Οι καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού είναι ένα νόστιμο σνακ για να το φες όπως είναι ή για να το προσθέσεις σε γλυκά και επιδόρπια. Ωστόσο, πολλές συνταγές απαιτούν τη χρήση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης.
Αν ψάχνετε για μια πιο υγιεινή και φυσική εναλλακτική, μπορείτε να ετοιμάσετε καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη.
Φλούδες από μανταρίνι: Μην τις πετάς – Οι χρήσεις τους που θα σας εντυπωσιάσουν
Υλικά:
- 2 βιολογικά πορτοκάλια
- Φυσικό γλυκαντικό (προαιρετικό)
- Προαιρετικά: κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια για γεύση
Οδηγίες:
- Προετοιμασία των πορτοκαλιών: Πλύντε καλά τα πορτοκάλια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε βιολογικά πορτοκάλια, αφού θα χρησιμοποιήσουμε και τη φλούδα του πορτοκαλιού.
- Κόβουμε τα πορτοκάλια: Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, προσπαθώντας να γίνουν ομοιόμορφα κομμάτια. Αφαιρέστε τους σπόρους από τις φέτες, εάν υπάρχουν.
- Ζεματίζουμε τις φέτες πορτοκαλιού: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει για να καλύψει τις φέτες πορτοκαλιού. Όταν βράσει το νερό, προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Αυτό θα ξεπικρίσει τη φλούδα
- Ξεπλύνετε και επαναλάβετε: Στραγγίστε τις φέτες πορτοκαλιού και ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία βρασμού και ξεβγάλματος συνολικά τρεις φορές. Αυτό θα βοηθήσει να γίνουν οι φέτες πορτοκαλιού πιο γλυκές και λιγότερο πικρές.
- Ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά: Τοποθετήστε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C και αφήνουμε τις φέτες πορτοκαλιού να ψηθούν για περίπου 2-3 ώρες. Αυτή η αργή διαδικασία σε χαμηλή θερμοκρασία θα επιτρέψει στις φέτες πορτοκαλιού να στεγνώσουν χωρίς να τις καούν.
- Γεύση (προαιρετικά):Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο ή εκχύλισμα βανίλιας. Πασπαλίστε ελαφρά τις φέτες πορτοκαλιού με τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας πριν τις βάλετε στο φούρνο.
- Αποθήκευση: Μόλις στεγνώσουν τελείως οι φέτες πορτοκαλιού, τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς στο ταψί. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
Μοναδικό και οικονομικό γλυκάκι χωρίς τύψεις! Φλούδες εσπεριδοειδών με σοκολάτα!
Αν θέλετε οι φέτες πορτοκαλιού να είναι πιο γλυκιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό γλυκαντικό όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης. Προσέξτε, ωστόσο, να ελέγξετε την ποσότητα για να μην μουλιάσουν. Επιπλέον μπορείτε να βουτήξετε τις φέτες σε λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα.
Αυτή τη συνταγή μπορείτε να την κάνετε και με άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών, όπως λεμόνια, λάιμ ή γκρέιπφρουτ.
Οι καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη είναι ένας απλός και υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε ένα γλυκό σνακ χωρίς τύψεις και θερμίδες. Με λίγα μόνο υλικά και λίγη υπομονή, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νόστιμη και πιο υγιεινή επιλογή.