Αν έχεις φτιάξεις έστω και μια φορά φασόλια ή ρεβύθια τότε σίγουρα ξέρεις ότι πρέπει αυτά τα όσπρια να τα μουλιάζεις για αρκετές ώρες πριν τα μαγειρέψεις για να μαλακώσουν. Αλλιώς θα βράζεις και θα βράζεις και τελειωμό δεν θα έχει.
Τα όσπρια που δεν έχουν μουλιάσει θα κάνουν “αιώνες” να μαγειρευτούν. Κάποτε θυμάμαι ούσα νέα μαγείρισσα είχα τη φαεινή ιδέα να φτιάξω γίγαντες. Ναι γίγαντες που δεν είχαν μουλιάσει και πιο πριν δεν τους είχα βράσει καν. Κάντο εικόνα τώρα! Στο φούρνο όπως ήταν οι γίγαντες. Εκαναν 4 ώρες να μαγερευτούν και αυτό όχι εντελώς. Ωραίες εποχές. Στα δικά μας τώρα.
Αν θες να φτιάξεις φασολάδα ή ρεβύθια και ξέχασες να τα μουλιάσεις, υπάρχει ένα πολύ απλό κόλπο που μέσα σε μία ώρα θα έχεις όσπρια μαλακά λες και μούλιαζαν για ώρες. Γιατί πολλές φορές δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο, και εγώ σας τον έχω και σας τον προσφέρω απλόχερα. Είναι δοκιμασμένο και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση.
Πώς να μαλακώσεις τα όσπρια αν δεν τα έχεις μουλιάσει
Ξεπλύντε καλά τα όσπρια και στη συνέχεια βάλτε τα μέσα σε νερό που βράζει στην κατσαρόλα. Αφήστε τα να βράσουν για 5 λεπτά και μετά κλείστε το μάτι και αφήστε τα μέσα χωρίς να ανοίξετε το καπάκι για μία ώρα. Μετά τη μία ώρα θα σουρώσετε και θα μαγειρέψετε κανονικά τα όσπρια. Θα δείτε πώς θα έχουν μαλακώσει και μάλιστα σε μια ωρίτσα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο λόγος που δεν κάνει να τρως φακές με τυρί ή γιαούρτι
Δοκίμασα και την μέδοθο της κατάψυξης και δούλεψε
Υπάρχει άλλο ένα πολύ έξυπνο κόλπο για όλους εμάς που ξεχνάμε να μουλιάσουμε τα όσπρια. Το είχα ακούσει και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Σε αυτή τη μέθοδο πρέπει να κάνεις μια προεργασία την οποία όμως την κάνεις μια και καλή και όποτε θες. Μπορείς να μουλιάσεις ποσότητες από τα όσπρια και να τα βάλεις στην κατάψυξη.
Τι έκανα λοιπόν
Ξέπλυνα και μούλιασα μια συσκευασία φασόλια για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη μέρα το πρωί είχαν φουσκώσει ωραία ωραία και περήφανα. Τα σούρωσα καλά από το νερό και τα χώρισα σε 2 ίσα μέρη. Εσείς ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε μπορείτε να τα χωρίσετε και σε περισσότερες μερίδες. Εμείς επειδή τρώμε 2-3 στο σπίτι τα φασόλια χρησιμοποιώ μισό πακέτο. Τα έβαλα λοιπόν σα σακουλάκια και μετά απευθείας στην κατάψυξη. Τα φασόλια με αυτή τη μέθοδο ειναι έτοιμα μουλιασμένα και όταν αποφασίσετε να τα μαγειρέψετε τα βάζετε κατευθείαν όπως είναι από την κατάψυξη στην κατσαρόλα ή στη χύτρα.
Τρώτε φασόλια κάνουν καλό – Τα πολλαπλά οφέλη
Τα φασόλια είναι ένα πολύ πλούσιο τρόφιμο σε θρεπτικά συστατικά με μόλις λίγες θερμίδες. Μια μερίδα φασολιών αντιστοιχεί σε μισό φλυτζάνι, σαν ποσότητα ακούγεται μικρή αλλά έχει όλα τα θρεπτικά οφέλη.
Σύμφωνα με την Δρ. Adeyemo από το UCLA Health μισό φλυτζάνι μαύρων φασολιών περιέχει το 25% των συνολικών φυτικών ινών που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Τα φασόλια όμως περιέχουν και φυτική πρωτεΐνη και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη από το κρέας. Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε:
- Βιταμίνης Β6
- Φολικού οξέος
- Χαλκού
- Κάλλιο
- Μαγνησίου