν πολλές χρωστικές και αυξάνουν τις λιγούρες μας.
Άσε τους άλλους να μασάνε goji berry και βάλε τα ελληνικά super foods στη διατροφή σου!
Δημητριακά ολικές άλεσης
Δεν είναι όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως “αθώα¨. Αν διαβάσετε τις συσκευασίες με τα συστατικά, των περισσότερων, θα διαπιστώσετε ότι περιέχονται πολλά πρόσθετα σακχάρων κάτι που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την διατροφή μας, ειδικά όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Προτιμήστε βρώμη ολική άλεσης και προσθέστε μόνοι σας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και σταφίδες.
Χυμοί φρούτων
Οι χυμοί τους εμπορίου περιέχουν αρκετή ζάχαρη και καλό είναι να αποφεύγονται. Τώρα όσον αφορά τους φρεσκοστυμμένους χυμούς, παρόλο που είναι πιο υγιεινή επιλογή και ανήκει στις υγιεινές τροφές, οι διατροφολόγοι συστήνουν τα φρούτα να καταναλώνονται ολόκληρα για να παίρνουμε και τις φυτικές ίνες που δεν περιέχονται στους χυμούς. Επιπλέον οι χυμοί περιέχουν θερμίδες και η υπερκατανάλωση μπορεί να μας παχύνει.
Τσιπς λαχανικών
Ίσως να είναι πιο υγιεινή επιλογή από το τσιπς πατάτας μιας και δεν περιέχουν υδατάνθρακες αλλά πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται τα ίδια λάδια.
Τα 6 πιο υγιεινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Είναι εφοδιασμένα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Η κατανάλωσή τους προσφέρει αποδεδειγμένα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανόμενου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιοπαθειών, υπέρτασης και πνευματικής εξασθένισης.
Δείτε ακόμα Δείτε 8 Λαχανικά Που Μπορείτε Εύκολα Να Καλλιεργήσετε Στο Σπίτι Σας!
1. Κάλε
Το κάλε είναι αρκετά διαδεδομένο πλέον, αφού πρόκειται για ένα λαχανικό με πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, μία κούπα (67 γραμμάρια) ωμού κάλε παρέχει το 684% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη Κ, το 206% σε βιταμίνη Α και το 134% σε βιταμίνη C.
Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη, καροτενοειδή και βήτα- καροτίνη, η οποία προλαμβάνει κατά παθήσεων που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες. Για να ωφεληθείτε περισσότερο από το κάλε, καταναλώστε καλύτερα ωμό, αφού αν μαγειρευτεί, μειώνεται το θρεπτικό του προφίλ.
2. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μέρος της οικογένειας των κραμβοειδών. Διαθέτει ένα μεγάλο άνθος, όπως και παχύ στέλεχος και μοιάζει λίγο με το κουνουπίδι. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με μια κούπα (91 γραμμάρια) ωμού μπρόκολου να περιέχει 135% και 116% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη C και Κ αντίστοιχα. Είναι σπουδαία πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, φολικού οξέος και φωσφόρου.
Απ’ όλα τα λαχανικά στην οικογένεια κραμβοειδών, το μπρόκολο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα σουλφοραφάνης, που βελτιώνει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου και καρδιοπαθειών. Η σουλφοραφάνη επίσης εξετάζεται για τη μείωση συμπτωμάτων του αυτισμού. Σε μια τυχαιοποιημένη έρευνα με 26 νέους που εμφάνιζαν αυτισμό παρατηρήθηκε θετική επίδραση στα συμπεριφορικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση συμπληρωμάτων σουλφοραφάνης από μπρόκολο.
3. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας και ενσωματώνεται εύκολα σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής σπανακόπιτας, προστίθεται σε σούπες, σάλτσες, σαλάτες και smoothies. Μία κούπα ωμού σπανακιού (30 γραμμάρια) παρέχει το 181% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη Κ, 56% σε βιταμίνη Α και 13% σε μαγνήσιο.
Εφοδιασμένο φολικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στην εγκυμοσύνη. Μία έρευνα συγκεκριμένα βρήκε ότι ένας από τους πιο προληπτικούς δείκτες για την ανάπτυξη της πάθησης ήταν η χαμηλή πρόσληψη φολικού οξέος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μαζί με ειδικές βιταμίνες, η κατανάλωση σπανακιού μπορεί να σας προστατεύσει από τέτοιους κινδύνους.
Δείτε ακόμα Σπιτικό σπρέι για να αφαιρέσουμε πλήρως τα φυτοφάρμακα από φρούτα & λαχανικά
4. Λάχανο
Το λάχανο διαθέτει συστάδες λεπτών φύλλων που υπάρχουν σε πράσινο, λευκό και μωβ χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών, μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κάλε και το μπρόκολο. Τα λαχανικά αυτής της οικογένειας περιέχουν γλυκοζινόλη, η οποία δίνει μια πικρή γεύση.
Οι μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι οι τροφές που περιέχουν αυτή την ουσία μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά κατά του καρκίνου των πνευμόνων και του οισοφάγου. Ένα άλλο πλεονέκτημα του λάχανου είναι ότι μπορεί να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε λάχανο τουρσί, το οποίο έχει εξίσου πολλά οφέλη και βελτιώνει την πέψη, στηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
5. Μαρούλι
Το μαρούλι είναι ένα κοινό φυλλώδες λαχανικό με πυκνά, σκούρα (ή λιγότερο σκούρα) φύλλα με παχύ πυρήνα. Έχει τραγανή υφή και είναι δημοφιλές, ειδικά στις σαλάτες Ceasar. Σπουδαία πηγή βιταμινών Α και Κ, με μία κούπα (47 γραμμάρια) να παρέχει το 82% και το 60% της Ημερήσιας Αξίας γι’ αυτές τις βιταμίνες αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι έρευνες έχουν βρει ότι η πρόσληψη νερού από υγρά, λαχανικά και τα φρούτα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Γι’ αυτό, με μόνο 8 θερμίδες και 45 γραμμάρια νερού σε μόνο μία κούπα, το μαρούλι είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
[cpr]
6. Ρόκα
Η ρόκα είναι ένας φυλλώδες λαχανικό από την οικογένεια Σταυρανθών. Έχει μια ελαφριά πιπεράτη γεύση και μικρά φύλλα, που εύκολα ενσωματώνονται σε σαλάτες ή χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα. Έχει ακόμα και φαρμακευτική χρήση. Όπως και όλα τα άλλα φυλλώδη πράσινα, είναι εφοδιασμένη με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β9 και Κ.
Μία από τις καλύτερες πηγές διατροφικών νιτρικών, μιας ουσίας που μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα μας. Αν και τα οφέλη του τελευταίου αμφισβητούνται και ακόμα ερευνώνται, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος και στη μείωση της υπέρτασης, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Δείτε περισσότερα…